Rautacisme

Parfumul de tei de pe strada Universității acoperit de duhoarea explicațiilor din Primărie

Ziar de Cluj a scris joi despre trista poveste a copacilor maturi de pe strada Universității care au început să fie smulși cu excavatorul (despre unii aflăm că au fost tăiați), că cică ”arhitectul are o viziune peisagistică cu privire la amenajarea zonei. Dacă e vorba despre același arhitect care a avut viziunea de a lăsa Grupul statuar Școala Ardeleană fără socluj și de a arunca bustul lui Emil Racoviță în subsolul Liceului Emil Racoviță, nu putem decât să-l cităm pe Maestrul Boc: ”un imbecil” și să-l rugăm să ne scutească. Asta dacă nu cumva explicațiile vin din străfundul sulfuros al consilierilor lui Boc, niște dregători de busuioc și frectători de mentă pe bani publici.

CITEȘTE ȘI: Boc a mai plantat un copac pe strada Universității. Prin smulgerea cu excavatorul

Remarcăm că ”sconscilierii” lui Boc au avut o reacție numai că despre mârlănia de ieri a sesizat clujeanul Andi Dayszler. Când am sesizat noi o faptă similară petrecută î primăvară pe aceeași stradă, politrucii lui Boc au tăcut, Ordinul de zi pe Unitate este să se prefacă că nu existăm.

CITEȘTE ȘI: Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu

Acum în loc să tacă au început să pută o explicație:

”Conform proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente”, vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi).

La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba).

Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor.”

Adică ”cota e de vină”. De parcă la momentul proiectării nu se putea raporta arhitectul cu proiectul la cota existentă.

De aceea se scot numai 29 dintre cei 37 de arbori, că ăia nu erau la cotă, restul erau – de parcă întreaga stradă a Universității e în valuri. Bă, băieți și fete, că sunteți voi proști, nu înseamnă că sunt și alții!

De fapt pentru amărâții ăia de 29 de copaci maturi, ajunși la deplinătatea eliberării de oxigen în atmosferă (peste un deceniu îi ia unui copac proaspăt plantat să emită oxigen, până atunci lucrează-ntr-o pompă, ca să zicem așa – o știe orice peisagist cu carte, nu analfabeții aflați în pita banului public pe post de îngrijitori peisaj), nu au avut parte de protest din partea societății civile din Cluj. Doar niște tei (din ăia 8 copaci care rămân pe loc, trei aflăm că sunt salcâmi) din fața unei cafenele de pe strada Universității beneficiază, încă din 2021, de o listă de 3000 de semnături pentru a nu fi exterminați în altă parte, chipurile prin relocare. Ce să reloci,bă, în luna iulie? Cum se prinde la loc copacul acela traumatizat? Ia nu mai consumați din ce consumă Emil Boc cu polonicul cel mare!

Odată cu petiția lansată în 2021, arhitecții de la Biroul Mossfern, cei care au câștigat un concurs de soluții și au făcut proiectul de amenajare al zonei Kogălniceanu-Universității au explicat de ce se vor înlocui majoritatea copacilor de pe strada Universității (urmând să fie păstrați 3 salcâmi). Deci băieții erau mai deciși cu mutilatul. Acum, din ce mănâncă municipalitate, aflăm că mai scapă 5 copaci.

Pe atunci acestea erau explicațiile:
”mutarea aliniamentului de arbori de pe trotuarul cu cafeneaua e gândit pentru a degreva trotuarul și a mări zona pentru pietoni. „Motive” sau argumentele înscrise în documentația de concurs și mai apoi proiectul public:
1. Studiul peisagistic (realizat de Atelier Foaie Verde) parte a documentației concursului internațional de soluții (https://www.oar.archi/ro/concursuri/amenajare-urbana-kogalniceanu) precizează: plantațiile de aliniamente sunt „în general într-o stare degradată sau foarte degradată din punct de vedere estetic sau fitosanitar. Vârsta predominantă a plantațiilor de tei este de cca 20>80 ani. Starea lor generală este mediocră, arborii fiind loviți de mașini, toaletați agresiv sau bolnavi. Observăm și câteva exemplare seculare remarcabile prin mărimea și calitatea care vor trebui protejate. Plantațiile noi sunt reprezentate de platani și tei care au fost probabil plantați într-un sol compactat care nu permite o dezvoltare armonioasă. Acești arbori nu prezintă creșteri vegetative semnificative și probabil nu se vor dezvolta.”2. Soluția câștigătoare a concursului, între timp proiectul tehnic, presupune lățirea trotuarului cu orientare estică din fața cafenelei Sisters, cu 1,60 – 2,60m, permițând astfel pietonilor (inclusiv părinților cu copii în cărucioare și persoanelor cu dezabilități aflate în cărucioare) să parcurgă acest segment al spațiului public, dintre mesele aglomerate ale terasei Sisters și clădirea adiacentă. Ca și client Sisters, am participat anii anteriori la numeroase seri în care aglomerația de la mesele terasei (din care eram parte) împiedica pietonii să parcurgă acest segment de trotuar, cel puțin nu fără eforturi nefirești. Lărgirea trotuarului presupune mutarea aliniamentului de arbori înspre axul străzii, adiacent pistei de biciclete. Reamenajarea străzii Universității și a celorlalte străzi constă în primul rând în spațiul public. Am încrederea că în privința aceasta suntem cu toții de acord.
3. Primul segment al plantațiilor de aliniament propuse pe strada Universității se extinde de la Piața Unirii la intersecția străzii Universității cu strada I.C. Brătianu. Plantația de aliniament a frontului cu orientare vestică păstrează, în dreptul Palatului Sebestyen, trei salcâmi, indentificați ca fiind valoroși, sănătoși, inclusiv prin studiul peisagistic amintit anterior. Pe lângă arborii păstrați, acest tronson constă în plantarea a 17 arbori Gleditsia triachantos „Sunburst” a căror caracteristici la PLANTARE s-au prevăzut a fi:
– înălțime totală: 5-7m;
– diametru coroană: 2-3m;
– circumferință trunchi (la un metru deasupra solului): 25-30m;
– înălțimea minimă a trunchiului sub coroană: 2,50m;
– de 6 ori replantat în pepinieră cu balot;
– coroană simetrică (circulară văzută de sus).
4. Documentația Tehnică (publică) pentru obținerea Autorizației de Construire a acestui proiect include și REGLEMENTĂRI DE FOLOSINȚĂ A TROTUARELOR, încă din primăvara anului 2019. Reglementările au venit sub forma unui plan care printe altele prezintă dispunerea meselor, inclusiv din fața cafenelei Sisters, lățirea trotuarului și o legendă a arborilor propuși și păstrați.
5. Concluziile finale ale juriului privind soluția câștigătoare cuprind inclusiv următoarele:
„Unul dintre meritele majore ale propunerii este modul de tratare a vegetației existente și propuse. Plantațiile sunt o unealtă suplimentară pentru configurarea spațiului urban, controlul perspectivelor și crearea mediilor intime. Se procedează la o alegere atentă a speciilor botanice și a locului unde se amplasează. Arborii accentuează ciclul anotimpurilor, iar iluminatul proiectat cu atenție marchează ciclul zilelor și al nopților.”
Între timp, s-au mai modificat, nu?
Dar nu este primul caz în care se strâng semnături sau se ia atitudine împotriva unor proiecte de modernizare ale Primăriei din Cluj prin care se propun corecții de vegetație, tăierea copacilor și înlocuirea cu unii noi. În 2020, clujenii au cerut (degeaba), stoparea tăierilor de copaci prin proiectul din zona Teatrului Național și părculețului-alee dalată-umbrită de copaci ”Ștefan cel Mare”. Peste 3800 de persoane au semnat acea petiție inițiată în 18 octombrie.

La vremea respectivă (2020), chestionat asupra situației, primarul Emil Boc a spus că e ”cu ochii ca pe butelie pe fiecare copac din acest oraș” și că nu se vor tăia arbori maturi din respectivul parc decât dacă aceștia nu mai pot fi păstrați din punct de vedere al sănătății. Boc a anunțat că managerul orașului, Gheorghe Șurubaru, este responsabil pentru acest proiect și că, după ce îi va testa cu „RMN-ul deținut de Primărie”, după cum l-a numit primarul, va prezenta public situația fiecărui arbore.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Că așa funcționează municipalitatea clujeană: din vorbe, nu din fapte. Iar Șurubaru, habar nu avem dacă nu e ceva împăiat și ținut în geam la primărie, să-i ia secretara banii. Că are ZERO activitate de city manager de cel puțin jumătate de deceniu.