Diete

Avantajele micului dejun

Daca iti incepi ziua cu o masa sanatoasa si consistenta, vei avea energie, buna dispozitie si putere de munca intreaga zi. Micul dejun ar trebui sa reprezinte pentru oamenii activi sursa unui sfert din totalul substantelor nutritive de care au nevoie. Ceea ce mananci la micul dejun te ajuta sa fii mai dinamic, sa ai mintea limpede si sa fii mai creativ. Alaturi de cele 7-8 ore de somn pe noapte, alimentele pe care le consumi dimineata te trezesc si te fac sa te simti complet odihnit si concentrat pe tot ce vrei sa intreprinzi in ziua respectiva.

 

Argumente pentru a reconsidera micul dejun:

–    Paradoxal, micul dejun contribuie la mentinerea siluetei. Cercetatorii au demonstrat ca cei care iau micul dejun sunt mai slabi decat cei care sar peste aceasta masa. Si aceasta pentru ca apetitul intregii zile depinde de cat si cum mancati dimineata.

 

–    Luand micul dejun aveti mai putine sanse sa suferiti un atac de cord. Explicatia stiintifica este ca dimineata, imediat dupa ce ne trezim, sangele are tendinta de a se coagula mai rapid. Asa se explica faptul ca cele mai multe atacuri de cord se produc intre orele 7 si 12.

 

–    Se considera, de asemenea ca micul dejun luat regulat contribuie la cresterea duratei de viata si reducerea mortalitatii cu 50 %. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca obiceiul de a manca dimineata are o influenta mai mare asupra duratei de viata comparativ cu fumatul sau sedentarismul.

 

–    Daca este compus din ceea ce trebuie, micul dejun furnizeaza necesarul de fibre si vitamine. Este momentul din zi cand puteti manca alimentele pe care nu reusiti sa le consumati in timpul zilei (lapte si cereale) si de care organismul are mare nevoie.

 

–    Studiile arata ca persoanele care manaca dimineata sunt mai bine dispuse. Cercetatorii nutritionisti au demonstrat ca cei care nu mananca dimineata sunt predispusi la depresii si stari de anxietate.

 

–    In privinta copiilor s-a demonstrate ca elevii care mananca dimineata sunt mai activi, mai atenti, retin mai usor informatiile noi si, implicit, obtin rezultate mai bune la teste si examene.

 

Ce mancam la micul dejun?

Nutritionistii recomanda ca dimineata nu trebuie sa mancati foarte mult sau lucruri nesanatoase. Se recomanda o portie de fibre, cereale cat mai sarace in zahar, un fruct, o leguma ori suc de fructe in loc de cafea, lapte ca sursa importanta de calciu si proteine, din carne, branza sau oua. Fara desert!

 

Optiuni alimentare:

–    Cereale. Sarace in calorii, zahar si grasimi si cu un continut foarte mare de fibre, cerealele integrale constituie un mic dejun savuros si sanatos, mai ales daca se adauga si fructe proaspete.

 

–    Paine. De departe, cea alba este mai calorica si mai bogata in zaharuri rapide fata de alte tipuri de paine: cea completa, neagra cu cereale sau cu tarate. Aceste ultime tipuri au mai putine calorii si sunt mai bogate in fibre, vitamine, minerale si distribuie lent energie organismului, asigurand satietate mult timp.Doza: 1-2 felii.

 

–    Dulceata. Toate dulceturile de frute sunt bogate in pectine, fibrele faciliteaza absorbtia gasimilor si glucidelor, care sunt capturate inainte sa ajunga in sange. Acestea contin, de asemenea, fructoza, un zahar natural din fructe care este lent asimilat de organism.: Doza: nu mai mult de 1 lingurita de 20 g.

 

 

–    Mierea. Contine numeroase minerale energizante, cum ar fi potasiu, fosfor si calciu. Se recomanda persoanelor active si celor care practica un sport. Doza: 1 lingurita de 20 g.

 

–    Untul este o excelenta sursa de vitamina A. Contine caroten, un element care favorizeaza innoirea celulara, protejeaza de actiunea radicalilor liberi si intarzie imbatranirea. Doza: 1 cub de unt de 10 g.

 

–    Lactate. Asigura necesarul zilnic de calciu si sunt foarte gustoase (lapte sau branza cu continut scazut de grasimi, iaurt).

 

–    Oua. Reprezinta o sursa excelenta de proteine, preferata de foarte multe personae. Pentru a scapade grija colesterolului, alegeti galbenusul pe care il puteti consuma la discretie in omlete. Nu se consuma mai mult de 2-4 oua pe sapatamana.

 

–    Peste. Este o sursa bogata de acizi grasi Omega 3; tonul, somonul sau heringul, in combinatie cu un strat subtire de branza, poate constitui un meniu gustos si sanatos.

 

–    Fructe. Proaspete sau sub forma de suc, sunt cea mai buna alegere pentru micul dejun datorita continutului foarte mare de vitamina C si fibre. Si cele uscate sunt foarte bune in combinatie cu cereale, in special pentru femeile care au nevoie de o cantitate mai mare de fier.

 

–    Apa rece. Un pahar mic cu apa rece va fluidiza circulatia sanguina. Organismul va lupta pentru a-si regla temperatura, accelerand in acest fel metabolismul. Se recomanda imediat ce v-ati ridicat din pat.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *