Sanatate

Ce este reflexologia?

Reflexologia, la fel ca si alte ramuri ale medicinei alternative sau complementare, se adreseaza intregii fiinte umane, nu numai unui anumit simptom sau suferinte. Tratamentul holistic, sau al intregului corp, implica gasirea cauzelor problemei si corectarea lor, ameliorand sau inlaturand in acest fel simptomele.

 

 

Cei care practica medicina alternativa stiu ca fiecare parte a corpului – fizica, mentala si spirituala – este dependenta de celelalte parti si interactioneaza cu toate. Spre deosebire de o consultatie la un doctor care practica medicina alopata – care este de obicei scurta si legata in principal de suferinta de care se plange bolnavul -, consultatia la un practicant al medicinei alternative dureaza circa o ora, permitand o intelegere mult mai profunda a problemelor pacientului.

 

 

A inceput sa se dea din ce in ce mai multa atentie efectelor secundare ale medicamentelor, unele nefiind cunoscute inca. Numai timpul ne va putea spune daca un medicament este sau nu nociv. Reflexologia, care este o terapie neinvaziva, sigura si lipsita de riscuri, nu se bazeaza pe medicamente pentru tratarea suferintelor, ci foloseste atingerea sub forma unor simple apasari pe nenumaratele puncte reflexogene de pe labele picioarelor sau maini, care reprezinta fiecare parte si organ al corpului. Astfel, intregul organism poate fi tratat prin presarea acestor puncte reflexogene ale piciorului.

 

 

Reflexologia poate fi definita ca o modalitate de tratament prin stimulare, in care se aplica o forma specifica de masaj asupra punctelor reflexogene de pe labele picioarelor sau mainii, pentru a influenta parti ale corpului care pot fi destul de departe de punctele respective. Desi in reflexologie se pot folosi si punctele de pe maini, mai ales pentru autotratament si in cazurile in care nu se pot folosi cele de pe labele picioarelor din diverse motive (cum ar fi o infectie sau alta problema fiziologica), tehnica este mai eficient aplicata picioarelor, reactia fata de presiune fiind mai puternica.

 

 

Reflexologia vizeaza remedierea elementelor care constituie patologia bolii: congestia, inflamatia si tensiunea. Prin aceasta readuce sistemele corpului intr-o stare de echilibru si armonie. Daca apare un dezechilibru inseamna ca exista o proasta functionare din cauza congestiei, a circulatiei proaste a sangelui sau a tensiunii. Reflexologia reduce incordarea, stresul, alina starile patologice acute sau crornice, calmeaza hiperactivitatea diverselor zone si stimuleaza altele lenese – cum sunt sistemele circulator, digestive sau nervos – pana cand se ajunge la un echilibru optim intre sistemele organismului.

 

 

Din pacate, factorii care perturba echilibrul prin blocarea circulatiei energetice sunt multi: stresul, grijile, negativismul, alimentatia incorecta – si toti acestia reprezinta obstacole in calea functionarii eficiente a corpului. Dezechilibrul care rezulta duce la formarea de toxine, impiedicand circulatia libera a energiei fara de care corpul nu va beneficia de armonie si sanatate.

 

 

Actionand asupra zonelor reflexogene ale picioarelor, dezechilibrele pot fi identificate si corectate si se poate restabili curgerea neinhibata a energiei vitale, restabilindu-se echilibrul prin declansarea sistemelor de vindecare inerente ale organismului.

 

 

Reflexologia nu este o metoda noua de tratament. Are o vechime de mii de ani, existand inca de pe vremea faraonilor si Chinei antice. In 1582, doi doctori europeni au scris despre “terapia zonelor”, teorie promovata mai tarziu in practica (1913) de catre medicul si chirurgul american William H. Fitzgerald. Procentul de succese obtinute de Fitzgerald era fenomenal pentru acea perioada (65-70 %); el trata noduli ai sanului, probleme vizuale si respiratorii, fibroame uterine etc. Lui i-au urmat  dr. Joe Riley, Doreen E Bayly si altii care au perfectionat domeniul reflexologiei.

 

 

Unul dintre motivele pentru care refelxologia este privita cu septicism este lipsa unei explicatii stiintifice a efectului pe care il are masarea unui punct reflexogen asupra unei anumite parti a corpului sau a unui organ. Intr-adevar, mecanismul nu este pe deplin inteles, dar este posibil ca masajul sa afecteze circulatia sangelui sau/si sistemul nervos. Buna circulatie a sangelui inseamna ca oxigenul si substantele nutritive sunt transportate in intregul organism, iar toxinele si produsii de excretie sunt eliminati de peste tot, asigurandu-se astfel functionarea optima a sistemelor corpului.

 

 

Masajul reflexogen poate reduce durerea deoarece elibereaza in circulatia sangvina endorfine (compusi naturali ai corpului care inlatura durearea) din hipofiza (glanda pituitara) situata in creier. Nu a putut fi identificata energia care leaga intre ele organele din aceeasi zona. Atunci cand exista un dezechilibru energetic intr-o anumita parte a corpului, aura campului energetic din jurul punctelor reflexogene corespunzatoare de pe laba piciorului va fi mai slaba. Tratamentul prin reflexologie intensifica aura datorita imbunatatirii starii partii corespunzatoare a corpului.

 

 

Cei care practica reflexologia pot sa descopere deseori acumulari de granule de claciu ca niste cristale in zonele reflexogene. Acestea indica existenta unui dezechilibru in partea respectiva a corpului ca urmare a unei tensiuni. Prin indepartarea lor cu ajutorul masajului, dezechilibrul este corectat.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *