Odata dobandite tehnicile de baza, bucataria macrobiotica este in realitate foarte simpla; cu toate acestea se pot face usor greseli pana se stapanesc aceste tehnici.
Multe dintre problemele cu care se confrunta familiile din ziua de azi sunt rezultatul declinului bucatariei de tip familial: in ziua de azi, calitatea alimentatiei copiilor este adesea foarte scazuta, acestia consumand o mancare tot mai rar pregatita acasa, in timp ce modul de preparare al mancarurilor este fundamental pentru sanatate si supravietuire. Continuam sa speram ca toata lumea isi va da seama ca arta de a gati are un rol de o importanta vitala pentru a duce o viata sanatoasa si fericita. A gati intr-o maniera adecvata este esential pentru sanatatea familiei si a incuraja pe fiecare membru al ei sa-si insuseasca aceasta practica este o necesitate.
Cand incepeti sa gatiti in stil macrobiotic, aveti in vedere urmatoarele lucruri:
1. Alegeti ingredientele cu atentie, dintre produsele cultivate in mod organic si crescute cu metode naturale, care sa fie de sezon si locale sau sa provina dintr-o zona climatica asemanatoare cu ce in care locuiti. Luati-i pe copii cand faceti cumparaturi, pentru ca si ei sa invete sa aleaga alimentele naturale de calitate.
2. Incercati sa folositi produse naturale integrale care sa fie proaspete pana la momentul gatirii.
3. Taiati zarzavaturile si celelalte produse separat si lucrati cu cate unul pe rand, pentru a nu altera calitatea. Incercati sa nu amestecati zarzavaturile pana cand nu incepeti sa le gatiti; in plus, dupa ce ati taiat fiecare zarzavat, stergeti tocatorul cu o carpa.
4. Taiati zarzavaturile cat mai elegant si estetic, astfel incat fiecare felie sa fie bine calculata si uniforma.
5. Lasati pe cat posibil alimentele sa se amestece intre ele in timpul procesului normal de gatire.
6. Folositi condimentele cu moderatie. Pentru a intensifica aroma naturala a mancarurilor, puteti folosi sare de mare nerafinata, uleiuri vegetale presate la rece, indulcitori naturali produsi din cereale, otet de cereale integrale si alte tipuri de condimente. Este bine ca in mancare sa nu predomine gustul condimentelor.
7. Cel mai bun tip de foc pentru a gati este cel cu lemne, apoi cel cu carbuni de lemn, cel cu huila, si ultimul, cel cu gaz. In beneficiul maxim al sanatatii dvs., este bine sa se evite a se gati la cuptorul electric sau la cel cu microunde.
8. Cea mai buna apa de baut sau pentru gatit este apa pura din put, de fantana sau de rau de munte, in timp ce apa de la oras poate fi folosita pentru spalarea alimentelor sau a ustensilelor. In schimb, este mai bine sa se evite apa distilata.
9. In general, alimentele cu gust puternic si aromat nu sunt adaptate la clima temperata.
10. Mancarurile devin mai apetisante cand sunt prezentate intr-o maniera mai eleganta si mai placuta. Culorile naturale ale ingredientelor pot fi armonizate in timpul prepararii pentru a crea feluri de mancare colorate si atragatoare.
11. Folositi bucataria si camera unde mancati intotdeauna curate si in ordine. In aceste locuri trebuie sa fie mereu o atmosfera de tihna si pace si, in timp ce gatiti sau mancati, mentineti intotdeauna o stare de spirit senina, plina de dragoste si de bucurie.
Cu putin studiu si practica, oricine poate sa invete sa gateasca feluri de mancare placute, hranitoare si apetisante pentru sine si pentru familie. In acest scop va indemnam pe fiecare dintre dvs. sa invatati arta de a gati: aceasta este, de fapt, arta de a creste o familie sanatoasa si fericita intr-o lume pacifista si pura.