Diete

Alimentatia in sezonul rece

Pentru o sanatate de fier si in timpul iernii trebuie sa avem grija sa ne intarim imunitatea. Fructele si legumele recomandate insistent de catre specialistii in nutritie, nu sunt de neglijat in sezonul rece, intrucat ele asigura toate vitaminele necesare organismului. Si iarna putem sa gasim alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale de care avem nevoie permanent.

 

Fructele cu vitamina C

 

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul. Este hidrosolubila, nu este rezistenta la caldura si la razele de ultraviolete. Organsimul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie innoit permanent prin consumul zilnic a 2-3 sortimente. Natura etse foarte bogata in fructe care au particularitatea de a fi excelente surse de vitamina C: kiwi, clementine, grepfrut, portocale, lamai.

 

Cum selectam pentru consum fructele din sezonul rece? Urmand urmatoarele recomandari:

 

–    Alegeti fructele care par mult prea grele pentru dimensiunea lor: cu cat sunt mai grele, cu atat sunt mai suculente.
–    Verificati mirosul fructelor. De regula, fructele ar trebui sa aiba un miros specific atunci cand sunt coapte, dar un miros prea insistent nu este un semn de prospetime.
–    Verificati textura. Un kiwi care este prea moale la atingere este mult prea copt. Totusi, un avocado, care la atingere pare spongios, este ideal.

 

Conserve de legume si fructe

 

In lipsa celor proaspete, fructele si legumele conservate si depozitate corect pot fi surse valoroase de vitamine, minerale si fibre alimentare pe tot parcursul anotimpului rece. Compoturile, gemurile sunt mai mult decat binevenite, mai ales daca la prepararea lor s-a folosit putin zahar si fierberea lor a durat putin timp.

 

Incercati si fructele uscate. Procesate in mod adecvat, ele au unele avantaje practice: contin multe calori intr-o cantitate mica, nu ocupa prea mult loc in camara.

 

Dieta ayurvedica

 

Ofera multe recomandari in ceea ce priveste nutritia pe timpul iernii. Pentru aceasta perioada rece a anului Ayurveda recomanda sa avem o alimentatie uleioasa. Sunt indicate legumele precum cartofii, soia, ciupercile, fasolea, sfecla rosie, morcovii.

 

Intre condimentele recomandate in sezonul rece pentru a incalzi corpul si a-l feri de infectii se numara usturoiul, rescova, scortisoara, nucsoara, pieperul negru. Potrivit “stiintei vietii”, iarna trebuie evitate bauturile reci si mancarurile acre.

 

O reteta pentru incalzirea corpului este ceaiul de ghimbir; pentru combaterea racelii la acesta se poate adauga o lingurita de seminte de roscove. In traditia ayurvedica, se re comanda folosirea frecventa in perioada de iarna a cerealelor integrale, in special grau macinat sub forma de faina integrala, in locul fainii albe, cu care suntem obisnuiti.

 

Alimente impotriva indigestiei

 

Mancarurile grase, asa-zis traditionale, bauturile alcoolice si dulciurile sub diferite forme pot fi inlocuite in acest sezon cu alte alimente mai sanatoase, care sa fa scape de dureri si afectiuni digestive. Iata cateva trucuri in acest sens:

 

–    Carnea slaba in loc de grasimi. Carnea grasa, carnatii, afumaturile, toba sau costita prajita ne imbie permanent in aceasta perioada a anului; inlocuiti-le cu friptura de curcan, pasare, peste sau cu un cotlet de porc la tava.

–    Cartofi la abur in locul celor prajiti. Prin prajire, amidonul cartofului devine extrem de toxic; pregatiti cartofii pentru garnitura, la abur si aromati cu verdeata proaspata.

 

–    Crema de naut in loc de sosuri. Betisoarele de morcovi sau painea prajita sunt delicioase cu pasta de naut. Aceasta e o alternative sanatoasa, plina de grasimi bune, proteine, fibre si vitamina B si inlocuieste sosurile tip “dip” pline de grasimi.

–    Curmale in loc de ciocolata. Ambalate imbietor, cutiile de ciocolata sunt o ispita pe care o putem evita. In locul bomboanelor mancati curmale; acestea sunt un dulce gustos plin de carbohidrati, potasiu si fier.

 

–    Iaurt congelat in loc de inghetata. Iaurtul congelat poate inlocui cu success inghetata. Si daca adaugati si o mana de fructe de padure, adunci obtineti desertul ideal.

–    Bauturile dulci. Inlocuiti bauturile dulci cu unele cu calorii reduse precum apa minerala sau apa tonica si veti reduce aportul de cateva mii de calorii.

 

–    Beti sampanie in loc de vin. Sampania contine mai putine calorii decat vinul, insa nu exagerati si amintiti-va sa beti cu masura.

–    Ceaiurile, pe langa ca ajuta la hidratarea si incalzirea corpurilor noastre, contin numerosi suplimenti alimentari de baza.

 

–    Supele pot fi considerate o modalitatea mai usoara de a consuma legumele, alimente zilnice in sezonul rece.

 

Salatele englezesti

 

Englezii sunt de parere ca o salata este oricand binevenita, in special in sezonul rece. Salata de orice fel este un amestec de culoare si sanatate, care poate fi consumat in orice moment al anului. Salata de iarna poate fi consumata atat calda, cat si rece, ea mentinandu-si calitatile nutritive. Exemple de salate englezesti pentru iarna: salata de spanac si sfecla, salata de cartofi si branza feta sau salata de ardei, dovlecel si ceapa rosie.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *