Diete

Preparate din carne de vaca si vitel

Scris de 837

Preferate in alimentatia noastra, carnea de de vita si vitel nu sunt bune pentru inima sub nicio forma, dar pot fi incluse intr-un regim alimentar echilibrat. Respectati regulile de mai jos si va veti mentine sanatos, savurand in continuare aceste preparate:
Curata carnea de toata grasimea de la suprafata inainte de a o gati.
Limiteaza-te la portii de aprox. 85 g de carne gatita, adica o friptura de dimensiunea unei palme.
Consuma cu moderatie aceste preparate.

 

CARNEA DE VACUTA constituie o buna sursa de proteine, fier si vitamina B12, dar oricum, fiti precauti cu aceasta carne – are un continut ridicat de colesterol si acizi grasi saturati, chiar si atunci cand este curatata de grasimea de la suprafata.

 

Recomandare. Este de preferat ca fleicile din piept sau din jigou sa fie fierte inabusite in zeama sau preparate cu tocana. Gatiti-le cu o zi inainte si lasati-le sa se raceasca. Grasimea va forma o crusta deasupra sosului care poate fi data la o parte.

 

Ce contine? O portie de 85 g de carne de vaca, gatita cu 1/8 din grasimea de la suprafata are aprox. 75 g colesterol. Degresati-o inainte de a o gati si-i puteti reduce colesterolul cu 1/3.

 

Ce este indicat? Feliile slabe au mai putine portiuni de grasime intretesuta in fibra muschiului. Cu toate acestea, pot fi tari si in acest caz este recomandat sa le fierbeti inabusit. Gatiti rational! Prajitul fripturii permite eliminarea grasimilor. Daca doriti carne fripta, nu puneti ulei. Tocana este o metoda ideala de a prepara bucatile de carne tare.

 

Ce nu este indicat? Portiile mari. Limitati-va la portii mici – nu mancati o friptura mai mare decat un pachet de carti de joc. Carnea de vita este o carne scumpa. Evitati-o, in general contine grasime.

 

Exceptii: carnea slaba tocata si fileul de muschi.

 

CARNEA DE VITEL. Desi si-a castigat o reputatie proasta in ultimii ani din cauza metodelor zootehnice de crestere a viteilor, este un chilipir alimentar, mai ales in comparatie cu carnea de vaca sau de miel. Carnea de vitel  este mai saraca in grasimi si in calorii, dar contine ceva mai mult colesterol.

 

Recomandari. Carnea de vitel nu contine multa “marmorare” (tesut de grasime in interiorul muschiului), deci poate fi calita in putin ulei sau fiarta inabusit. Feliile taiate din jigou si din partile inferioare ale piciorului sunt in general tari. De preferat este ca acestea  sa fie fierte inabusit.

 

Ce contine? Un cotlet de vitel de 85 g contine mai mult colesterol decat o portie identica de vaca, dare are de vreo cinci ori mai putini acizi grasi saturati.

 

Ce este indicat? Carnea tocata de vitel este mult mai slaba decat cea tocata de vaca, pentru ca de obicei provine din picior sau jigou. Feliile din partea superioara a piciorului sunt cele mai slabe. Bogata in colesterol, carnea de vitel poate fi un aliment sanatos daca este gatita cat mai simplu.

 

Ce nu este indicat? Tavalirea carnii de vitel prin pesmet inainte de prajire sau acoperirea cu branzeturi si sosuri grele. Mai bine pudrati-o cu putina faina inainte de a o cali si serviti-o cu un sos usor de lamaie sau de vin.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 19 mins Politica
    Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
  • Acum 59 mins In vizor
    NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
  • Acum 2 hours General
    MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
  • Acum 3 hours In vizor
    ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
  • Acum 3 hours Sanatate
    În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
  • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
    Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
  • Acum 4 hours PubliNews
    În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
  • Acum 5 hours Eveniment
    Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
  • Acum 6 hours In vizor
    Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
  • Acum 6 hours In vizor
    Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
  • Acum 7 hours Vocea ta
    Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
  • Acum 8 hours Politica
    După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
  • Acum 9 hours Sanatate
    Corina Creţu, despre spitalele regionale: “Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile”. Şi tot ea îşi dă răspunsul: Interesul pentru spitalele regionale a dispărut din momentul în care s-a opus parteneriatelor public-privat pe aceste investiţii. Privatizarea Sănătăţii îi roade pe politicienii români
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE