Editorial

Vrem minţi proaspete cu manuale vechi

Elevii care au intrat acum în clasa a IX-a vor învăța din manuale care au apărut când ei încă nu erau născuți. Nu e ceva nou, se întâmplă la fiecare început de an școlar. Generații întregi au fost îndopate cu informații aproape din secolul trecut. Și noi ne așteptăm la minți proaspete, dar le hrănim cu manuale mucegăite.

Un părinte din Călărași a scris pe facebook despre „prospețimea” informațiilor din manualul de informatică al copilului său, elev de clasa a IX-a. Nota bene, copilul e la un liceu unde face informatică INTENSIV!

„Zic să mă aplec puțin asupra manualului de informatică de clasa a IX-a, cu ajutorul căruia fi-miu va începe să deslușească tainele acestei materii de secol XXI.

Mai jos avem un exemplu de algoritm pentru o activitate absolut familiară pentru orice tânăr de 14 ani din deceniul nouă al secolului trecut, dar cu care adolescenții de astăzi nu pot rezona nicicum.

Însăși coperta acestei capodopere de manual arată ca o pagină din cartea de istorie: un monitor d-ăla cu tub și – atenție – o dischetă. O DISCHETĂ, băbăiatule. Nu un stick, nu un card de memorie, nu un cloud. O fucking dischetă”, a scris pe facebook Costin Mirescu.

În țara care e considerată un centru regional de IT, noi îi învățăm pe elevii de a IX-a cum se folosește un telefon fix, cu disc. ÎNTR-UN MANUAL DE INFORMATICĂ!!!

Sunt mânjiți pe la gură conducătorii noștri cu digitalizarea statului, dar statul îi pune pe elevi să învețe dintr-un manual cu O DISCHETĂ pe copertă! De fapt, sunt convins că în multe din instituțiile statului încă se folosesc dischete, deci probabil se pregătesc viitoarele generații de funcționari publici.

Reamintesc că, în pandemie, raportările de morți de Covid se trimiteau PE FAX, și, într-un caz, niște decese n-au apărut în raportul zilnic, pentru că nu s-a uitat nimeni în fax mai multe zile.

În aceeași țară, fostul premier Ciucă, anunța, cu mare fast, în luna martie, primul consilier guvernamental cu inteligență artificială de pe planetă.

Suntem în septembrie, s-a făcut rotativa guvernamentală, și nu mai știm nimic de ION. Fie-i inteligența ușoară!

Nu ne trebuie nouă inteligență artificială, că avem manuale cu dischete, care îi învață pe elevi să folosească telefonul fix! Poate reușim să șocăm iar mapamondul și să inventăm primul telefon fix cu inteligență artificială. S-ar bate hipsterii pe el!

Ideea e că „elevii care au intrat în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în 2023 nu au manuale noi, ci tot pe cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină”, scrie edupedu.ro.

Doar așa, de amuzament, în 2004 România încă nu era membră a Uniunii Europene, așa că trebuie să fie foarte interesant manualul de istorie aprobat în anul ăla și din care învață elevii de azi.

Știți când AR TREBUI să fie publicate noile manuale de clasa a IX-a, scrise pe viitorul curriculum?

Păi… în 2025, că nu-i nicio grabă!

Până atunci, să-i învățăm pe copii despre telefonul cu disc, despre dischete, despre magnetofoane și despre cea mai proaspătă descoperire a omenirii, ROATA. Trăiască România digitalizată!