Din oras

Viitorii salvatori ai Clujului au luat primele lectii de prim ajutor

O ceata de copii, elevi in clasele primare, au avut astazi o experienta uluitoare: au invatat ce trebuie sa faca atunci ca sunt in situatia de a fi dusi cu ambulanta la spital, dar si cateva manevre de prim ajutor. Ideea a pornit dintr-o joaca, pentru copii personalului de urgenta, insa a avut mare succes si se extinde pana la liceeni. Acestia vor fi pregatiti inclusiv sa foloseasca defibrilatoarele portabile pentru care lupta cei de la AVATAR – Asociatia Voluntarilor Antrenati in Tehnici de Ajutor si Resuscitare. 

Dupa ce in toamna au instruit copilasi de gradinita in notiuni fundamentale de prim ajutor, astazi a fost randul catorva zeci de copii din clasele I-IV sa invete cum se face resuscitarea, sa faca masaj cardiac pe manechine cat ei de mari si sa vada cum arata o ambulanta adevarata. Sediul Serviciulu de Ambulanta Judetean Cluj (SAJ) s-a umplut pentru cateva ore de larma, intrebari curioase si chicoteli de incantare din partea micilor cursanti. Au ascultat cuminti noile notiuni, s-a intrecut in manuirea papusilor de cauciuc si au cercetat ambulanta din curte pe toate partile. Au pornit sirena masinii, au incercat targa, gulerele pentru sprijinirea gatului si au aflat ce trecuie sa faca atunci cand au probleme medicale mai grave. 

“Atunci cand sunteti bolnaviori si trebuie sa va ia salvarea, sa stiti ca trebuie sa fiti intotdeauna insotiti de mami sau de tati si veti avea cenura de siguranta”, le-a explicat o tanara voluntara. 

Rand pe rand, fiecare a trecut prin interorul ambulantei. 

“La acest curs am invatat ca atunci cand e o urgenta trebuie sa sunam la 112 si sa raspundem la toate intrebarile care ni se pun. Am mai invatat cum sa resuscitam si cum se face masaj la inima”, a declarat Szep Cristina, o fetita de 9 ani participanta la actiune care vrea sa se faca atunci cand e mare “doctorita de animale si doctorita de oameni”.

Prima editie a cursurilor a avut loc in 1 octombrie, pentru copiii si nepotii angajatilor si voluntarilor serviciului si a avut un succes fulminant, au participat peste 50 de copii de toate varstele, de la doi ani si jumatate pana la 18 ani, dupa cum a precizat Ariana Cordos, voluntar la SAJ.

“Programul se extinde pe categorii de varsta, urmeaza cei de gimnaziu si liceenii. Informatia este aceeasi, dar va fi adaptata fiecarui grup”, a explicat aceasta. 

Dupa “excursia” la ambulanta din curtea SAJ, micutii au urcat din nou in sala unde a inceput cursul, unde au primit diplome de participare si felii de cozonac. 

“Acum aveti 8-9 ani, asa ca peste 10 ani veti fi majori si veti putea aplica ce ati invatat aici din proprie initiativa. Veti primi ca amintire cate o diploma, iar pe parinti ii invitam sa isi doneze 2% din venit pentru ca AVATAR sa poata cumpara defibrilatoare pe care sa le instaleze in tot orasul”, a spus Dana Calin, medic la SAJ si secretarul AVATAR. 

Specialista a explicat pentru Ziar de Cluj ca primul curs s-a tinut cu scopul ca cei mici din familiile celor de la ambulanta sa vada ce meserie frumoasa au acestia, iar efectul a fost incredibil, copiii au ajuns sa isi priveasca parintii cu alti ochi. 

“Dupa instruirea elevilor de gimnaziu, urmeaza la rand cei de licei, iar la ei ne gandim ca la viitorii salvatori ai orasului, cei care vor putea folosi defibrilatoarele pe care le vom amplasa in diverse locuri”, a explicat medicul. 

“In mod cert, daca la noi s-af fi facut asemenea cursuri mai devreme s-ar fi putut salva multe vieti. Cand ajungem noi la un stop cardiac toti stau impietriti in jurul omului cazut, se tem sail atinga, sa I aplice primele manevre de resuscitare. In Romania nu exista cultura asta civica”, a atras atentia Dana Calin.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *