Venele sunt niste tuburi prin care sangele revine la inima dupa ce a livrat oxigenul tesuturilor. Cand stam in picioare, sangele trebuie sa lupte contra gravitatii pentru a se ridica catre inima, motiv pentru care venele sunt inzestrate cu mici supape care permit sangelui miscarea ascendenta, dar nu permit miscarea descendenta. Atunci cand supapele nu mai au elasticitate, se produc acele dilatatii inestetice care se numesc varice.
Cauze
Exista doua retele de vene, una profunda – care este sustinuta de muschi, si una superficiala – care este sustinuta de piele. Venele din ultima retea se dilata mai usor. Ambele retele comunica intre ele.
Bineinteles, ca lipsa de tonicitate a venelor poate fi si o predispozitie a organismului, dar sunt si alte cauze. De exemplu, grasimea care comprima vasele, avand astfel efect negativ asupra circulatiei. Viata inactiva, sedentara predispune la varice. Persoanele care merg mult pe jos sufera mai putin de aceasta afectiune. Nu trebuie sa asteptati primele simptome ca sa luptati contra varicelor. Toate exercitiile care au ca scop tonificarea muschilor picioarelor sunt eficiente contra varicelor. Nici chiar sarcinile repetate nu predispun la varice daca muschii au elasticitatea necesara.
La femei exista un element suplimentar de predispozitie la varice, caci se constata o dilatatiea venelor in anumite zile ale ciclului si in timpul sarcinii.
Ce se poate face?
Odihniti-va picioarele ori de cate ori puteti, asezati-le intinse pe scaun. Exista foarte multe ocupatii care se pot exercita in aceasta pozitie: cititul, lucrul de mana, periatul parului etc.
Obisnuiti-va sa executati anumite treburi casnice, cum ar fi curatatul legumelor, calcatul hainelor, stand jos.
Cand stati jos, nu strangeti picioarele sub scaun, caci ar comprima venele si nu stati picior peste picior. Intindeti picioarele in fata, cu muschii relaxati. Cand trebuie sa stati mult jos, faceti din cand in cand cu picioarele miscari de flexiune si extensie.
Atunci cand meseria va obliga sa stati mult in picioare, mergeti din cand in cand pe loc, ridicand alternativ calcaiele in timp ce varful ramane pe sol. Nu sunt interzise nici tocurile inalte, nici cele plate, dar alternati-le. Daca stati mult in picioare, alegeti pantofi cu tocul lat de 3-4 cm, in nici un caz cu papuci fara toc.
Verificati daca cambrura piciorului este normala. De multe ori, platfusul provoaca varice.
Supravegheati alimentatia, sa nu fie prea abundenta in grasime si apa, care impregneaza tesuturile, comprima venele intr-un manson lipsit de elasticitate si ingreuneaza contractiile musculare destinate sa ajute munca venelor.
Nu purtati jartiere caci ingreuneaza circulatia.
Daca exista predispozitii la varice, nu expuneti picioarele la soare puteric, alegeti orele de expunere de dimineata sau mai spre seara. Un efect foarte bun il are umblatul prin apa de mare, cu apa pana la genunchi cel putin.
Ciorapii elastici sunt recomandabili mai ales persoanelor care stau mult in picioare, cu conditia sa fie imbracati corect. Se pun dimineata, la sculare, dupa ce s-au facut cateva exercitii pentru picioare, descongestionante: culcata fiind indoiti si imbracati ciorapul ridicand piciorul vertical. Bineinteles, consultati medicul inainte de a achizitiona ciorapii medicinali, cand sesizati simptome de umflare a picioarelor, de ingreunare etc.
Exercitii descongestionante de executat in pat:
Culcata pe spate, apucati piciorul stang cu ambele maini si trageti genunchiul spre piept. Dupa aceea, ridicati piciorul vertical si in acelasi timp faceti cu ambele maini un efleuraj (netezire) profund de la glezna spre coapsa. Repetati cu dreptul. Faceti cateva pedalari. Scuturati picioarele.
Daca suferiti de varice, nu ezitati sa consultati medicul specialist din vreme. Se recurge la medicamente cu actiune tonica asupra venelor, injectii sclerozante sau o mica operatie, care va va rezolva neplacerile si va va reda forma frumoasa a piciorului.
.ro