Diete

Unde si ce mancam la Lisabona

Pestele si fructele de mare merita sa fie incercate in Portugalia, deorece exista din abundenta proaspete. In restaurante puteti gasi de asemenea, feluri de mancare delicioase cu carne de porc si miel. Cei mai indrazneti pot incerca feluri de mancare importate din fostele colonii afrcane sau asiatice ale Portugaliei. Veti mai gasi fructe si legume proaspete, ca sa nu mai vorbim de vinurile portugheze, care sunt foarte bune.

 

 

Restaurantele portugheze sunt clasificate, in functie de preturile practicate, in patru categorii (classes): lux, clasa intai, clasa a doua si clasa a treia. Multe restaurante si cafenele ofera ementa turistica (meniu turistic), un meniu fix, la pret rezonabil, care contine de obicei paine, unt, supa, un fel principal si un desert.

 

 

Micul dejun (pequeno almoco) se ia de obicei oricand, pana pe la ora 10. Pranzul (almaco) se poate lua de la 10 pana la 15, iar cina (jantar) de la 19.30 la 21.30. Gustarile intre mese pot fi luate de obicei la o pastelaria (patiserie si coifetarie), saldo de cha (ceainarie) sau la snack-bar, unde se servesc sandviciuri, produse de patiserie si dulciuri.

 

 

Pranzul si cina incep adesea in forta, iar supele portugheze tipice sunt satioase. Caldon verde (supa verde) este o fiertura groasa de piure de cartofi cu varza taiata foarte fin, la care se adauga uneori carnati. Sopa a Portuguesa seamana cu supa verde, dar are in plus broccoli, napi, fasole, morcovi. Sopa de cazido este o fiertura de varza cu multa carne si macaroane. Conja de galinha este supa de pui cu orez.

 

 

Portughezilor le place foarte mult pestele fiert sau la gratar, servit de obicei cu portii generoase de varza si cartofi fierti, stropiti cu putin ulei si otet. Mai multe feluri de mancare sunt cu adevarat specialitati  locale: caldeirada este o tocana bogata in peste si fructe de mare; ameijoas na cataplana este o inventie din Algarve, constand din moluste sau midii fierte pe aburi, cu carnati, rosii, vin alb, sunca, ceapa si ierburi; acorda de marisco este o supa groasa picanta, cu mult usturoi, plina de bucati de peste si fructe de mare la care se adauga, spre sfarsit, un amestec de oua crude; lulas recheadas sunt calmari umpluti cu orez, masline, rosii, ceapa si ierburi; lamprela a Minho este o delicatesa servita pe un pat de orez si cu sos de vin rosu; sardinhas (sardele) sunt servite adesea prajite pe carbuni.

 

 

Bacalhau (codul) este mancarea traditionala a Portugaliei si poate fi intalnita sub forma uscata si sarata. Una dintre cele mai bune modalitati de a-l gusta este Bacalhau a Gomes de Sa, in care bucati mari sunt coapte cu patrunjel, cartofi, ceapa si masline si garnisit cu ou fiert tare, razuit. Pestele proaspat, intreg sau file, este servit de obicei la gratar, asa cum sunt atum (ton) si esoadare (peste-spada).

 

 

Bife na frigideira nu este ceea ce ati crede. Frigideira inseamna tigaie si acest fel de mancare este biftec gatit in sos de vin. Cabrito assado este ied la cuptor servit cu orez si cartofi, greu, dar delicios. Carne de porco a Alentejana este un fel de mancare foarte inspirat, gatit din moluste si porc, cu boia si usturoi. Espetada mista inseamna in portugheza shish kebab: bucati de carne de vita, miel si porc, pe o frigare. Feijoada este mancarea nationala a Braziliei, fosta colonie portugheza. In Portugalia este o tocana grea si gustoasa de picioare de porc si carnati, cu fasole si varza.

 

 

Frango (pui) este popular si e preparat in multe feluri: tocana cu vin, prajit si la cuptor, crocant.

 

 

Prajiturile, cremele si produsele de patiserie portugheze facute cu galbenus sunt delicioase. Pudin flan este versiunea portugheza a cremei-caramel. Arroz doce este budinca de orez cu putina scortisoara. Maca assada este mar copt cu zahar. Pudim Molotov este spuma de albus scaldata intr-un sos lipicios de caramel.

 

 

Pentru cei care tin la silueta exista intotdeauna branza. Cea mai scumpa branza portugheza este Serra da Estrela, o branza delicioasa din lapte de capra de munte. Flamengo este o branza moale. Unele restaurante servesc queijo fresco drept antreu, o branza mica, alba, moale facuta din lapte de oaie si capra.

 

 

Cele mai celebre vinuri portugheze, Porto si Madeira, sunt cunoscute mai ales ca vinuri pentru desert, dar pot fi consumate si ca aperitive. Varietatile dinaintea cinei sunt vinul Porto alb sec si extra-sec si vinurile seci Madeira Sercial si Verdelho. Dupa cina, savurati unul dintre faimoasele vinuri Porto maro-roscate, in mod deosebit Boal sau Malvasia.

 

 

Berea portugheza e reprezentata de marca Sagres. Aguardente (“apa de foc”) este rachiul local. Aguardente velha (veche) este un digestiv fin. Cafeaua neagra, expresso este principala alegere in materie de bauturi in timpul zilei. Ceaiul (cha) la pliculet este si el popular.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *