Diete

Legume fructifere

Din punct de vedere botanic, alimente ca avocado, dovleacul, dovlecelul, castravetele, zucchini, okra (bama), ardeiul, gogosarul, rosia, vanata, maslina sau rubarba sunt fructe, dar se prepara ca legume. Ele sunt bogate in substante hranitoare, vitamine, minerale si fibre.

 

Ce contin? Ardeii rosii si galbeni contin aproape de doua ori mai multa vitamina C decat cei verzi. Gogosarii sunt bogati si in carotenoide. Maslinele sunt bogate in grasimi mononesaturate si in vitamina E, dar si fier. Sase masline negre asigura organismului un aport de aproape 40% din necesarul zilnic de fier. De asemenea contin si cca 1/3 din cantitatea recomandata de sodiu.

 

Recomandare. Amatorii de avocado prefera Hass, cel mai mic soi comercializat. Fructul-leguma de avocado Hass are o coaja granuloasa, de un verde inchis, spre negru, fiind carnos si suculent. Sunt mai bogate in acid folic si vitamina E decat avocado Fuerte, care au dimensiuni mai mari, fiind de un verde deschis la culoare.

 

Majoritatea legumelor fructifere ar trebui lasate sa se coaca la temperatura camerei si apoi pastrate in frigider. Exceptie de la aceasta regula generala fac tomatele. Expunerea lor la temperaturi sub 30º C le ia din savoare.

 

Ce este indicat? Varietatea. Maslinele si fructele de avocado contin grasimi fara risc cardiovascular. Rosiile, zucchini, castravetii, dovleacul si dovleceii sunt bogati in carotenoide. Ardeii grasi au vitamina C, iar ardeii iuti contin capsaicin, un antioxidant care, se pare, protejeaza organismul de unele forme de cancer.

 

Coaja. Unele alimente, cum sunt castravetii, vanata si zucchini, au miezul deschis la culaore, dar coaja are nuante inchise. Consuma neaparat coaja lor, deoarece acolo se gasesc pigmentii benefici ai plantei.

 

Rosiile gatite. Tomatele sunt bogate in licopene, un carotenoid ce poate reduce riscul atacurilor de cord si al tumorilor maligne la tractul digestiv. Aceasta substanta devine mai concentrate prin preparare si conservare.

 

Okra proaspata contine o varietate de vitamine B, vitamina C in abundenta, fibra solubila si carotene lutein si zeaxtin.

 

Ce nu este indicat? Prajirea lor. Gustul picant al majoritatii ardeilor iuti este dat de capsaicin, o substanta care poate cauza usturimi. Cand il toci, protejeaza-te purtand manusi si consuma-i cu lactate (laptele contine o proteina ce neutralizeaza capsaicinul). O mare parte din capsaicinul ardeiului se afla in nervurile lor albe si in seminte. Inlaturarea lor poate reduce gustul picant pana la 90 %.

 

Rubarba. Desi o buna sursa de vitamina C in sine, este invariabil gatita cu zahar in cantitati mari. Exista insa si retete care recomanda mai putin zahar. Merita sa incerci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *