Diete

Dieta haotica

Cum definim dieta haotica? Mancam doar sa nu cadem din picioare, pentru ca ne este pofta de un anumit produs sau pentru ca o anumita ora din zi ne obliga sa luam masa. Ce mancam, cum mancam sau ora la care mancam sunt, adesea ignorate. Dietecienii recomanda atentie sporita la alimentatie, neobosind sa spuna ca preventia este mai simpla decat tratarea unei boli.

 

Exista cativa “teroristi” periculosi pentru un corp sanatos. Carnea rosie, carnea de pasare, branzeturile si cascavalul, de exemplu, nu sunt esentiale pentru sanatate, mai ales daca aportul de aminoacizi este asigurat din alte surse. Acestea sunt greu de digerat, bogate in lipide saturate, constituie o povara pentru circulatie si rinichi, si, in plus, retin multe chimicale folosite in timpul producerii si prelucrarii lor. Periculoase apoi, sunt si produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii care toate sunt bogate in grasimi si zahar.

 

Pentru multi dintre noi, schimbarea obiceiurilor naturale necesita constientizare si chiar un efort mare, pentru ca obiceiurile alimentare se formeaza inca din copilarie. Dar cele mai proaste obisnuinte sunt formate de lumea moderna. Mancatul haotic, produsele fast-food, prajelile, “pranzul” de la birou sau “cina” din fata televizorului sunt tot atatea lovituri aplicate inconstient organismului.

 

Gatitul alimentelor este un proces care distruge hrana din momentul in care se foloseste caldura. Valorile hranitoare ale alimentului sunt distruse de incalzire. Orice hrana vie devine moarta definitiv o data cu expunerea la caldura. Proteinele incep sa se “stranga”, sa se coaguleze sau sa se delamineze (isi pierd structura care le mentine forma). Proteinele gatite intra in putrefactie rapida (din cauza bacteriilor) o data ajunse in tractul digestiv si dau nastere unor otravuri periculoase , care sunt absorbite in sange si cauzeaza numeroase boli.

 

Gatitul face ca hrana sa devina toxica. Toxicitatea este confirmata de dublarea sau triplarea celulelor albe din sange imediat dupa ce incepe asimilarea hranei gatite.
Vitaminele sunt distruse cel mai usor de caldura. Mineralele isi pierd imediat contextul organic (viu) si se intorc in stare moarta, inactiva. Mineralele anorganice sunt foarte toxice. Iodul, de exemplu, este un nutrient esential, cu conditia sa fie intr-o forma biologica vie. In starea sa anorganica, chimic pura, afecteaza craniul si oasele. Fierul, in starea sa anorganica, provoaca hepatita si hemocromatoza.

 

Hrana gatita nu numai ca necesita un timp mult mai indelungat de digestie, dar, de multe ori, este indigesta, ca in cazul proteinelor incalzite. Mancarea gatita fermenteaza foarte repede si intra in putrefactie o data ajunsa in intestine, in timp ce hrana vie este aproape in totalitate absorbita inainte ca fermentii bacterieni sa inceapa procesul de putrefactie.
Iata doar cateva motive care ar trebui sane determine sa  alegem hrana vie, sa fim atenti la ce, cat, cum si cand mancam.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *