Diete

Unde si ce mancam la Copenhaga

Mancarea are un standard foarte ridicat in Danemarca si este aproape o obsesie. Danezii, cand sunt acasa, petrec si doua ore pranzul (frokost) sau pana la patru ore, daca au oaspeti straini, iar cina (middag) poate dura multe ore dupa ora 18.

 

 

Exista peste 2000 de restaurante diferite cafenele, baruri si bufete in Copenhaga. Restaurantele servesc meniuri speciale al zilei (dragens ret) si meniul danez, un pranza sau cina cu doua feluri, la pret fix.

 

 

Micul dejun (morgenmad) intr-un hotel cuprinde chifle, felii de carne rece de diferite feluri, branzeturi, dulceata, produse de patiserie, oua, lapte, sucuri naturale, ceai sau cafea.

 

 

Pentru o gustare deosebita incercati branza: Camembert prajita, servita cu paine prajita si gem de capsuni; handmadder (trei sandvisuri smorrebrod subtiri cu diverse ingrediente); hot-dog (pelsevogn); carnati danezi rosii (polse) cu mustar si mirodenii.

 

 

Hrana rece este specialitatea culinara cu adevarat remarcabila a Danemarcei. Smorrenbrod (sandvisuri deschise) sunt felii de paine de secara, unse gros cu unt, acoperite cu pate de ficat, carne de vital, sunca, friptura de vaca, somon, crevete, icre de cod, hering marinat, diferite salate sau branza.

 

 

Bufetul rece scandinav din Danemarca se numeste det store kolde bord (masa rece) si cuprinde un sortiment foarte bogat de mancaruri. Pentru un pret fix, puteti incepe de la un capat al mesei, servindu-va cu diferite sortimente de paine, hering, fructe de mare, salate si alte delicatese: pate de ficat, sunca si felii reci de carne. In ciuda numelui sau, masa rece include intotdeauna cateva feluri calde, cum ar fi chiftelele, carnatii de porc, supa si cartofii prajiti. Bautura daneza akvavit si berea merg bine cu koldt bord.

 

 

Pestele este primul fel de mancare traditional dintr-o masa completa. In meniul danez apare o mare varietate de peste. Heringul este unul dintre favorite si poate fi servit marinat sau prajit, cu sos de vin, otet, curry sau fenicul. Populare sunt si crevetele, homarul, crabul, cambula, codul si halibutul. O delicatesa scandinava extraordinara este gravid laks, in care somonul crud este presarat cu sare si o mica cantitate de zahar, iar apoi este asezonat generos cu marar taiat marunt. Un sos cremos de ulei, mustar si zahar este servit in mod traditional ca garnitura.

 

 

 

La mesele daneze se foloseste cel mai des carnea de porc si vita. O friptura deosebita este fransk bof, biftec servit cu verdeturi si cartofi pai si engelsk bof, biftec servit cu cepe prajite si cartofi. Morbradbof este o mancare cu carne de porc – bucati mici de muschi file, carne slaba, servita ca fel principal cu cartofi fierti, ceapa si sos de friptura. O mancare populara, dar delicioasa, sunt chiftelele daneze (frikdeller), un amestec fin tocat de carne de porc si vitel, servit cu salata de cartofi si varza rosie. Biksemad este de asemenea un fel ieftin si gustos de cartofi taiati cubulete, carne si ceapa, cu un ou prajit deasupra. O tocana satioasa este Hvids labskovs, din bucati de carne de vita fiarta cu cartofi, boabe de piper si frunze de dafin.

 

 

Puiul este servit la gratar cu cartofi parjiti in unt si o salata de castraveti. Rata prajita este servita cu umplutura de mere sau prune si este de obicei insotita de cartofi caramelizati si de un sortiment bogat de legume.

 

 

Dintre cele mai cunoscute salate se pot aminti: italiensk salat (morcovi, sparanghel, mazare si macaroane), skinkesalat (sunca feliata), sildesalat (hering marinat sau in saramura, sfecla si mar).

 

 

Branza daneza albastra (Danablue), cu miros intepator, si Havarti au avut intotdeauna adepti internationali; Fynbo si Samso, relativ necondimentate si tari, au o aroma dulce, cu gust de nuca. Rygeost, o branza grasa afumata, condimentata cu seminte de chimen, este extraordinara.

 

 

Deserturile preferate, cu crème-fraiche sau frisca, in mod sigur sunt: oeblekage (mere coapte cu vanilie, servite cu straturi alternative de biscuiti macinati) si bondepige med slar (un amestec de pesmet de paine din secara, mar copt, zahar si frisca.

 

 

Excelenta bere daneza este de mai multe feluri: lys pilsner (bere usoara cu 2 % alcool), berea obisnuita imbuteliata in sticle verzi, bere neagra, bere speciala (Carlsberg Elephant) cu 6-7 % alcool.

 

 

Akvavit este un rachiu danez foarte tare, facut din cartori, adesea cu gust de chimen. Toate vinurile sunt importate. Dupa cina incercati lichiorul de cirese Cherry Heering. Cafeaua (kaffe) poate fi gasita oriunde – tare si servita cu prisca. Intr-o zi racoroasa ati putea incerca varm kakao med flodeskum, o ciocolata fierbinte cu frisca.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *