Sex

Anatomia placerii

Zonele corpului a caror stimulare este susceptibila de a produce excitatie si placere sexuala sunt denumite zone erogene. Repartizate diferit la cele doua sexe, acestea sunt mai intinse la femeie decat la barbat.

Pe langa functia de reproducere, sexualitatea umana poseda o dimensiune erotica foarte dezvoltata: organele genitale sunt folosite mai ales pentru placerea contactului sexual si obtinerea punctului culminant al placerii sexuale, orgasmul. Numim zone erogene toate partile corpului a caror stimulare produce excitare sexuala, apoi orgasm. Distingem zonele erogene primare (vagin si clitoris la femeie, glandul penisului la barbat), responsabile de orgasm, si zonele erogene secundare, regiuni foarte sensibile ale corpului, a caror stimulare produce, pe langa placere, stimularea organelor genitale (lubrifierea vaginului la femeie, erectie la barbat).

Clitorisul este un mic organ situat in partea superioara a vulvei. Este alcatuit din doi corpi cavernosi prin a caror unire se formeaza corpul clitorisului, o mica formatiune de consistenta mai crescuta, lunga de aproximativ 3 cm, pe care o putem simti sub deget. Corpul clitorisului se termina printr-un mic gland de con, singura parte vizibila a organului care masoara 5-8 mm. Acoperit de o piele foarte fina, de culoare roz, in care exista numerosi receptori nervosi a caror stimulare produce orgasmul, el este acoperit partial de un capison, format din labile mici ale vulvei, foarte bogat in glande sebacee odorante.

Glandul penisului este portiunea terminala a penisului. In forma de trunchi de con, glandul este mai voluminos la baza (coroana glandului) si este delimitat de un sant de unde se formeaza preputul. Santul si coroana glandului contin numeroase glande sebacee, a caror secretie confera mirosul specific si serveste lubrifierii extremitatii penisului, facand posibila alunecarea preputului pe pielea glandului.

In varful glandului se deschide orificiul uretrei, numit meat. Frenul penisului, un mic pliu cutanat ce leaga glandul de preput, incepe la extremitatea inferioara a meatului. Pilelea glandului este fina, fara par si de culoare variabila (rozata sau mai inchisa); in piele exista receptorii senzitivi, numiti si “corpusculii voluptatii”, care sunt rersponsabili de orgasm.

Mangaierea celor mai sensibile zone erogene ale corpului permite partenerilor sa se excite si sa se pregateasca pentru actul sexual.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *