Sa luati masa in oras in Bulgaria poate fi o placere. Mancarea este delicioasa si ieftina, desi bariera de netrecut pentru straini, scrierea chirilica, produce inca unele probleme legate de meniuri. Dar nu lasati un amanunt lingvistic sa va strice explorarea bucatariei bulgaresti.
Unde sa mancati? Veti gasi o serie de locuri unde puteti manca rezonabil in Bulgaria. Cantina cu autoservire va permite sa aratati ceea ce vreti si sa nu va luptati cu meniul. Cantinele au si un raport calitate-pret excelent. O mehana este o taverna bulgareasca unde chelnerii poarta costume traditionale. Gama de restaurante se intinde de la cele fara pretentii la cele cu pretentii, cu preturi de la ieftine la exorbitante.
Ce sa mancati? Bucataria bulgareasca are atat influente grecesti, cat si turcesti si include o serie de mancaruri de vara si de iarna delicioase. Iarna, bulgarii incep cu o ciorba consistenta, poate bob (ciorba de fasole) sau topceta supa (ciorba cu perisoare). Vara se prefera salata, de obicei sopska salata (rosii, castraveti si ceapa acoperite cu branza rasa), care se gaseste oriunde. Se mai poate comanda o gama redusa de feluri intai sau aperitive, printre care se numara tarator (supa de iaurt cu castraveti si nuci), mletcha salata (iaurt cu castraveti, nuci si usturoi), sarmi (frunze de vita de vie sau de varza umplute cu orez si condimente, uneori cu carne) sau kaskaval pane (branza trecuta prin pesmet si prajita).
Baza majoritatii felurilor principale o constituie carnea simpla la gratar – cotlet, coaste si fripturi. Mesana skara, echivalentul bulgaresc al unui gratar combinat, este o alegere populara. Alte feluri sunt kebabce, un carnat condimentat prajit la gratar, si kiufke, un pateu cu carne condimentat.
Bulgarii au de asemnea o gama de mancaruri gatite la foc mic delicioase, printre care mancarea nationala kavarma (o tocana gatita din carne de porc si ficat), drob sarma (ficat tocat, orez si ou la cuptor) si sirene po sopski (oua si branza coapte intr-o oala de lut cu rosii). Musaka poate fi asemanatoare cu cea greceasca, dar nu contine vinete. Daca gasiti in meniu cuvantul ghiuveci, veti comanda tocana de carne.
Pestele este popular pe coasta Marii Negre, dar va fi mereu mai scump decat alta carne. Plakia este o tocana delicioasa de peste fara o reteta fixa – se face cu ce s-a prins in ziua aceea.
Bulgarilor le place sa isi inceapa ziua cu o banita, o placinta calda cu branza.
In legatura cu garniturile (paine, legume, cartofi) ele trebuie comandate separat, fiecare dintre ele aparand in nota de plata.
Desi apa potabila se spune ca este sigura, apa imbuteliata va avea cu certitudine un gust mai bun. Cafelele mici si tari (stil espresso) dau energie societatii bulgaresti; se gasesc peste tot si sunt excelente. In ceea ce priveste ceaiul, bulgarii beau bilkov (de plante) sau plodov (de fructe). Sucurile proaspete de fructe sunt o atractie a verii, in timp ce marcile internationale de bauturi acidulate se pot gasi la tot pasul.
Vinurile bulgaresti sunt apreciate. Se pot gasi vinuri albe produse din varietati internationale de struguri (Chardonnay, Sauvignon Blanc si Riesling), dar puteti gasi si varietatile locale Misket, Ottonel si Diamat.
Se fabrica si bere buna: Kamenita si Zagorka. Daca doriti ceva mai tare, incercati marcile locale de votca, excelentele slivova rakia (tuica de prune) si rosaliika (lichior de trandafir).
O expresie utila cand servesti o bautura in aceasta tara – Na Zdrave, inseamna “Noroc”.