Diete

Strategii de control al stimulilor alimentari

Scris de 6

Cand va hotarati sa va schimbati obiceiurile alimentare gresite cu altele noi, sanatoase pentru a reveni la greutatea normala trebuie mai intai sa le identificati. Studiati Jurnalul dvs. alimentar si vedeti care sunt greselile pe care le faceti in mod repetat.

 

Daca Jurnalul indica drept factor declansator foamea, atunci va fi usor sa elaborati un program si sa il respectati, dar daca mancati atunci cand sunteti bucuros, trist, frustrat, atunci cand treceti pe langa o brutarie sau covrigerie sau pe langa un automat pentru dulciuri, atunci cand cineva va ofera ceva de mancare intre mese si nu il puteti refuza, va trebui sa va concentrati asupra stimulului alimentar.

 

Puteti asocia in mintea dvs. anumite situatii sau locuri cu consumul de alimente, in asa fel incat ori de cate ori veti fi pus in aceste situatii sau veti fi in acele locuri, veti manca automat. Spre exemplu, daca rontaiti cartofi prajiti din punga in timp ce priviti stirile TV, atunci aceasta indeletnicire este asociata in mintea dvs. cu consumul de cartofi prajiti.

 

Ce se poate face in acest caz? Va trebui sa distrugeti mental relatia care exista intre factorii declansatori si reactia dvs. fata de ei. In functie de acesti factori exista mai multe strategii de control.

 

Filozofia Zen in alimentatie

 

Intotdeauna trebuie sa ganditi atunci cand mancati. Fiti atent (constient) la ceea ce mancati, inclusiv la fiecare inghititura. Pentru a va atinge scopul, nu trebuie sa faceti nimic altceva in timp ce mancati. Nu cititi, nu va uitati la TV. Mancati pur si simplu, savurati alimentele, gustati-le, mirositi-le si simtiti-le textura, insalivati-le indelung. Tineti minte, mancarea trebuie sa va faca placere si nu doar sa va furnizeze necesarul energetic al organismului.

 

Daca ati mancat cea mai mare parte a unei cutii de inghetata fara sa realizati ca faceti acest lucru, atunci va dati seama ce inseamna sa mancati inconstient. Nu veti simti nici o placere (poate doar stomacul plin) si, in plus, va veti simti vinovat dupa aceea (“Puteam sa manac mai putin, nu toata cutia!”). Constientizarea a ceea ce mancati nu este un lucru usor si va va lua ceva vreme pana veti reusi, dar merita efortul. Veti aprecia mancarea mai mult si veti fi satisfacut de o cantitate mai mica.

 

Programul meselor

 

Timpul cand mancati este important. Daca Jurnalul alimentar indica faptul ca mancati de prea multe ori in cursul zilei, programarea poate crea sentimentul de control. Nu trebuie sa fie neaparat 3 mese pe zi. Puteti sa va organizati programul dupa nevoile dvs. (serviciu, obligatii de familie etc.) in asa fel incat sa mancati atunci cand va este foame.

 

Programul ar trebui sa fie flexibil; puteti ajunge la concluzia  ca 3 mese si 2 gustari pe zi  pot fi suficiente, dar puteti adopta si solutia cu 6 mese mai mici. Important este ca atunci cand ati facut un program, rebuie sa-l respectati. Nu ar trebui insa sa treaca mai mult de 4-5 ore fara sa mancati, deoarece va veti simti lihnit de foame.

 

Planificati meniurile

 

Cel putin cu o zi inainte planificati ceea ce veti manca a doua zi. Ceea ce mancati depinde  de aportul caloric necesar pentru a scadea in greutate si de programul de alimentatie pe care il urmati. Planificarea va poate impiedica sa insfacati o bucata de pizza ramasa in frigider atunci cand va intoarceti acasa infometat.

 

In acelasi sens poate actiona si hotararea de a lua la pachet pranzul, gustarea sau chiar micul dejun, deoarece in acest fel  nu va veti mai baza pe automatele alimentare sau pe restaurante. Veti constata ca veti manca mai sanatos si veti economisi timp pretios.

 

Gasiti-va locul

 

Atunci cand mancati acasa, identificati un spatiu pentru aceasta activitate, de regula masa de bucatarie. Puneti masa chiar daca mancati singur. Creati o ambianta cat mai placut. Aduceti-va aminte sa va concentrati doar asupra felurilor de mancare si sa nu faceti alte activitati in timpul mesei. Rupeti mental relatia de a manca comod in votoliu si a privi in acelasi timp la TV!

 

Nu cumparati alimente inutile

 

Nu cumparati alimente care va pot afecta sanatate: dulciuri concentrate, tot felul de aperitive produse supraprocesate, cu E-uri, aditivi si conservanti.  Faceti cumparaturile in magazinele ECO, care ofera alimente sanatoase. Cumparati exact cat veti consuma intr-o saptaman, nu mai mult. Urmariti ca produsele sa fie proaspete si de calitate. Mergeti pe principiul “putin si bun”.

 

Folositi lista de cumparaturi

 

Acest lucru va va impiedica sa cumparati impulsiv, fara sa va ganditi, va va impiedica sa umpleti cosul cu cartofi prajiti la punga, cu covrigei sarati sau dulciuri concentrate. Nu faceti cumparaturile atunci cand sunteti infometat deoarece veti fi tentat sa cumparati tot ceea ce vi vi se va parea apetisant. Corelati lista de cumparaturi cu meniurile planificate. Cititi atent etichetele, verificati continutul de calorii, glucide si sodiu.

 

Lasati mancarea in farfurie!

 

Indiferent de ce v-au spus parintii cand erati copii, nu trebuie  sa terminati toata mancarea din farfurie. Daca v-ati servit in farfurie cu o anumita cantitate de mancare si v-ati saturat cand a mai ramas ceva, lasati-o acolo, nu o mancati fortat. Mancati incet, savurati fiecare inghititura si opriti-va atunci cand aveti senzatia placuta de satietate, nu cand va simtiti ghiftuiti.

 

Mancati numai cand va este foame

 

Multe persoane manca din obisnuinta, ca un ritual ce trebuie respectat, faamand sau satul fiind. Altii folosesc mancarea ca pe un mijloc de defulare, de linistire cand sunt obositi, nervosi sau tristi. Alimentatia sanatoasa nu poate satisface alte nevoi decat foamea. Daca mancati din oricare alt motiv decat foamea cu siguranta aportul caloric va fi mai mare decat necesarul.

 

Daca ignorati semnalele date de senzatia de foame mai mult timp si mancati din cu totul alte motive, va trebui sa treaca o vreme pana veti redescoperi ce inseamna cu adevarat senzatia de foame. Alimentatia nu ar trebui sa fie raspunsul unic la toate reactiile organismului, numai la cel de foame. Iar daca nu v-ati decis ce anume trebuie sa mancati, inseamna ca, de fapt, nu va e foame.

 

Asigurati-va de sprijinul celor din jur

 

In restabilirea unor obiceiuri sanatoase in comportamentul dvs. alimentar un rol important il are sprijinul moral al celor din jur. Fiti atenti pe cine contati. Nu toata lumea din cercul dvs. de apropiati sau prieteni va fi incantata ca vreti sa slabiti sau sa mancati sanatos. Alegeti o persoana pe care o cunoasteti si care va poate incuraja.

 

Partenerul ideal este o persoana cu aceeasi problema, o persoana care urmeaza acelasi program de scadere ponderala sau poate fi partenerul de viata, un coleg de serviciu sau un prieten. Unele persoane se simt mai bine sau mai sigure atunci cand au parte de recomandari din partea unor profesionisti, dieticieni sau antrenori de gimnastica. Altele agreaza ideea grupurilor de suport de tipul Supraponderalii Anonimi sau Observatorii Greutatii. Exista si persoane care se descurca singure. Indiferent care din aceste modalitati de abordare vi se potriveste, tineti minte ca fiecare se adreseaza unei anumite necesitati.

 

 

 

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
    BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
  • Acum 1 day In vizor
    Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
  • Acum 2 days Analiza
    EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
  • Acum 2 days Anchete
    EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
  • Acum 2 days PubliNews
    Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
  • Acum 2 days Rautacisme
    Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
  • Acum 2 days Eveniment
    Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
  • Acum 2 days In vizor
    Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
  • Acum 2 days In vizor
    Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
  • Acum 2 days Politica
    MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
  • Acum 3 days In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 3 days In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 3 days In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE