Diete

Un mar pe zi, in orice anotimp si…

…doctorul nu va mai veni! Merele sunt recomandate sa le avem permanent pe masa din bucatarie, in toate anotimpurile, proaspete si de pe piata locala. Sunt insa foarte bune de consumat toamna, si mai ales iarna, cand deficitul de vitamine si minerale din organism creste, datorita reducerii consumului de cruditati. Prin varietatea soiurilor si culorilor, fiind bogate in apa, potasiu si putine glucide, merele sunt indispensabile in curele de slabit, in afectiunile renale si cardiologice si in insuficienta hepatica.

 

 

Istorie si cultura

Cel mai vechi fruct cunoscut omului este marul (Malus communis / Malus domestica / Pyrus malus), produs al pomului frctifer cu acelasi nume, care traieste intre 30-100 de ani. El a inspirit multe legende, de la “fructul oprit” din Biblie la “marul discordiei” sau tragedia celebra a lui Schiller – “Wilhelm Tell” -, care l-a inspirat si pe Rossini in compunerea renumitei opere.

 

 

La egipteni, datorita calitatilor sale deosebite era cunoscut si apreciat inca de pe timpul faraonului Ramses al II-lea, care-l cultiva in gradinile sale din Delta Nilului. Patria marului a fost Turcia de Nord (orientala), unde a crescut spontan, avand pamant si clima prielnice. De acolo cultivarea lui s-a raspandit in Australia, Noua Zeelanda, America Latina, Statele Unite ale Americii, Europa, Asia Centrala si chiar Siberia.

 

 

Marul s-a bucurat de multa apreciere din partea poporului nostru, lucru dovedit prin numele dat unor localitati, ca: Poiana Merisor, Valea Marului etc., ca si prin dragostea fata de acest fruct, bine oglindita in urarea de Anul Nou, “florile dalbe, flori de mar…”

 

 

Astazi se cunosc circa 1500 de varietati de mar (renete, parmeni aurii, ionatane, domnesti, cretesti etc.), care se consuma proaspete sau in diferite preparate (compot, jeleu, marmelada, budinci, sufleuri etc.). De asemenea, sucul din mere fermentate furnizeaza binecunoscuta bautura “cidru”

 

 

Ce contine?

Marul prezinta avantajul ca poate fi consumat in oricare anotimp si in orice moment al zilei. Calitatile nutritive ale acestui fruct se datoreaza continutului bogat in saruri minerale: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier si in special calitatilor reduse de natriu, ceea ce-i face fructul deosebit de valoros pentru cardiorenali. De asemenea, se stie ca potasiul este atat de necesar unei bune functionari a muschiului cardiac, caruia ii fortifica forta de contractie. Continutul bogat in vitaminele A, B1, B2, C si PP ii confera marului veritabile efecte terapeutice.

 

 

Virtuti dietoterapeutice

Deorece marul contine cantitati reduse de proteine si glucide, valoarea calorica a acestuia este mica, de aproximativ 67 de calorii la 100 g de fruct. In schimb, este indicat in prevenirea si combaterea obezitatii.

 

 

Glucidele care se gasesc in mar sunt usor asimilabile, sub forma de fructoza si glucoza. Dintre acestea predomina fructoza, care alcatuieste peste jumatate din continutul lor in glucide. De aceea, merele sunt bine tolerate in colita de fermentatie si indicate in ratia alimentara zilnica a diabetului.

 

 

O alta caracteristica a marului este prezenta unor acizi care ii confera gustul placut acrisor, ca si a substantelor pectice, datorita carora formeaza jeleuri. Merele sunt bogate in pectine, substante higroscopice, care sunt capabile sa absoarba substantele toxice formate din degradarea alimentelor. Avand aceste proprietati, merele coapte, rase sau sub forma de pireu, se utilizeaza cu succes in tratamentul diareelor, enteritelor si colitelor de fermentatie, atat la copii, cat si la adulti.

 

 

Datorita calitatii higroscopice a marului, un fruct pus in cutia in care se pastreaza painea, impiedica uscarea acesteia.

 

 

Marul mancat cu coaja (care contine celuloza) favorizeaza un tranzit intestinal normal, ducand la combaterea constipatiei. Celuloza marului, avand o structura mai fina, este hidrolizata cu mai multa usurinta de enzimele bacterilor din portiunile terminale ale intestinului subtire si mai ales in colon, formandu-se astfel produsi de degradare fermentativa a glucidelor; acest fapt explica inca o data in plus de ce merele crude sunt tolerate de persoanele cu colita de fermentatie.

 

 

Prin bogatia in apa a merelor, ca si in potasiu si in glucide (cu molecula mica), sunt indicate in afectiunile renale si in insuficienta hepatica. De asemenea, marul, datorita catiunii sale diuretice, este utilizat cu succes in prevenirea si combaterea gutei, ajutand la eliminarea acidului uric. Consumul de mere este recomandata si in vindecarea sclerozei.

 

 

Datorita efectului favorabil in combaterea aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale, marul este indicat si la persoanele care au o varsta inaintata. De retinut este faptul ca persoanele in varsta, care au o dantura deficitara, nu trebuie sa fie private de la consumarea acestui fruct. In asemenea cazuri marul se poate consuma ras, copt sau sub forma de suc sau pireu. Pentru faramitarea merelor se recomanda utilizarea razatoarei din sticla sau din material plastic, intrucat cele metalice distrug in mare parte, prin oxidare, vitamina C.

 

 

Sucul de mar se foloseste cu succes in mastile cosmetice, pentru combaterea deshidratarii tenului, iar fructul crud, mestecat lent, curate dantura si ajuta, totodata, la fortificarea musculaturii maxilarelor.

 

 

In cazul insomniilor moderate, cateva mere inainte de culcare inlocuiesc, cu beneficii, somniferele. Marul mai are avantajul ca este un fruct usor digerabil. De pilda, 150 de g de mere crude sunt evacuate din organism in 3-4 ore.

 

 

Merele, prin actiunea lor alcalinizata, mentin la copii echilibrul acido-bazic si previn gastroenteritele, iar la sportivi stimuleaza activitatea musculara intensa. De asemenea, sunt indicate si in sarcina cu acidoza (perturbarea echilibrului acido-bazic in organism) si in toate afectiunile care scad rezerva alcalina a organismului (boli, distrofii diferite etc).

 

 

Marul este fructul tuturor varstelor, beneficiind de el atat cei bolnavi, cat si cei sanatosi. Un mare avantaj ai acestui fruct este si faptul ca il gasim tot timpul anului, mai ales iarna, cand unele fructe nu se prea gasesc. De aici si proverbul englezesc, care spune ca: “Un mar mancat pe zi tine medicul la distanta”. Astazi specialistii in nutritie recomanda trei mere… pe zi!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *