Diete

Legumele in dietoterapie

Cea mai mare parte a legumelor dispun  de importante proprietati terapeutice pentru organismul uman. Pe de o parte, il pot apara de imbolnaviri, avand o actiune profilactica, iar pe de alta parte, il pot chiar vindeca, exercitand astfel o actiune terapeutica. Ca adjuvante, alaturi de medicamentele alopate sau alte terapii alternatice, legumele pot contribui la vindecarea multor boli.

 

 

Ceea ce face ca legumele sa fie absolut indispensabile organismului uman este atat continutul lor in principii alimentare de baza (proiteine, lipide si glucide), cat si cantitatea mare si varietatea substantelor  cu rol terapeutic, si anume: vitamine, saruri minerale si oligoelemente, enizime, hormoni vegetali, uleiuri volatile, zaharuri usor asimilabile, aminoacizi esentiali. Un rol important il au si fibrele vegetale, ce au proprietati de a accelera tranzitul intestinal, de a fixa toxinele sau de a diminua nivelul colesterolului.

 

 

Iata cateva legume si proprietatile lor terapeutice pentru organismul uman:

 

 

Varza are proprietati antihemoragice, antiulceroase, energizante, anteanemice, cicatrizante, antirahitice, laxative, depurative, vermifuge, dezinfectante si tonifiante in afectiunile aparatului respirator.

 

 

Morcovul intinereste celulele si tesuturile organismului uman, regleaza tranzitul intestinal, are actiune benefica in gastritele hiperacide si ulcerele gastroduodenale. Este indicat in procesul de crestere, in marirea acuitatii vizuale, in prevenirea bolilor infectioase si degenerative. Este supliment nutritiv in tratarea reumatismului, aterosclerozei si gutei; este excelent expectorant in afectiuni pulmonare, astm bronsic si bronsite cornice.

 

 

Patrunjelul este un stimulant general al organismului, are proprietati antianemice, diuretice, depurative, vermifuge, vasodilatatoare. Consumul lui este recomandat in reumatism, guta, menstre dureroase, in arterita, cardiopatie ischemica, atonia veziculei biliare, anorexie, alcoolism, tabagism, afectiuni renale. Are o influenta benefica asupra functionarii ficatului, fiind recomandat ca supliment nutritiv in tratamentul hepatitei.

 

 

 

Ceapa poate fi folosita impotriva tusei, racelii si a catarului pulmonar, protejeaza inima si sistemul cardiovascular reducand nivelul de cholesterol, fluidizeaza sangele si reduce  mult riscul aparitiei trombozei si a infarctului miocardic, ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Ceapa este expectorant, antisclerotic, antiseptic, vermifug si stimulant al sistemului nervos.

 

 

Usturoiul este aliatul sistemului cardiovascular. Are proprietati vasodilatoare si hipotensoare si efecte antihemintice si antimicrobiene. Usturoiul este recomandat in tratamentul aterosclerozei, hipertensiunii arteriale si tulburarilor circulatorii, in bronsite, rinite, astm, in afectiuni reumatice, impotriva parazitilor intestinali, astenie etc.

 

 

Telina, prin efectul ei diuretic este indicata bolnavilor cu afectiuni renale, cardiacilor cu edeme cardiorenale, iar prin eliminarea excesului de apa din tesuturi  se recomanda in curele de slabire. Telina curata sangele, stimuleaza digestia, regleaza sistemul hormonal, tonifica sistemul nervos, este antireumatic si remineralizant, are proprietati de drenor pulomonar si hepatic, de stimulant al glandelor suprarenale.

 

 

Rosia este un mare detoxifiant al organismului, mareste rezistenta organismului impotriva infectiilor si contribuie la purificarea acestuia. Este recomandata ca aliment-medicament in prevenirea si tratarea asteniei, a arterosclerozei, reumatismului, intoxicatiilor cronice. Rosiile sunt bogate in substante antioxidante, care incetinesc procesul de imbatranire celulara si exercita o actiune profilactica impotriva cancerului.

 

 

Dovleacvul sau bostanul, prin semintele lui, este un pretios rezervor de minerale (zinc, in special) si vitamine. In mod traditional, semintele de dovleac se folosesc la eliminarea viemilor intestinali, cum ar fi oxiurii sau tenia, dar au efect benefic si in tratarea afectiunilor urinare inflamatorii.

 

 

Cartoful este un remediu deosebit impotriva ulcerului gastic. Sucul de cartofi este indicat in cazuri de surescitate nervoasa, insomnii si dureri cronice de cap, in tratarea ulcerelor si gastritelor. Datorita continutului sau bogat in potasiu, contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat reumaticilor si artricilor.

 

 

Sfecla rosie este nutritiva, energizanta, depurativa, antianemica si se recomanda in anemii, demineralizari osoase, nevrite, stari gripale si de convalescenta. Sfecla rosie contribuie la normalizarea metabolismului general si la stimularea glicogenezei la nivelul ficatului. Datorita proprietatilor bactericide remarcabile, se recomanda ca adjuvant in colite, enterite si diferite afectiuni pulmonare.

 

 

Hreanul este un medicament natural contra gripei si racelilor. Intensifica secretiile gastrice, este un stimulant in anemii, anorexii, gastrite hipoacide. In terapia aparatului respirator, hreanul se utilizeaza in catar cronic, astm, bronsita.

 

 

Soia este un inlocuitor valoros al carnii. Fiind alimental cel mai bogat in fitoestrogeni (hormoni vegetali), soia face posibila lupta impotriva unor forme de cancer de san, legate de producerea de hormoni. Un consum regulat de soia poate diminua considerabil bufeurile de caldura ale menopauzei, si poate reduce pierderea densitatii osoase. Uleiul de soia ofera si protectie impotriva migrenelor, hipertensiunii arteriale, atacurilor cerebrale, artritei reumatoide, astmului, cancerului si a altor afectiuni…

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *