Din oras

Turismul clujean are nevoie de voluntari. Se cauta ghizi turistici, specialisti in comunicare si cercetatori

Un grup de tineri din Cluj au decis ca e momentul sa nu mai lase lucrurile importante in seama autoritatilor. De cateva luni, acestia organizeaza plimbari si tururi ghidate si spera ca astfel orasul va deveni atractiv pentru tustiti. Pentru ca initiativa are succes, tinerii din asociatia Korzo cauta voluntari pentru a-i intampina cum se cuvine pe turistii straini.

Asociatia Korzo a fost infiintata la inceputul acestui an de catre un grup de absolvente de Istoria Artei, cu scopul de a arata secretele orasului intr-un mod interactiv. Pana acum, tinerele au reusit sa puna pe picioare doua programe, atat in limba romana, cat si in limba maghiara, care au devenit populare in randul turistilor. Turul „Negru pe alb: cinematografele din Cluj”, se organizeaza in limba maghiara si in limba romana, iar „Locatiile revolutiei. Scene Clujene din 1989” se deruleaza momentan doar in limba maghiara, insa in cel mai scurt timp va fi si in romana si engleza. Povestea completa a celor doua programe o puteti citi AICI. In momentul de fata, pentru o astfel de plimbare turistii trebuie sa se inscrie pe site-ul asociatiei si sa plateasca o taxa simbolica – 12 lei pentru adulti si 8 lei pentru pensionari, elevi si studenti.

Dupa succesul inregistrat cu cele doua programe, fetele isi doresc sa isi extinda activitatea si cauta acum voluntari atat pentru activitatile cu turisti, cat si pentru cercetare si fundraising. Cei care vor sa devina voluntari in echipa Korzo ar trebui sa fie capabili sa vorbeasca liber in fata unui public si sa poata lucra cu texte in limba romana si/sau engleza.

„Vrem sa organizam activitati noi de pedagogie muzeala, de pedagogia monumentelor, dar si tururi noi si activitati de fund raising. ururile ghidate se adreseaza cu precadere tinerilor si adultilor, iar activitatile de pedagogie muzeala copiilor. Suntem convinsi ca aceste activitati vin in ajutorul turismului clujean si contribui la pastrarea si atragerea turistilor in oras”, explica Zsofia Gal, reprezentanta asociatiei Korzo.

Ghizi pentru turistii straini

Tocmai din aceasta cauza, in viitorul apropiat felete isi doresc sa organizeze tururi si in limba engleza si cauta cat mai multi voluntari vorbitori de limba engleza la un nivel avansat.

„Programul va fi destul de flexibil, project base. Tocmai pentru ca nu ne putem astepta ca voluntarii sa ramana in fiecare weekend in oras cautam cate 4-5 persoane pentru fiecare domeniu, iar ghizi pentru tururile in limba romana si engleza mai multi”, adauga Zsofia.  

Pentru ca cele doua programe nu sunt suficiente, fetele isi doresc sa abordeze si teme noi, insa pentru asta e de noi cercetari si, prin urmare, de noi voluntari care sa se ocupe de acest aspect. Pentru ca vor sa contribuie cat mai mult la dezvoltarea orasului, Zsofia Gal spune ca oricine are o idee de proiect va primi din partea asociatiei suportul necesar:

„Daca cineva are o idee de un proiecct, noi avem baza institutionala pentru a dezvolta o noua activitate. Putem lucra si in parteneriat, daca sunt voluntari ce doresc acest lucru”.

Tinerii care vor sa devina voluntari in asociatia Korzo trebuie sa trimita, alaturi de CV, o scurta scrisoare de motivatie pe adresa de e-mail lettertokorzo@gmail.com, ori pe pagina de Facebook KorzoAssociacion. Data limita este 15 decembrie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *