In vizor

Tișe, mai harnic ca niciodată: închide toate rampele de deșeuri din județ. Ce n-a reușit din 2007, vrea să facă într-un an

După ce recent, Alin Tișe scotea porumbelul pe gură și anunța că din martie anul viitor, depozitul de deșeuri de la Pata Rât se va transforma într-un „deal înverzit”, astăzi, președintele Consiliului Județean Cluj a încercat încă o dată să devanseze termenul: prima celulă de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va fi gata chiar în acest an – an electoral, doar că în luna septembrie. În fond, chiar dacă județul Cluj are câteva rampe de deșeuri neconforme: Gherla, Huedin, Dej, Câmpia Turzii, Alin Tișe susține că județul Cluj va fi ”primul județ” care își va închide în acest an toate rampele de gunoi. Adevăr sau provocare? 

Cert este că, de-a lungul anilor, termenii de execuție au tot suferit amânări. Și de această dată, în cadrul ședinței de Consiliu Județean, Alin Tișe nu s-a ferit să mai ofere câteva etapizări ale acestor proiecte. 

„Am să vă anunț o veste bună.

Anul acesta va fi anul în care vom închide toate rampele monitorizate, inclusiv Pata Rât.

Mai sunt câteva luni de lucru. Deja se construiește acel zid de susținere și mai este foarte puțin de muncă. În câteva luni avem promisiunea constructorului că termină”, a declarat, plin de speranță, Alin Tișe.

Lucrările la zidul de susținere au fost reluate din noiembrie 2018, datorită temperaturii „favorabile”, aspect ce i-a permis constructorului să iasă pe teren. 

CITEȘTE ȘI: “Beneficiind de temperaturile favorabile din ultima perioadă”, consolidarea depozitului NECONFORM de deșeuri Pata Rât “avansează rapid” către viitorul ecologic luminos

„Cu aceasta vom fi primul județ care avem toate rampele neconforme, monitorizate pe infringement, închise.

E vorba de rampa de la Gherla, de rampa de la Huedin, care sunt deja închise, am terminat lucrările. Și rampa de la Pata Rât”, a afirmat Tișe. 

Restul rampelor din județ, precum cele din Dej și din Câmpia Turzii, de asemenea, se află în procedură de închidere, după cum susține președintele CJ Cluj.

Sub o formă sau alta, județul Cluj este împânzit de rampe de gunoi, care se află, de ani buni, în diverse faze de lucru. Adică în proces de închidere.

Conform președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, Clujul este deja un oraș model în privința problemelor care țin de ecologie, întrucât rampele vor fi închise, chiar dacă într-un viitor apropiat sau mai îndepărtat. 

„Cea din Dej s-a închis natural, iar cea din Câmpia Turzii este în proces de închidere.

Ele nu sunt monitorizate pe infringement. Așa încât, anul acesta județul Cluj va fi primul județ care va închide toate rampele. În câteva luni va fi gata. 

Iar pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor avem ca termen luna septembrie, când va trebui să predăm prima celulă funcțională”, a conchis Tișe.

CITEȘTE ȘI: O promisiune demnă de pus în ramă și de arătat anul viitor în martie: „După 70 ani de utilizare de către clujeni, vechiul depozit de la Pata-Rât va deveni un deal înverzit”. Ghiciți cui îi aparține?

De fapt, acel moment în care rampele de gunoi vor fi închise, iar CMID-ul va deveni funcțional, este foarte departe de momentul zero, adică de anul 2007, atunci când aceste proiecte de însemnătate majoră pentru județ, au fost demarate.

Procedurile de închidere a rampei de la Pata Rât au început în 2007, iar primele anunțuri oficiale erau făcute în 2011. 

Recent, Alin Tișe a anunțat pe pagina sa personală de socializare că rampa de la Pata Rât va fi închisă în martie 2020. 

Din păcate, președintele CJ Cluj nu își amintește de anul 2011, atunci când au început demersurile pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, an în care același Tișe a anunțat și închiderea rampei neconforme de deșeuri.

Trei ani mai târziu, tot Tișe spunea că în 2015 vor fi gata lucrările de construire a CMID, plus închiderea rampelor din județ.

Acum, Tișe susține că e vorba de câteva luni. Mai exact, de luna septembrie. 

CITEȘTE ȘICentrul de Management Integrat al Deșeurilor: mai întâi “în linie dreaptă”, apoi “în ritm susținut”, dar încă inexistent. Tișe și promisiunile: prima celulă va fi gata „în cursul anului viitor” 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *