Sanatate

Termalismul si talasoterapia

Apa este primul mediu in care a evoluat fiinta umana, ramanand si astazi simbolul existentei noastre intrauterine. De aceea ne simtim atat de bine in apa; plus, apa este utilizata pentru tratarea unui mare numar de probleme de sanatate, printre care si excesul de greutate.

 

 

Termalismul

Inca de pe vremea romanilor exista obiceiul de a “merge la bai” pentru tratarea problemelor de sanatate. In present, cura este recomandata pentru numeroase patologii si in primul rand pentru surplusul de greutate; ea trebuie sa fie asociata insa cu o terapeutica globala si cu o igiena de viata corespunzatoare.

 

 

Termalismul vizeaza deopotriva informarea si reeducarea pacientului, oferindu-i acestuia recomandari dietetice. Astfel, cura termala permite unui obez sa dedramatizeze sis a relativizeze importanta problemei sale.

 

 

Inceputul slabirii prin cura termala

Cura termala este ideala pentru inceperea unui program de slabire. Intr-un mediu caracterizat de liniste si confort, departe de grijile cotidiene si aflat in grija unei echipe de profesionisti, pacinetul stabileste o relatie stransa cu propriul sau trup, reincepe sa se hraneasca in mod correct si reia cu placere activitatile fizice. In paralel, o supraveghere medicala serioasa permite accentuarea efectelor curei.

 

 

Puterile apelor termale

Pana in present nu a fost efectuat un studio documentat asupra virtutilor pe care le detin apele termale – si este pacat, fiindca s-ar fi descoperit fara indoiala modul in care actioneaza aceste izvoare. Detractorii curelor termale se folosesc de aceasta lipsa pentru a sustine efectul placebo al termalismului. Chiar daca destinderea, odihna si ingrijirile medicale accentueaza efectele curie, in nici un caz nu se poate spune ca rezultatele positive si durabile ale curelor balneare se datoreaza exclusive acestor factori.

 

 

Se stie totusi ca majoritatea apelor termale sunt bogate in oligoelemente metalice, silicice, sodice, sulfatate, calicice sau clorulate. In plus, actiunea de masaj a apelor, a dusurilor si jeturilor de apa are un efect cert asupra microcirculatiei, si deci asupra celulitei.

 

 

Tratamentul

Exista numeroase statiuni termale, atat in Romania (Baile Felix, Baile 1 Mai, Geoagiu-Bai,  Baile Herculane, Tasnad) cat si in alte tari europene, fiecare avand propriile sale virtuti terapeutice, fiind recomandate pentru afectiuni reumatologice (artrite, artroze, spondiloze), neurologice, ginecologice, metabolice, cardiovasculare etc.

 

 

In general, tratamentul presupune o cura interna si una externa, concretizata in: bai, bai cu hidromasaj; bai de sezut; diverse proceduri in timpul baii; jeturi; dusuri; aplicatii de namol etc. La acestea se pot adauga practici “uscate”: masaj, gimnastica medicala etc.

 

 

Daca sunteti tentat sa potentati regimul de slabire cu o cura termala, discutati cu medicul dvs. de familie. Acesta va va recomanda o anumita statiune si va va da o trimitere catre aceasta. Odata ce obtineti trimiterea, puteti incepe sa va organizati sejurul, in functie de modul de cazare (hotel, pensiune). De asemenea, la sosirea in statiune va trebui sa va prezentati la medicul balneolog, care, dupa un eventual consult, va va pune la punct un program personalizat pentru situatia dvs. si va urmari evolutia pe intreaga durata a curei.

 

 

Talasoterapia

Cuvantul vine din grecescul “thalassa”(= mare) si “therapeia” (= terapie, ingrijire). Talasoterapia este deci arta de a vindeca prin intermediul apei marine. Inca din Antichitate, romanii si grecii atribuiau apelor marii virtuti curative. Mai tarziu, bolnavilor si limfaticilor li se recomandau “bai de mare”. In ultimii 40-50 de ani, talasoterapia s-a dezvoltat medical si ca industrie turistica: astazi putem face 8 ore de talasoterapie la fel de bine precum facem un sejur de schi la munte.

 

 

Apa utilizata este preluata din mare, din larg, pentru a-si pastra cat mai bine proprietatile; este bogata in oligoelemente (sodium, potasiu, calciu, magneziu), benefice pentru organism, si poseda virtuti hidrante si ionizante. Continutul bogat in alge si plancton ii confera de asemenea proprietati curative.

 

 

Adesea, practicilor de talasoterapie propriu-zise (dusuri, bai cu hidromasaj, impachetari cu alge) li se adauga proceduri uscate: masaj, drenaj limfatic etc. Acestora li se asociaza un bilant nutritional, sedinte de relaxare si gimnastica

 

 

Unde va puteti adresa? Cel mai indicat este sa solicitati sfatul medicului dvs. de familie, pentru a va indica un centru in care sa beneficiati de aceasta tehnica. In Romania asemenea centre se gasesc pe malul Marii Negre la: Mamaia, Neptun, Olimp,  Mangalia, Eforie Nord, Eforie Sud etc.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *