Diete

Dietoterapii cu dovleac si dovlecel

Dovleacul este originar din America si din India rasariteana. La noi, se cultiva mai ales printre porumb, fiind intrebuintat in alimentatia oamenilor si animalelor. Exista mai multe varietati de dovleac, cu denumiri in functie de zona tarii: dovleac – Muntenia, bostan – Moldova, dovlete – Oltenia, curcubata – Banat. Face parte din marea familie a Curcubitacaelor, cu tulpina intinsa pe pamant si agatatoare. In magazine se pot gasi iarna dovlecei cultivati in sere, ca si rosiile, castravetii sau salata.

 

 

Florile sunt mari si galbene. Fructul este galben, de forma lunguiata, sau alb, de forma rotunda si turtita. Semintele sunt folosite la prepararea unui ulei alimentar cu gust placut, folosit pentru diferite tratamente, pentru consum, in supe sau salate. Exista obiceiul de a le consuma prajite, dar mai sanatoase sunt crude, doar uscate la aer, cel mult presarate cu un praf de sare. Miezul dulce de dovleac sau dovlecel se consuma crud in salate sau aperitive, copt, fiert, cu miere sau in diferite preparate culinare: supa din seminte pisate inmuiate in apa si trecute prin sita sau din miez, salate cu andive, castraveti, cartofi, salata orientala, mancare de orez cu ciuperci, placinte, rulade, prajituri, marmelada de dovleac si prune si struguri.

 

 

Miezul de dovleac contine: 80-95 % apa, 8-14 % substanta uscata, 6-12 % zaharuri, protide, celuloza, hidrati de carbon, saruri minerale, vitamine. Dovleacul este bogat in sodiu, considerat cel mai important din elementele alaline necesare corpului. Ficatul este depozitul rezervor al sodiului, element necesar pentru mentinerea echilibrului acid-baza in corp. Pentru un ficat epuizat, sodiul din dovlecel este cel mai bun reconstituent. Nu se recomanda fiertura simpla de dovleac sau fasole verde in caz de ulcer gastric, fiind prea alcalina, iritanta pentru membrana sensibilizata a intestinelor unui suferind.

 

 

Dovleacul este nutritiv, pectoral, diuretic, racoritor, laxativ, emolient, sedativ, antihelmintic (tenii, limbrici, ascaride etc.). Este indicat in astenii, infectii urinare, insuficienta renala, hemoroizi, dispepsii, enterite, afectiuni cardiace, insomnii, diabet. Dovleceii sunt de un real ajutor in bolile de rinichi si de inima insotite de hidropizie. Ei sunt diuretici si purgativi, ajutand celor cu predispozitie la constipatie si hemoroizi. Sucul baut dimineata (cate un pahar) este laxativ.

 

 

Pentru hemoragii oculare, se fac cure indelungate cu suc de dovleac (dovleacul mixat si strecurat prin tifon), 1-2 pahare pe stomacul gol. Concomitent, se consuma zilnic 3 lingurite de afine uscate si macinate, 1 lingurita/zi pollen, hrisca, boabe sau germeni de soia.

 

 

In maladii vasculare produse de diabet, se bea urmatorul suc, timp de 21 zile, cate 2 pahare/zi: intr-un pahar pe 2/3 plin cu suc de dovleac se adauga 2 linguri de suc din frunza de telina, 2 linguri de suc din catina, 1 lingura din ceapa si 1 lingura de suc din usturoi. Amestecul se bea cu lingura, de 2/zi, unul dimineata si unul seara.

 

 

Cancer ocular si esofagian: se beau 2 pahare din amestecul de sucuri descries anterior in 1-2 cure de 21 zile, in paralel cu regimul vegetarian 100 %, cu multe cruditati.

 

 

Leucemie – in ametecul de sucuri descris, in loc de ceapa se adauga 4 linguri suc de sfecla rosie. Se tine regim de cruditati (70 %) minimum 6 luni.

 

 

Semintele contin, pe langa ulei (36-54 %), lecitina, zaharuri, rezine si enzime cu proprietati antihelmitice. Sunt bogate in zinc si magneziu, fiind de mare ajutor in prostata.

 

 

Miezul si semintele de dovleac constituie baza tratamentului naturist in lupta cu viermii intestinali. Proprietatea aceasta etse atribuita unei substante numite peporesina. Miezul si semnintele se mai folosesc in tratarea edemelor, colitei de putrefactie. In arsuri, intepaturi, abcese, se recomanda cataplasme cu pulpa cruda zdrobita.

 

 

In medicina populara, semintele uscate si fierte erau puse pe furunculi, iar decoctul se lua in calculoza renala. Dovleacul copt se lega la gat pentru galci (amigdalita, angina, scrufule). Uleiul din seminte, in care se punea cenusa de coaja de mar dulce se utilize contra bubelor dulci si altor tipuri de bube.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Salata de vinete si dovlecei. Ingrediente: 1 vanata, 2 dovlecei mici, 1 ardei capia sau ½ gogosa, 1-2 rosii, ½ – 1 lamaie, 1-2 linguri ulei, sare, 2 linguri coriandru, piper macinat. Mod de preparare: Vanata se taie in doua pe lung, apoi pe lat in felii subtiri, se presara cu sare si se lasa 15 minute. Dovleceii se taie felii mici si foarte subtiri. Feliiile de vinete de spala, se zvanta si se pun in tava unsa de la aragaz, intorcandu-le prin ulei. Se baga in cuptorul incins – sub gratar – se rumenesc, se scot si se lasa sa se raceasca, In castron se pun vinetele si dovleceii cruzi, ardeiul taiat fideluta, rosia descojita si taiata felii, uleiul, sucul de lamaie, coriandrul si piperul. Se amesteca, iar salata se serveste ca aperitiv sau garnitura.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *