In derularea progamelor alimentare de slabit conteaza foarte mult tehnicile de preparare care urmaresc, pe langa obtinerea savorii si al gustului, pastrarea calitatilor nutritive ale alimentelor.
Fierberea. Principalul repros care i se aduce acestui procedeu este gustul fad al alimentelor. Cu toate acestea, o bucatica de unt, de margarina de floarea soarelui sau o lingurita de smantana degresata sunt suficiente pentru a remedia acest mic neajuns si permit savurarea unui fel de mancare suculent, cu legume sanataoase si crocante. In plus, condimentele si mirodeniile (sofran indian, cimbrisor, curry, tarhon dafin) pot da un parfum delicat apei in care fierbe carmnea sau pestele (cu o felie de lamaie).
Fierberea in abur. Este un mod de preparare foarte “dietetic” mai ales in oala sub presiune, deoarece aceasta conserva vitaminele si mineralele din alimente, pastrandu-le savoarea. Oala sub presiune este foarte practica si datorita timpului scurt de preparare. Un sos usor, cum ar fi bulionul de casa sau unul de branza de vaci cu 20 % grasime, cu verdeata, arpagic si lamaie pot asezona legumele si cartofii.
Prepararea la cuptor. Este vorba de o preparare traditionala, deosebirea fiind ca nu mai trebuie sa adaugam multa grasime inainte de a baga mancarea la cuptor. Exista acum vase care permit evitarea acestui gest “impotriva slabirii”. Atentie si la mancarurile gratinate, cu multa branza! Putin pesmet peste legume, cartofi sau paste fainoase este un exemplu de solitie excelenta si practica.
Prepararea la bain-marie. Este un timp de preparare lenta, fara grasimi, pentru ca alimentele nu au cum sa se prinda de vas. Este potrivit mai ales pentru ouale jumari sau pentru pestele cu lamaie.
Inabusirea. Prepararea in recipient inchis (de exemplu, intr-o oala sub presiune, de fonta, cu capac) permite fierberea in suc propriu si conservarea vitaminelor si mineralelor in acest suc. Carnea – gratarele, greabanul si muschiuletul de porc – este suculenta daca este gatita in acest mod, cu ceapa si diverse condimente.
Prepararea in folie de aluminiu. Carnea (mai ales cea tocata) si pestele, invelite intr-o folie de aluminiu si preparate in cuptor – cu rosii, lamaie, ceapa, condimente – capata un gust inegalabil. Fructele care sun preparate in mod traditional la cuptor (merele, de pilda) sau in tigaie (bananele flambate) pot fi si ele gatite intr-o folie de aluminiu, cu scortisoara si lamaie.
Prepararea la gratar. Chiar daca acest tip de preparare este denigrat de unii, fiind considerat cancerigen, el ramane ideal pentru a slabi si a face iesiri cu familia sau prietenii. In plus, s-a dovedit ca, luand in calcul cantitatea de reziduuri de “grasime carbonizata” consumata, doza de risc este infima.
Sa evitam totusi sa ungem cu ulei sau cu unt carnea de vita la gratar, frigaruile, costita si cotletul de porc. Sa le pudram mai bine cu cimbrisor, rozmarin etc. Este cel mai placut mod de a gati pentru a slabi! Exista si gratare mici, inchise, verticale, adaptate pentru interior, pe care le putem monta pe masa. Aceste gratare permit eliminarea grasimii natural continute de alimente, pastrandu-le aroma.
Prepararea la plita. Este o idee excelenta si de efect, mai ales cand avem musafiri iarna. Atentie la sosurile care insotesc in general alimentele prajite “direct” pe piatra, carora ar trebui sa le preferam diferitele sortimente de mustar.
Prepararea in tigaia antiadeziva. Tigaile cu invelis de Teflon nu prezinta, contrar primelor estimari, nici un pericol pentru sanatate. Ele permit celor carora le plac mancarurile prajite sa consume alimente rumenite fara grasime. Atentie, cand sunt spalate cu bureti abrazivi, suprafata antiadeziva poate fi distrusa!
Prepararea la microunde. Cuptorul cu microunde nu modifica si nici nu altereaza gustul alimentelor. Daca respectam instructiunile de folosire, nu prezinta nici un pericol pentru sanatate si nu emite unde daunatoare, contrar ideilor preconcepute. Este foarte practic pentru a incalzi mancarea de ieri sau infuziile, laptele sau cafeaua de la micul dejun, economisand un timp pretios. Mai mult decongeleaza rapid toate mancarurile sau alimentele tinute la congelator.
Gustul mancarurilor preparate la microunde nu are de suferit, insa este posibil ca textura sau consistenta anumitor alimente sa se modifice. Astfel, daca este ideal pentru a gati alimente bogate in apa, cum sunt legumele, fructele sau pestele, cuptorul cu microunde este mai putin potrivit pentru carne si paste fainoase, pe care are tendinta sa le inmoaie. Acestea fiind spuse, cuptorul cu microunde reprezinta o ustensila de bucatarie utila intr-un regim de slabire.