Diete

Cura de toamna cu struguri

Prin excelenta, toamna este anotimpul descoperirii virtutilor curei de struguri, ajunsi la deplina maturitate a energiei lor vitale.

Mitul dionisiac, plin de efervescenta, si realizarilor lui Bachus le datoram noi astazi binefacerile strugurilor. Zeu al fecunditatii naturii, slujitor al strugurilor si divinitate a nutritiei, Dyonysos celebra vegetatia luxuriana, puterea sevei si raza benefica de lumina, caracteristici al caror purtator generos este rodul vitei-de-vie.

Efectuarea curei. Inainte de a incepe o cura de struguri, este obligatoriu sa ai in vedere cativa factori esentiali:

–    Cura trebuie sa fie exclusiva – adica sa nu includa nici un alt aliment, sub orice forma ar fi el, in afara de struguri (suc, pulpa sau boabe).

–    Alege struguri cultivati in conditii ecologice, cumparati de la magazinele de produse dietetice care au certificate de calitate, sau de la producatori cunoscuti. In caz contrar, nu uita ca via se trateaza cu sulf, sulfat de cupru si diverse alte produse chimice deosebit de toxice pentru organismul uman. Iar aceste tratamente se rasfrang in mod inevitabil si asupra boabelor de struguri. Asadar, spala ciorchinii cu multa apa potabila proaspata, pentru a nu diminua efectele benefice ale curei.

–    Alege strugurii copti, deoarece numai fructele ajunsi la o maturitate perfecta reprezinta forme materiale ale condensarii energiei solare. Fructul suficient de copt are un continut ridicat de apa mineralizata, vitalizata, un veritabil concentrat de vitamine, singurul capabil sa respecte chimia celulara si sa asigure reinoirea celulara prin procesul direct de hidratare, epurare si intinerire. Concentratia de glucide a strugurilor copti asigura “combustibilul” imediat si permite organismului sa primeasca in mod regulat energia vitalizata.

–    Se consuma zilnic 1-2 kg de struguri, putandu-se ajunge chiar la 3-4. In primul rand, fiecare trebuie pur si simplu sa acorde atentie propriilor dispozitii si, mai ales, sa nu forteze sa consume o cantitate cat mai mare de struguri – fiecare trebuie sa-si descopere propria cantitate “de croaziera”.

In cele doua zile care precede cura de struguri adopta o alimentatie hipotoxica, numai pe baza de fructe si legume dupa cum urmeaza:

–    Micul dejun: la ora 8.
–    Gustarea de dimineata: la ora 10.
–    Pranzul: la ora 12.
–    Gustarea de dupa-masa: la ora 17: Suc proaspat de fructe obtinut, fara zahar. Fructe proaspete, uscate sau oleaginoase – in cantitati mari.
–    Cina: la ora 20: Suc proaspat obtinut, fara zahar; legume crude – 1/3 din portie; legume fierte – 2/3 din portie.

In aceasta perioada se consuma apa minerala.

Durata curei. Zece zile fara intrerupere reprezinta durata ideala a curei. Doua zile inainte si imediat dupa desfasurarea curei urmeaza o alimentatie hipotoxica.

Totusi, cu riscul de a plictisi, cura de struguri se poate desfasura potrivit urmatoarelor variante:

–    varianta 1-3 saptamani: luni – marti – miercuri – joi: cura de struguri; vineri – sambata –duminica: alimentatie hipotoxica.

–    varianta 2-4 saptamani: luni – marti – miercuri: cura de struguri; joi – vineri – sambata – duminica: alimentatie hipotoxica.

–    Varianta 3-6 saptamani: sambata – duminica: cura de struguri; luni – marti – miercuri – joi – vineri: alimentatie hipotoxica.

Indiferent de varianta aleasa, bea pe stomacul gol:

–    in timpul curei: 250 cm³ de suc proaspat de struguri, fara zahar;
–    in zilele de cura, pentru variantele 1-3: 250 cm³ de suc proapspat de struguri, fara zahar .

Recomandari in cele 30 de zile de la incheierea curei:

 
–    Intareste efectele benefice ale strugurilor cu un pahar mare de suc de struguri, pe stomacul gol, cu 20 de minute inainte de micul dejun;
–    Este esential sa mesteci bine boabele de struguri;
–    Nu te forta sa inghiti pielita si semintele. Mesteca bine, cat poti, si arunca resturile;
–    Persoanele cu o sensibilitate intestinala accentuate ar trebui sa dea deoparte pielita si semintele, consumand doar pulpa bine mestecata;
–    In timpul curei s-ar putea manifesta o “falsa constipatie”. Este vorba pur si simplu de o acumulare de pielite si seminte la nivelul anusului. Nu intra in panica – fa o clisma usoara cu apa calduta, pentru a nu irita mucoasa intestinala.

Meniu-exemplu:

–    Pe stomacul gol: 250 cm³ de suc proaspat de struguri negri, fara zahar;
–    Micul dejun: struguri albi – boabe;
–    Gustarea de dimineata: struguri negri – boabe;
–    Pranzul: suc de struguri albi – struguri negri boabe;
–    Gustarea de dupa-masa: struguri albi-boabe.
–    Cina: suc de struguri negri – struguri albi boabe.

In modelul de mai sus poti inversa varietatile de struguri, dar ai grija sa ai ambele soiuri la pranz si cina, sub forma de suc sau boabe.

Familiarizeaza-te cu aceasta cura de struguri si aplic-o in fiecare an, ca mijloc natural de detoxinare dupa sezonul cald al verii, in vederea pregatirii organismului pentru a face fata iernii intr-o perfecta conditie fizica si psihica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *