Stefania Ferencz, protejata primarului Emil Boc inca din 2000, pe cand acesta era deputat, a fost reangajata la Primaria Cluj-Napoca, fiind, astazi, prezentata oficial colegilor din institutie. Stefania Ferencz revine la primarie, dupa ce, in vremea cand a fost comisar la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, a castigat, in numai sapte luni, peste 100.000 de euro!
Stefania Ferencz este, din nou, angajata Primariei Cluj-Napoca. “Blonda lui Boc”, dupa cum a fost numita de-a lungul vremii, a fost prezentata astazi, oficial, colegilor din institutie. Totusi, Primaria Cluj-Napoca nu a reusit sa informeze redactia Ziar de Cluj pe ce post a fost reangajata Ferencz, si care sunt atributiile de serviciu ale acesteia. Cert este ca aceasta apare, deja, in pozele de grup cu echipa primariei si oamenii apropiati ai lui Emil Boc.
In imaginea de mai jos, Ferencz – ultima din stanga, apare intr-o fotografie de grup, realizata sambata, cu ocazia vizitei presedintelui Traian Basescu la Cluj-Napoca.
O cariera fulminanta, sprijinita de Emil Boc
Stefania Ferencz a fost consiliera si sefa de cabinet a premierului Emil Boc. In perioada 2000-2004, cand Emil Boc era deputat, a fost sefa de cabinet a acestuia, fiind alaturi de Emil Boc si in mandatul de primar al Clujului.
Inainte de a lua calea Bucurestiului cu acelasi Boc in 2008, in momentul in care a acesta fost numit premier, Stefania Ferencz ocupa la Primaria Cluj-Napoca functia de sef al Directiei Patrimoniului Municipiului si Evidenta Proprietatii, functie ocupata in prezent de Iulia Ardeus.
Stefania Ferencz a trecut, de-a lungul carierei sale, prin mai multe functii publice influente. In 2009, era sefa de cabinet a fostului premier si apoi secretar de stat in aparatul propriu de lucru al primului-ministru.
Chiar si dupa demisia lui Emil Boc din functia de premier, acesta a “avut grija” de protejata sa. In februarie 2012, Ferencz era numita secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat. Intre timp, a devenit membru in Consiliul de Administratie al E.On Gaz, membru in Consiliul de Supraveghere al Contragarantare SA, unde actionar este Statul roman, si membru in Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al Eximbank.
„Blonda” de la CNVM
Lovitura din cariera Stefaniei Ferencz este data, insa, in 2012, atunci cand este numita comisar in Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. La acea vreme, presa financiara nota faptul ca “blonda” lui Emil Boc nu are nici pe departe experienta necesara ocuparii acestei functii. Nici astazi, la aproape un an de la eliberarea din functie, CV-ul acesteia nu este disponibil pe site-ul CNVM.
In ultimii ani, Stefania Ferencz a reusit sa adune o avere considerabila, mai ales din salariul de la CNVM. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, aceasta si-a cumparat un apartament in Bucuresti, de 66 metri patrati, in 2009 – pe vremea cand era sefa de cabinet a fostului premier Emil Boc.
De asemenea, si-a cumparat si un autoturism Toyota Auris, fabricat in 2007. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, depusa in vremea in care aceasta era comisar CNVM, Ferencz a vandut, tot in 2009, un alt apartament din Bucuresti, cu suma de 63.900 de euro.
A castigat de la CNVM peste 100.000 de euro in sapte luni
Stefania Ferencz a fost comisar in cadrul acestei institutii timp de sapte luni, din 4 octombrie 2012 pana in 30 aprilie 2013. Potrivit declaratiei sale de avere, pentru cele trei luni din 2012, cat a fost comisar la CNVM, aceasta a castigat 148.000 de lei, adica in jur de 50.000 de lei lunar. Daca transformam aceasta suma in euro, reiese ca Ferencz castiga putin peste 11.000 de euro pe luna!
In 2013, potrivit aceleiasi declaratii de avere, Stefania Ferencz a avut un venit total de 310.700 de lei. Anul trecut, Ferencz fost angajata la CNVM din ianuarie pana la sfarsitul lunii aprilie, ceea ce inseamna ca a avut un venit lunar de peste 77.000 de lei, adica peste 17.000 de euro! Cumulat, pentru 2012 si 2013, Ferencz a castigat de la CNVM 450.000 de lei, adica peste 100.000 de euro.
Atributiile Stefaniei Ferencz la CNVM au fost foarte mari, cel putin daca ne luam dupa fisa postului. Conducerea institutiei este formata, de regula, dintr-un presedinte, doi vicepresedinti si patru comisari (unul dintre ei fiind Stefania Ferencz), acestia fiind direct responsabili de reglementarea si supravegherea unei piete de 30 miliarde euro. Mai exact, ei sunt cei care valideaza in functie conducerile Bursei de Valori Bucuresti si ale tuturor societatilor de administrare de fonduri, ale celor de brokeraj, pe sefii SIF-urilor, ei decid daca prospectele de oferta prin care statul vrea sa vanda pe bursa actiuni de sute de milioane de euro prin bursa de la Bucuresti sunt sau nu conforme cu legea, tot ei sunt cei care supravegheaza administrarea Fondului Proprietatea.
Stefania Ferencz este de profesie avocat. CV-ul ei nu este public nici la Guvern, dar nici pe site-ul CNVM.