Termenul “aerobic” (engl. aerobics) a fost folosit pentru prima data de catre doctorul Keneth H. Cooper, medic la Spitalul Fortelor Aeriene din San Antonio, SUA si presupunea un sistem de exercitii destinat prevenirii bolilor arterelor coronare. Cerecetarile sale au avut ca rod cartea “Aerobics” (1968). Un an mai tarziu, Jackie Sorenson a inventat dansul aerobic, o serie de exercitii pentru imbunatatirea sanatatii vasculare.
Numim aerob exercitiul care mentine o rata cardiaca ridicata pentru o anume perioada de timp si care forteaza corpul sa-si mareasca absorbtia de oxigen. Trebuie sa fie continuu si in acelasi timp ritmic. Astfel se ajunge la arderea grasimilor si pierderea in greutate.
Exercitiile aerobe si arderea grasimilor.
Grasimea este compusa din diferite substante, toate avand scopul de a te tine in viata. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta. Dar excesul alimentar face ca grasimea sa se acumuleze in mod inestetic pe abdomen, coapse, brate etc. Consumand alimente procesate complex sau de la fast-food, bogate in grasimi, excesul de substante grase se depune pe corp. Chiar si alimentele fara grasimi i-au pacalit pe multi, unele contin zahar, care, daca nu este utilizat imediat, se transforma tot in grasime. La fel ca si carbohidratii. Fara grasimi functiile cerebrale au de suferit, iar sistemul reproducator feminin este serios pus in pericol.
In timpul exercitiilor aerobe, aportul de oxigen fortifica inima si plamanii si pregateste organismul pentru si mai mult efort; in acelasi timp, grasimea este folosita drept combustibil tocmai pentru a sustine acest efort. Odata terminata grasimea acumulata din alimente, organismul va apela la rezerve, si astfel se produce pierderea depozitelor adipoase. In timpul exercitiilor, la inceput este consumata energia provenita din carbohidrati – glicogenul. De aceea trebuie ca efortul sa fie continuu si sustinut. In general, 40 de minute sunt de ajuns pentru consumarea glicogenului. Odata ce organismul incepe sa consume grasimea, va continua procesul timp de 6 ore de la terminarea antrenamentului.
Avantajele exercitiilor aerobice
Sunt trei tipuri majore de beneficii pe care exercitiile aerobice le ofera: imbunatatirea aspectului fizic, a sanatatii si relaxarea psihicului. Acestea va vor ajuta sa slabiti mai repede si mai sanatos decat o dieta fara sport. Exercitiul aerob face lucruri minunate si pentru pielea dvs. Transpiratia deschide porii si face ca finalul exercitiului sa devina momentul prielnic pentru aplicarea cosmeticelor. Sanatatea dvs. va avea numai de castigat: consum mai mare de oxigen, circulatie mai buna, tensiune stabile. Nivelul colesterolului scade. Iar daca urmati si o dieta alimentara, asociata exercitiilor de acest fel, metabolismul se adapteaza mai usor arderii grasimilor. Persoanele care fac exercitii sufera mai rar de depresii. Miscarea de acest fel ajuta la eliberarea endorfinei, hormonul placerii.
Antrenamentul cu greutati, de exemplu, nu este un exercitiu aerob. Antrenamentul aerob foloseste o cantitate mare de energie in timp scurt. Muschii nu primesc atat de mult oxigen, reactia lor fiind conditionata de arderea glicogenului, zahar provenit din carbohidrati, si nu grasime, ca in cazul exercitiilor aerobe. Exercitiile anaerobe sunt si ele importante pentru ca ajuta la construirea muschilor, stimularea metabolismului bazal si determina organismul sa consume mai multe calorii chiar si in perioadele de odihna.
Gimnastica aerobica este o forma de antrenament care presupune combinatia exercitiului ritmic cu stretching si antrenamentul pentru forta. Se practica pe muzica, intr-un grup condus de un lider. Practicantii invoca cel mai adesea alungarea plictiselii si antrenamentul intregului corp ca doua dintre avantajele aerobicului fata de celelalte sporturi. Aerobicul prezinta un inalt grad de siguranta datorita prezentei unui instructor calificat.
Cinci exercitii de aerobic pentru dv. doamne:
1. Abdomenul incordat, fesele contractate, bratele ridicate si intinse la nivelul umerilor. Din saritura usoara, rotiti bazinul stanga-dreapta fara sa coborati bratele (2-3 seturi a cate 8 repetari).
2. Abdomenul incordat, spatele drept, mainile pe solduri. Picioarele sunt departate astfel incat, atunci cand fandati, intre coapsa si gamba se formeaza un unghi drept. Inspirati cand coborati, expirati cand va ridicati (2-3 seturi a 8 repetari pentru fiecare picior).
3. Pas in forma de V – in picioare, abdomenul incordat, talpile apropiate si mainile pe langa trunchi. Pasiti cu piciorul drept spre dreapta si fandati usor, apoi cu stangul. Coborati bazinul spre sol si reveniti cu piciorul drept si apoi cu stangul in pozitia de start (2 seturi a cate 8 repetari).
4. Din pozitie de fandare, tineti abdomenul incordat si intindeti mainile spre spate fara sa extindeti spatele. Mentineti o secunda, reveniti pe picioare cu bratele pe langa trunchi si coatele indoite. Fandati pe celalalt picior si intindeti mainile inainte, fara sa curbati coloana vertebrala (2 seturi a cate 8 repetari pentru fiecare picior).
5. Pozitie de fandare, bratele intinse in fata la nivelul umarului. Expirati, incordati abdomenul si fesele si ridicati genunchiul la cotul opus, bratul celalat este intins lateral; reveniti lent in pozitia de start. Miscarea este lenta si controlata (un set a cate 8 repetari pentru fiecare picior).