Sanatate

Situație dramatică din cauza lipsei de personal din spitale. Un etaj întreg al unei unități sanitare s-a închis după ce asistentele au plecat la privat

Lipsa de personal din sistemul sanitar se adâncește de la an la an, deși problema este foarte bine cunoscută atât la nivel de minister, cât și la nivel de management al spitalelor. Cele mai mari probleme sunt în cazul asistentelor, infirmierelor și brancardierilor. Sunt situații când un brancardier trebuie să se ocupe de 100 de oameni. Directorii spitalelor tac de cele mai multe ori, angajații dacă își spun ofurile sunt certați. Cel mai probabil, situația se va menține încă câțiva ani buni de aici înainte. 

La Spitalul Clinic Județean de Urgență, la Spitalul de Copii și la Institutul Inimii Cluj sunt cele mai mari lipsuri de personal. Cu toate că în ultimul an s-au făcut angajări, încă există mari probleme. Managerii fie habar nu au ce se întâmplă în propria ogradă fie încearcă să minimalizeze cât pot problemele pe care le au. De exemplu, Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii spune că nu știe care este procentul deficitului de personal în unitatea pe care o conduce. Deși figurează printre spitalele cu cele mai mari lipsuri, directorul unității nu dorește (sau poate chiar nu știe) să comunice nici măcar niște date aproximative. 

„Nu știu să vă spun care este deficitul de personal la nivelul unității, dar oricum anul trecut am făcut angajări și cred că este destul de mic, dar să vă spun date concrete nu știu. Noi acum facem bilanțul pe anul trecut, vedem rapoartele de activitate, deci este prea repede să mă întrebați așa ceva. În 2017 a fost un deficit de personal, dar am mai făcut angajări, dar îmi este extraordinar de greu să vă spun acum pe loc”, a afirmat Cornel Aldea. 

La Spitalul Județean Cluj, există situații când un singur brancardier trebuie să se ocupe de 100 de pacienți. La același spital, a avut loc o situație de-a dreptul dramatică – un întreg etaj s-a închis după ce asistentele s-au mutat la privat. Cu toate că nu au personal, există situații absurde, precum păstrarea unui post de liftier pentru un lift mecanizat. 

„Cel mai mare deficit este în zona de asistente medicale, apoi avem un mare deficit la infirmiere și brancardieri. La secția de ortopedie din Spitalul Județean, în una din serile când am fost eu în vizită la un bolnav, era un singur pe toată clădirea. Au fost zile în care un singur om trebuia să aibă grijă de 100 de bolnavi. Au fost situații în care o infirmieră trebuia să aibă grijă de 60 de bolnavi. O situație cumplită avem pe zona de neurologie, unde există o infirmieră la 40 de bolnavi. O situație absolut dramatică avem la Clinica Chirurgie I unde, în luna decembrie, s-a închis un întreg etaj pentru că 7 asistente au plecat la Regina Maria și nu mai este personal. La Medicală I este o situație incredibil de proastă cu infirmierele și în ciuda acestei crize de personal se plătește o liftieră pentru un lift care este mecanizat. Aici avem două cauze: management prost, comportament cumpli al unor asistente șefe care alungă multe asistente către alte clinic și o problemă sistemică – din păcate la multe concursuri participă asistente dar nu sunt pregătite la nevoi, nu pot să aleagă oameni potriviți. Lumea fuge de renumele prost de pe anumite specializări unde sunt puțini oameni și sunt înjurați, maltratați. Am semnalat acea situație de la Medicală I unde infirmierele trebuiau să tranporte mâncarea pe o rampă groaznică. În loc să se modifice acea rampă au fost admonestate acele infirmiere și s-a amenajat un alt circuit prin spatele clădirii, pe o laterală a acelei clădiri, iar infirmierele cară cu mâinile acele tăvi de zeci de kilograme dimineața, la prânz și seara. Brancardierii de la Ortopedie mi-au arătat cum se prezintă o rampă în 2019 și să nu ne mirăm că oamenii nu vor să se angajeze pentru că situația este groaznică. Mai este o problemă cu salarizarea. Dacă salariile medicilor sunt decente, spre foarte bine, în cazul unor specializări au pierdut bani și infirmierele, asistentele, brancardierii. După Legea salarizării unitare au pierdut și 1200 lei la salarizare”, a explicat Emanuel Ungureanu, deputat USR. 

Etajul respectiv a fost redeschis astăzi, dar la nivelurile superioare încă sunt saloane închise din cauza lipsei de personal. Potrivit primelor informații transmise de reprezentanții spitalului, Chirurgie I a funcționat la capacitate maximă și nici măcar în perioada sărbătorilor nu a fost închisă. Vom reveni și cu punctul de vedere oficial al reprezentanților Spitalului Județean cu privire la situația din această unitate sanitară. 

O situație ceva mai bună este la Spitalul Clinic de Recuperare, gradul de acoperire este de 77%, potrivit ultimelor date centralizate. Potrivit conducerii spitalului, mai este nevoie de angajați în cazul personalului auxiliar: infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc. 

Potrivit liderilor de sindicat, una dintre cauzele lipsei de personal este și blocajul instituit anul trecut. 

„Deficit de personal există în toate unitățile sanitare, singura diferență fiind că unele au un deficit mai mare, altele mai redus. Specialitățile cu cel mai mare deficit de personal sunt Terapia Intensivă, unitățile de primiri urgențe, chirurgie, cardiologie. Cauza principală este blocajul instituit anul trecut când la două posturi vacantate se putea scoate la concurs un singur post. Începând cu acest an, din declarațiile ministrului Sănătății reiese că acest blocaj nu mai există și că posturile vacantate se pot ocupa în orice moment. Aparent sunt deja spitale care au scos posturi la concurs”, a declarat Ștefan Roman, liderul sindicatului SANITAS Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *