Sanatate

Sindromul de apnee in somn

Sunt multe persoane care considera ca dorm suficient de mult, insa apneea in somn este cea care le creeaza de fapt probleme. Sforaitul creeaza dificultati de respiratie pe parcursul noptii. Fiecare intrerupere produsa de sforait va trezeste pentru cateva momente, cu toate ca este posibil sa nu constientizati acest fapt.

Rezultatul este acela ca desi ati stat in pat opt ore, cele in care ati dormit propriu-zis sunt mult mai putine. Care ar fi solutiile? Incercati sa renuntati la fumat, scadeti in greutate in situatia in care aveti exces ponderal. De asemenea puteti folosi dispozitive pentru a mentine caile respiratorii deschise pe timpul noptii.

Cauze

Somnolenta exagerata in mijlocul zilei, scaderea puterii de munca si sforaitul pot semnala sindromul de apnee in somn: respiratia se opreste repetat in somn, iar inima si creierul au de suferit.

Daca va culcati devreme si va treziti tarziu, dar sunteti vesnic obositi, e foarte posibil sa suferiti de apnee: respiratia vi se opreste pentru zece sau mai multe secunde, de cateva ori pe noapte. In loc sa se oxigeneze, creierul „se umple” cu dioxid de carbon si se trezeste. Respiratia se reia, iar creierul readoarme in reprize.

Cei care sufera de somn „fragmentat” sunt somnorosi, etern obositi, apatici, absenti, iritabili si depresivi. Bolile somnului au radacini genetice, insa si mediul conlucreaza la sabotarea odihnei zilnice. Poluarea sonora, televizorul, telefonul, calculatorul folosit inainte de culcare si stresul scad calitatea somnului.

Zgomotele sunt responsabile de treziri si microtreziri despre care putem sa ne amintim a doua zi si care ne fragmenteaza somnul. Ele ne impiedica sa dormim profund si sa recuperam astfel cheltuielile energetice din ziua precedenta. De aceea, e recomandabil ca in dormitor sa nu avem radio, televizor, sa nu dormim cu lumina aprinsa, sa fie o temperatura adecvata, e sfatul specialistilor in somnologie.

De obicei, somnul este neglijat si la propriu, si la figurat. Bolnavii prefera sa spuna ca sufera de „oboseala cronica”, decat de o „boala a somnului”. Doar o treime se prezinta la medic, si atunci impinsi de la spate de partener, deranjat de sforait sau speriat de intreruperea frecventa a respiratiei.

Manifestari

Sindromul de apnee in somn e o pauza de respiratie in timpul somnului si dureaza cel pu tin zece secunde. Concentratia de oxigen din sange scade, creierul se trezeste, da comanda faringelui sa se deschida, dupa care respiratia se reia. Creierul adoarme iar si evenimentele se repeta de cateva ori pe ora, de mai multe ori pe noapte. Pacientul tipic cu sindrom de apnee in somn este un barbat de varsta medie, obez, cu istoric lung de „sforaitor”, cu somn agitat, si somnolent pe timpul zilei, schiteaza medicul portretul bolnavului „apneic”.

Dincolo de jena sforaitului, inima si creierul sufera intens. Pentru soferi sau piloti, cateva secunde de „atipire” pot fi fatale. Daca va regasiti in acest tablou, nu mai amanati consultul la medic, ori problema se va agrava odata cu inaintarea in varsta.

Cum se trateaza

Somnologia e recunoscuta de foarte putini; desi incidenta acestor boli e mare: aproximativ un milion de romani sufera de tulburari de somn. Anual sunt depistati o mie de pacienti cu apnee in somn, iar 20% din populatie are insomnii. Mai grav, tulburarile de somn ameninta sa devina o epidemie ce va cuprinde 45% din populatia lumii. In tara noastra, in perioada 2004-2010 s-au pus 8.000 de diagnostice, insa doar 2.500 de pacienti au fost tratati.

Pentru a depista problema, pacientul doarme o noapte cu un aparat care inregistreaza somnul, respiratia si activitatea electrica a inimii. Cu ajutorul acestor parametri se poate afla daca pacientul doarme, care este structura somnului, cate evenimente respiratorii are pe ora.

Tratamentul incepe cu scaderea in greutate, renuntarea la alcool seara, evitarea hipnoticelor, indiferent de severitatea bolii. In formele moderate de boala, se folosesc tratamente ORL. In cele severe, singurul tratament eficient este un aparat care sufla aer sub presiune, pe care pacientul il poate folosi de cate ori doarme.

Pentru senzatia de sufocare nocturna beti inainte de culcare o infuzie de flori uscate de lumanarica (Flores Verbasci), 1-2 lingurite de flori la o cana de apa clocotita. Pentru persoanele care sforaie prinderea unui clestisor (Clips) de plastic de naraa va intrerupe sforaitul acesteia si va aduce linistea in dormitor. Cei doi magneti in clips stimuleaza senzorii nervosi de la nivelul nasului, deblocand astfel calea respiratorie si usurand respiratia din timpul somnului. In plus, in cateva minute, clipsul nu mai este simtit de cel care il poarta.

Sfaturi pentru un somn bun

•    Renuntati la energizante, cafea, ceai, alcool sau bauturi bogate in vitamina C dupa-amiaza si seara.
•    Nu faceti sport sau activitati fizice intense seara, ele favorizand „starea de veghe”.
•    Mancati cina cu doua-trei ore inainte de culcare. Nu renuntati la ea.
•    Cea mai buna perioada pentru culcare este intre 21.00-22.00.
•    Temperatura camerei trebuie sa fie in jur de 21 de grade Celsius
•    Aerisiti camera cinci-zece minute inainte de culcare.
•    Daca obisnuiti sa dormiti ziua, nu depasiti 45 de minute.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *