Diete

Rosiile sunt satioase si… afrodisiace

Tomatele sau rosiile sunt bune in prevenirea cancerului, in tratarea bolilor de piele si fertilitate. Supranumite de francezi „merele dragostei”, rosiile au o veche reputatie afrodisiaca, in special datorita mirosului si gustului lor. Textele arabe recomanda urmatoarea reteta: salata de rosii presarata cu busuioc taiat marunt peste care se adauga ulei de masline si suc de lamaie.

 

Este recomandata mai ales pentru revigorarea apetitului sexual. Licopenul din rosii previne aparitia cancerului de prostata. Anumite persoane pot manifesta reactii alergice la rosii. Rosiile bio sau eco sunt mai bogate in flavonoide decat cele cultivate in sistem conventional, cu ingrasaminte chimice. In Bunol, Valencia (Spania) exista o traditie anuala sa arunci cu rosii in vecini, numita “La Tomantina”, traditie care va fi preluata in 2011 si de localnicii din Macea, judetul Arad (Romania).

 

Povestea lor

 

Rosiile (Lycopersicon lycopersicum) fac parte din familia Solanaceae, care include si ardeii, cartofii si vinetele. Exista peste 1000 de specii de rosii, care difera dupa marime, forma si culoare, aceasta variind de la rosu, galben si portocaliu la verde si maro. Principalele categorii sunt: rosii de masa sau de salata; rosii pentru decojit sau pentru sos; rosii pentru sucuri si concentrate; rosii pentru conserve.

 

Provin probabil din America de Sud, dar au fost cultivate prima data in Mexic. Exploratorii spanioli au fost cei care au adus semintele de rosii in Europa, unde erau cultivate doar pentru ornament, crezandu-se fals ca fructele ei sunt otravitoare. Colonistii care s-au stabilit in Virginia au adus cu ei si rosiile in Statele Unite. Principalii producatori de rosii sunt Statele Unite, Italia, Rusia, Spania, Turcia si China.

 

Continut si mod de consum

 

Rosia este un bun remineralizant, usor laxativa si diuretica si are un aport caloric scazut. Ea contine: apa (70 %); carotenoide, dintre care licopenul, care determina si culoarea rosie a fructului; potasiu, in cantitate semnificativa; vitamine, in special C si E; tomatina (in seminte), substanta cu o usoara actiune antibiotica; substante antioxidante; fosfolipide (in seminte), grasimi din membrana celulara, care o mentin elastica si sanatoasa.

 

Altfel decat proaspete (crude sau gatite), rosiile se consuma din conserve (in care se gasesc decojite, pasate sau concetrate), ca sosuri, sucuri centrifugate pentru aperitive, uscate in ulei fara zeama sau ca ingredient de baza in pizze, supe, mancaruri de orez sau pe baza de carne, peste sau oua. Daca sunt verzi, se prajesc in felii. Gogonelele sunt ingrediente de baza in muraturile asortate pentru iarna.

 

Gustul rosiilor este potentat de condimente universale precum sarea, piperul, busuiocul, patrunjelul verde etc. Combinand rosiile crude cu alte legume de sezon, verdeturi, otet condimentat si ulei de masline, veti obtine cele mai variate si sofisticate salate.

 

Beneficii dietoterapeutice

 

Consumul de suc de rosii sau chiar baile in suc de rosii au fost laudate pentru vindecarea eczemelor si a altor boli de piele. Pe arsuri poate fi aplicata o fiertura din doua lingurite de suc de rosii si ¼ cana de lapte batut, care se lasa aproximativ o jumatate de ora si apoi se se clateste usor.

 

Rosiile sunt bogate in vitamina C si potasiu. Sunt o sursa buna de substante fitochimice cum ar fi fitosteroli, beta-caroten si licopen, un antioxidant puternic care devine mai abundent atunci cand rosiile sun gatite. Cercetarile au demonstrat de multi ani ca licopenul reduce riscul aparitiei cancerului de prostata si are proprietati cardioprotectoare, antimutagenice, anticanceroase si antiimflamatorii.

 

Rosiile contin, de asemenea, polifenoli care s-au dovedit eficienti in oprirea cresteri celulelor canceroase in cancerul de ficat si de prostata. Produsele din rosii ofera mai multa protectie inimii si protejeaza mai eficient organismul impotriva cancerului colorectal si a celui ovarian. Sucul de rosii proaspat contine anumite substante care reduc agregarea trombocitara.

 

Mici secrete

 

In alegerea, depozitarea  si prepararea rosiilor ar trebui sa tinem seama si de urmatoarele recomandari si trucuri:

 

• Alegeti rosiile carnoase, grele si de culoare intensa, cu coaja neteda.
• Mirositi-le! Daca nu au miros slab inseamna ca ele au fost culese inainte de a fi coapte si nu se vor mai coace.
• Rosiile mai verzi se pun in pungi de hartie cu codita in sus, impreuna cu o banana sau un mar, pentru a grabi coacerea.
• Rosiile coapte rezista 1-2 zile.
• Rosiile se vor decoji mai usor daca mai intai se cresteaza in 2-3 locuri, se oparesc in apa clocotita 20-30 de secunde si se trec imediat prin jet de apa rece.
• Rosiile proaspete se vor pastra timp mai indelungat daca se vor aranja pe un rand, cu pedunculul in sus.

 

• Toamna, rosiile se vor culege verzi. Fiecare fruct se va ambala in hartie, se va aseza in lada sau cos tapetat cu paie si se va pastra la intuneric la temperaturi de 11-13 ºC.
• Peste iarna, rosiile se pot congela. Este bine sa se curete de coaja deoarece temperatura scazuta o intareste.
• Isi pastreaza mai bine aroma daca sunt pastrate la temperatura camerei; in frigider, in schimb, tin mai mult.
• In frigider, rosiile se vor pastra pe polita de jos, intr-un vas de lut sau emaliat, necoperit.
• Pasta de tomate din borcanul deschis nu se va acoperi cu mucegai, daca deasupra se va presara sare si se va turna putin ulei.
• Rosiile nu se gatesc in folie de aluminiu deoarece acidul lor va interactiona cu metalul si se poate intampla ca aluminiul sa picure in mancare.
• Puneti felii de rosii in sandvisuri si salate.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *