Sanatate

Sindicatele din sănătate se mobilizează pentru proteste de amploare! Sanitas: “Guvernul va oferi soluţii pentru a ne DEZBINA…”

Sindicatele din sănătate încep mobilizarea pentru proteste masive, reclamând nemulţumiri privind legea salarizării şi regulamentul de sporuri. În acest sens, preşedintele SANITAS, Viorel Huşanu a transmis o scrisoare tuturor membrilor, prin care îi anunţă pe membrii sindicatului cu privire la acţiunea de pichetare a Ministerului Finanţelor Publice, cât şi cu privire la revendicări.
 
Huşanu vine şi cu un ordin clar către sindicalişti, după ce lansează un avertisment dur: „Până la finalizarea negocierilor partea guvernamentală va încerca oferirea unor soluţii doar pentru anumite categorii profesionale pentru a ne dezbina”.
 
„Având în vedere Hotărârea Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS din România de a demara o serie de acţiuni sindicale care vor cuprinde pichetarea unor ministere, strângerea de semnături în vederea organizării unei greve generale, organizarea unui miting precum şi a unei greve (dacă se vor strânge suficiente semnături în acest sens), Uniunea Sindicală SANITAS Bucureşti va deschide şirul acestor acţiuni cu pichetarea Ministerului Finantelor Publice în data de 20 martie 2018, între orele 11:00 — 13:00.
 
În acest scop vă rugăm să mobilizaţi membrii de sindicat din unităţile pe care le reprezentaţi şi să le aduceţi la cunoştinţă revendicările pentru care protestăm:
 
– creşterea salariului de bază pentru toţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială;
– adoptarea unui regulament de sporuri care să ţină cont de condiţiile efective în care personalul îşi desfăşoară activitatea; In prezent negocierea se poartă pe o „Anexă nr. 10″ care seamănă mai mult a „ajutor social” şi care nu respectă deloc principiile privind acordarea sporurilor prevăzute în legea salarizării;
– eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri, prevăzut la art. 25 din Legea nr. 153/2017, plafon care cuprinde următoarele : „suma sporurilor, primelor, indemnizaţiilor inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale dar şi gărzile medicilor. Nu vedem unde mai încap sporurile pe specialităţi în plafonarea de 30% a sporurilor.
 
Cu siguranţă cea mai mare parte a salariaţilor este nemulţumită fie de legea salarizării, fie de regulamentul de sporuri; până la finalizarea negocierilor partea guvernamentală va încerca oferirea unor soluţii doar pentru anumite categorii profesionale pentru a ne dezbina şi în acest context vă rugăm să le transmiteţi membrilor SANITAS că doar rezolvarea în totalitate a celor trei revendicări menţionate mai sus va păstra echilibrul şi unitatea în sistemul medical”, se arată în scrisoarea transmisă de preşedintele Viorel Huşanu.
 
Consultat pentru o poziție oficială cu privire la acțiunile de protest anunțate, cu începere din data de 20 Martie 2018, Președintele Sanitas Cluj, Roman Ștefan, a declarat că în acest sens a fost adoptat un calendar de desfășurare al protestelor. Astfel, acestea vor cuprinde perioada 20-29 martie, iar pe parcursul acestor zile va fi reprezentat la proteste fiecare județ:
 
″Întrucât pichetarea nu a fost aprobată pentru un număr mare de participanți, am convenit ca fiecare județ să participe în câte o zi din cele anunțate pentru proteste. Astfel, perioada pichetărilor se desfășoară în urma unui calendar stabilit, urmând ca județul Cluj să fie reprezentat la protestele  din București, alături de reprezentanți ai altor județe din țară, în data de 27 Martie″.
 
Iată programul protestelor din perioada imediat următoare:
 
20, 22, 27 și 29 martie – pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Sănătății;
miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie;
în paralel, Federația SANITAS începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă;
organizațiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială.
 
După cum a menționat Ștefan Roman, revendicările Federației SANITAS rămân, în continuare, cele pe care le argumentează în fața tuturor factorilor de decizie, de mai bine de un an:
 
1. Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
2. Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
3. Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
4. Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
5. Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
 
 
 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *