Sanatate

SEMNAL DE ALARMĂ: Epidemie de boala „gură-mână-picior” în creșele și grădinițele din Cluj

Multiple cazuri de boala gură-mână-picior au fost seizate la grădinițele și creșele din Cluj-Napoca. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, boala se manifestă preponderant vara, iar părinții sunt sfătuiți să-și izoleze copiii la apariția primelor semne de boală. Boala se transmite în general prin intermediul jucăriilor, veselei incorect igienizate şi a suprafeţelor incorect dezinfectate (clanţe, mese) – CEEA CE NE DĂ UN IDICIU CU PRIVIRE LA CÂT DE MULTĂ CURĂŢENIE SE FACE ÎN UNITĂŢILE CLUJENE DE PROFIL, DAR ŞI CÂT DE MULT ÎŞI FACE DATORIA DE CONTROL DSP CLUJ.

Boala „gură-mână-picior” este o infecţie virală mai frecvent întâlnită la copiii cu vârsta între 1 şi 6 ani. Aceasta se manifestată la nivelul cavităţii bucale şi al membrelor superioare şi inferioare.

Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publice (DSP) Cluj, în ultimele 30 de zile a fost o explozie de astfel de cazuri, iar cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de părinți.

„În creșele din județul Cluj au fost înregistrate 107 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 1-3 ani. În grădinițele din județul Cluj au fost înregistrate 31 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 3-6 ani”, a declarat Mihai Moisescu, director DSP Cluj, pentru monitorulcj.ro.

Potrivit acestuia, boala gură-mână-picior se manifestă „preponderent în timpul verii și toamna devreme, în colectivități de copii sub 10 ani”.

Direcția de Sănătate Publică Cluj vine și cu măsuri recomandate pentru prevenirea răspândirii bolii: evitarea aglomerațiilor, aerisirea frecventă, igiena corespunzătoare a mâinilor și suprafețelor/obiectelor posibil contaminate, izolarea cazurilor la apariția primelor semne de boală, efectuarea triajului zilnic la primirea în colectivitate.

Afecţiunea este deosebit de contagioasă putând fi transmisă:

  • prin intermediul jucăriilor, veselei incorect igienizate şi a suprafeţelor incorect dezinfectate (clanţe, mese)CEEA CE NE DĂ UN IDICIU CU PRIVIRE LA CÂT DE MULTĂ CURĂŢENIE SE FACE ÎN UNITĂŢILE CLUJENE DE PROFIL, DAR ŞI CÂT DE MULT ÎŞI FACE DATORIA DSP CLUJ.
  • prin orice manevră care presupune contact cu mucoasele bolnavului şi materiale biologice (salivă, materii fecale) provenite de la acesta.
  • pe cale aeriană (stranut sau tuşit);
  • Boala gură-mână-picior nu este transmisă la sau de la animale de companie sau alte animale.

La 1-2 zile de la debutul febrei se dezvoltă în cavitatea bucală, pe palme și tălpi vezicule dureroase. Acestea apar, de obicei, sub forma unor pete mici roșii, frecvent în jurul și în gură, pe gingie, limbă și interiorul obrajilor, care apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase. Veziculele ulcerează și lasă adevărate răni care împiedică alimentația, inclusiv ingestia lichidelor.

Printre complicațiile bolii gură-mână-picior se numără meningita, encefalita (inflamația creierului) sau paralizia (similară cu cea din poliomielită) și căderea unghiilor de la degetele de la mâini și de la picioare. Potrivit medicilor, pierderea este temporară și unghiile cresc la loc fără vreun tratament medicamentos.

Nu există tratament specific pentru această boală, mai spun medicii.