In vizor

Ședință extraordinară de Consiliul local miercuri, să-și primească și frații Buzoianu dreptul de a construi un bloc între case. Emil Boc și-o fi făcut calculul electoral și i-a dat cu minus în dreptul vecinilor păgubiți

Felinvest SA, societatea controlată de fraţii Buzoianu, construieşte o clădire de locuinţe, spaţii de birouri şi spaţii comerciale pe strada Henri Barbusse nr. 44-46 cu un regim de înălţime de opt etaje, zona fiind reglementată urbanistic anterior prin PUZ aprobat în 2017 în baza căruia s-au edificat două imobile de birouri şi un imobil de locuinţe colective. Terenul, în suprafaţă de 2,05 hectare, este situat în zona estică a municipiului Cluj-Napoca, pe platforma industrială a fostei fabrici Feleacul – cea pe care au devrănduit-o din Cluj, distrugând un vechi brand al municipiului din lăcomie imobiliară. Zona este delimitată de strada Henri Barbusse, Cibinului şi Iazului.

În ședința extraordinară de Consiliu local de miercuri consilierii locali sunt chemați să aprobe un nou Plan Urbanistic General pentru acest imobil, ca urmare a faptului că ceruse anterior elaborarea unei noi documentaţii de urbanizare.

Datorită faptului că zona mai conţine suprafeţe bune pentru construit – nu degeaba au băgat în faliment Feleacul, fraţii Buzoianu doresc construcţia unui imobil mixt de locuinţe colective, birouri şi spaţii comerciale.

Pentru documentaţia PUZ se stabilesc următoarele reglementări urbanistice:

  • Funcţiune predominantă: structură funcţională mixtă, incluzând locuire colectivă, activităţi administrative, activităţi de administrare a afacerilor. Locuirea va ocupa între 30 şi 70% din suprafaţa construită desfăşurată totală. Parterele spre strada vor avea funcţiuni de interes spre public
  • Înălţime maximă admisă: înălţimea la cornişă nu va depăşi 22 metri, iar înălţimea etajului retras nu va depăşi 25 metri, respectiv S+P+5E+R+Et. Pentru ultimul nivel, cu destinaţie strict tehnică, se acceptă o înălţime maximă de 28 metri. Se admit nivele parţiale cu condiţia încadrării în înălţimea la cornişă şi totală reglementată.
  • Accesul maşinilor va avea loc din străzile Henri Barbusse şi Cibinului, iar staţionarea autovehiculelor se va face în incintă.

“Dimensiunea şi forma suprafeţei de teren rămase neconstruite face imposibilă implementarea principiului cvartalului. Parcela ce se va dezmembra, respectiv zona liberă de construcţii nu justifică condiţionarea unui front de minim 18 metri sau o parcelă regulată cu adâncime mai mare decât lăţimea. Clădirile se vor amplasa în aliniamentul existent – este imposibilă realizarea unui regim de construire închis din cauza clădirilor existente în zonă – limitarea construirii la 20 de metri faţă de aliniament nu ar duce la o utilizare eficientă a parcelei – retragerile faţă de limitele laterale ale parcelelor va fi de minim 6 metri – se va respecta înălţimea la cornişă de 22 metri, însă se solicită ca înălţimea maximă a etajului retras să fie de 25 metri, iar pentru ultimul nivel, cu destinaţie strict tehnică, 28 metri”, se menţionează în referatul de aprobare al proiectului.

Bineînțeles, deși zona este un aglomerată, cu străduțe extrem de înguste, onor municipalitatea nu cere nici un studiu de impact pe trafic!

Locuitorii din zonă au atras atenția asupra faptului că siguranța rutieră este pusă în pericol, vizibilitatea fiind redusă datorită numărului mare de mașini.

„Doresc să vă aduc la cunoștință situația gravă de pe strada Henri Barbusse. De când s-a construit clădirea CBC de lângă fabrica Farmec s-a umplut de mașini parcate sugrumând traficul în zonă. Intersecția străzilor Roșiori și Barbusse este un loc periculos din cauza lipsei vizibilității cauzate de mașinile parcate. Cei care lucrează în acea clădire își lasă mașinile cum apucă, uneori blocând porți de acces, replica generală fiind „care e problema? Este spțtiu public”.”, arăta într-o sesizare adresata Primăriei un clujean care locuiește în zonă.

De asemenea, deși presa locală a semnalat faptul că Octavian Buzoianu, candidat independent susţinut de PSD pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile din 2016, construieşte imobilul de opt etaje în mijlocul unei zone rezidenţiale de case, pe municipalitate o doare-n para-ndărăt de aceste minore aspecte!

Asta deși vecinii se plâng degeaba de faptul că nu mai au intimitate, nici lumină solară şi că le va scădea valoarea proprietăţilor. În mod cert Emil Boc și-a făcut calculul electoral și i-a dat cu minus în dreptul vecinilor păgubiți!

Clujenii care locuiesc, mulți de o viață, în zona străzilor Henri Barbusse-Călan-Cibinului, nu sunt deloc entuziasmați de înălțarea mastodontului de 8 etaje al fraților Buzoianu, care vine în completarea compexului Cluj Business Center (CBC), care oricum îi deranja la culme datorita faptului că întreaga zonă s-a transformat, dintr-o dată, într-o mare parcare.

Din planul de situație al CBC Apartments se poate observa cât se poate de clar faptul că în jurul blocului de 8 etaje construit de frații Buzoianu există doar case cu un nivel de P sau P+1. Dar îi pasă acestei municipalități de ceva? Nu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *