Diete

Secrete in alimentatia sugarului

Cea mai buna hrana naturala pentru sugar este de departe laptele matern care este mai bogat in fier decat laptele de vaca. Daca mama se alimenteaza corect, mancand o varietate larga de fructe si legume, inclusiv citrice, zilnic, bebelusul va primi tot necesarul de vitamine, elemnte minerale, proteine si carbohidrati. Cu exceptia situatiilor in care este foarte slabita sau sufera de o afectiune, mama trebuie sa-si alapteze copilul si, in 9 din 10 cazuri, poate sa faca acest lucru daca adopta o dieta corecta.

 

 

Alaptarea la san este modul natural de hranire a copilului. In timpul alaptarii, mama si copilul au un contact intim. Laptele mamei satisface toate nevoile copilului pentru o crestere sanatoasa in primele 4-6 luni de viata. Laptele protejeaza copilul de anumite boli, deoarece anticorpii mamei ajung la copil prin intermediul laptelui.

 

 

Hranirea sugarului la intervale regulate este esentiala. Copilul nu trebuie sa stea la piept mai mult de 30 de minute si, daca laptele este suficient, 10-15 minute sunt, de obicei, de ajuns. Sugarii trebuie intarcati spre sfarsitul primului an de viata. Intarcarea se face treptat. Introduceti un biberon, o data pe zi, in paralel cu suptul, crescand in fiecare zi numarul de biberoane pana cand sugarul este complet intarcat.

 

 

Un nou-nascut sanatos nu are nevoie de niciun alt lichid in afara de laptele matern. Nu este recomandabil si nu este necesar sa i se ofere apa sau solutii cu glucoza. Inainte de a oferi copilasului suplimente sau orice fel de mancare in afara de laptele mamei, trebuie consultat un pediatru.

 

 

Zaharul din trestie de zahar nu se da sugarilor in nici o situatie, sub nici o forma, deoarece, de multe ori, provoaca febra si alte afectiuni. Zaharul si mierea din malt sau mierea obisnuita trebuie folosite in locul zaharului din trestia de zahar.

 

La sugari, diareea poate fi oprita folosind zeama de orez sau de orz. Unui copil mai mare i se poate da fiertura de ovaz pana cand se stopeaza diareea.

 

Laptele de soia este un aliment recomandat pentru sugari si copii care poate fi administrat inca din prima zi de viata. Folosind laptele de soia se elimina riscul laptelui contaminat si, in egala masura, bolile care pot aparea. Aroma laptelui de soia poate fi imbunatatita prin adaugarea de putina faina de ovaz, malt de grau (praf) sau de orz.

 

Pentru sugari, laptele de soia trebuie diluat folosind ¼ apa la ¾ lapte de soia. La diluarea laptelui de soia, la fel ca si la prepararea oricarui alt aliment pentru sugari, trebuie sa intervina prudenta si sa se tina seama de nevoile copilului. Daca sugarul are un stomac slab si nu are o constitutie robusta, laptele trebuie diluat mai mult. Dupa varsta de 5 sau 6 luni laptele se poate da nediluat.

 

 

Cand sugarul are deja 6 luni, diluati 4 linguri de fulgi de grau integral in apa clocotita pana se dizolva complet, strecurati printr-o sita fina si adaugati in buberon. Este un supliment nutritiv furnizat sub cea mai buna forma. O cantitate mai mica de fulgi de grau poate fi adaugata, chiar mai devreme, cu aceleasi rezultate benefice.

 

 

In momentul in care apare primul dinte, puteti incepe sa intruduceti in alimentatia sugarului alimente simple si sanatoase, sub forma de piure: verdeturi, legume, precum si sucuri de fructe si terci din fulgi de ovaz. Sucul de portocale si rosii poate fi dat de la inceput, cam la varsta de o luna, incepand cu o jumatate de lingurita.

 

Daca un copil incepe sa manance carne, produse pe baza de faina alba sau derivate din trestia de zahar, bomboane etc., isi va pierde gustul si placerea de a manca alimente simple, naturale si sanatoase. Consumul indelungat cu astfel de alimente nesanatoase este raspunzator de aparitia multor boli in anii urmatori de dezvoltare.

 

 

Nu lasati niciodata copiii sa manance intre mese. Mesele neregulate dauneaza organelor digestive deoarece le suprasolicita, provocand indigestii si nervozitate.

 

 

In cazul in care copilul este hranit cu lapte de vaca, poate exista o carenta de vitamina C si D. Un mod simplu de a te asigura ca sugarul primeste suficiente vitamine este sa-i administrezi un concentrat de multivitamine care contine vitaminele A, C, D si uneori si B complex. Trebuie insa evitata supradozarea cu vitamine, in special cu vitamina D.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *