Sanatate

Astenia de primavara ne arunca in butoiul cu melancolie

Primavara vine nu doar cu zambete, martisoare si miros proaspat de ghiocei, ci si cu o stare de epuizare fizica si psihica, resimtita de multi dintre noi.

Este vorba despre astenia de primavara, care nu este o boala ci mai degraba “o stare in cadrul unui bioritm natural”, considera directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, dr. Sabin Nemes-Bota.

“Intr-o societata moderna, viteza cu care traim ne depaseste uneori posibilitatile fizice, iar in plan psihic implicarea noastra afectiva in cotidian este din ce in ce mai mare. Din aceste cauze este normal ca uneori sa ne simtim surmenati. Revenirea la normal, la un tonus ridicat, depinde dar de noi”, atrage atentia cititorilor .ro medicul Nemes-Bota.

Pentru a scapa de depreseie este indicat sa iesim in natura cat mai mult posibil, sa incepem o serie de exercitii fizice menite sa ne aduca intr-o forma mai bune, sa ne odihnim mai mult si sa avem un regim alimentar bazat inspecial pe fructe si legume.

“Se pare ca in ultimii ani am uitat sa traim sanatos. Din pacate va fi nevoie de o generatie de sacrificiu ca sa ne dam seama ca ne batem joc chiar de noi si ca ar trebui sa fim mai atenti la viata de zi cu zi si la starea noastra de sanatate”, adauga directorul Spitalului Judetean.

Regimul alimentar sanatos combate asetenia

Printre alimentele ne ajuta organismul sa depaseasca starea de oboseala, se numara carnea – mai ales cea de vita, galbenusul de ou, cerealele, spanacul, macrisul, patrunjelul, varza, hreanul, sfecla rosie, morcovul, prazul, merele, maslinele, ciupercile, nucile, migdalele, sparanghelul, arahidele, bananele, telina, mararul, smochinele, lintea, fasolea, citricele, papadia, orezul si soia.

Un alt remediu impotriva asteniei de primavara il reprezinta curele de vitamine, care pot fi luate atat din alimente, cat si din suplimentele nutritive. Ele au rolul de a creste rezistenta organismului la infectii (vitaminaA si C), de a combate anemia (vitamina B12) si de a intari sistemul imunitar si pe cel nervos, ajutand la combaterea simptomelor phisice specifice asteniei, iritabilitatea, indispozitia si starile de hiperexcitabilitate.

Tania Purcaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *