De cartier

Se urbanizează 2,3 hectare de teren în Borhanci pentru case, desi Boc nu mai dă autorizații de construire până în 2026

De ieri, se află în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru urbanizarea unui teren generos din cartierul Borhanci, unde se vor construe mai multe case. Primarul Emil Boc a declarat de nenumărate ori că nu va mai da autorizații de construire pentru zona respective până în 2026 când va fi gata centura. Până atunci, oamenii își pregătesc restul documentelor pentru proiectele imobiliare pe care vor să le dezvolte în Borhanci.

Prin PUZ-ul aflat în dezbatere publică se propune urbanizarea unui teren în suprafață de aproximativ 2,3 hectare, respectiv parcelarea acestuia și stabilirea de reglementări urbanistice în vederea dezvoltării unei zone de locuințe cu regim redus de înălțime (34 de parcele), a unei subzone de instituții și servicii publice și de interes public (o parcelă) și a unei subzone verzi cu acces public nelimitat (două parcele).

Funcțiunea predominantă va fi locuințe unifamiliale și anexele acestora, locuințe semicolective (familiale – cu două unități locative, unități alipite sau suprapuse) și anexele acestora. Pe parcele cu suprafața mai mare de 700 mp se permite amplasarea a două locuințe individuale în regim de construire izolat.

Înălțimea maximă admisă este de trei niveluri supraterane.

“Deoarece accesul dinspre cartierul Gheorgheni spre terenul studiat prin PUZ se realizează prin intersecția strada Constantin Brâncuși – strada Fagului – strada Romul Ladea – strada Borhanci, a cărei capacitate este depășită, emiterea autorizațiilor de construire pentru investiții (altele decât cele pentru infrastructura tehnico-edilitară, servicii de proximitate/dotări pentru cartier) va fi făcut ulterior reamenajării și lărgirii intersecției mai sus menționate de către Municipalitate, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2026”, scrie în proiectul de hotărâre.

Vecinii viitoarelor imobile s-au declarant împotriva proiectului imobiliar din cauză că va fi folosit drumul lor privat.

 

”Măi oameni buni, hai să ne înțelegem. Am spus foarte clar: în Cluj nu se mai ajunge acasă decât pe asfalt. Poate să vină mama să ceară și nu se poate construi în Cluj-Napoca, dacă nu ai infrastructură sau mergi pe asfalt.

A doua condiție este să nu se depășească capacitatea de trafic de 100%. Nu poți să vii cu un ansamblu mare de blocuri, acolo unde s-a depășit 100% capacitatea de trafic.

În Borhanci permitem să se ridice centre comerciale, clinici, grădinițe. Să nu meargă din Borhanci până la Iulius Mall să cumpere un bax de apă minerală.

Am acceptat să se poată construi înainte de 2026, dar partea de locuire, numai după 2026”, spunea Boc, în decembrie 2021.