Jos palaria

JOS PĂLĂRIA, Mihnea Blidariu, frumos gest de omenie!

Indiferent de stilul de muzică pe care îl asculți, trebuie să știi cel puțin o piesă de la îndrăgita și controversata trupă clujeană al cărui nume a fost inspirat după filmul lui Polanski,  asta dupa ce prima denumire a trupei, “Tanagra Noise”, era mai greu de retinut. Și nu, trupa nu e cunoscută doar pentru mesajele împotriva sistemului; momeală atemporală pentru toți tinerii de după ‘90, ci și pentru riffurile de chitară, solourile de trompetă și un duet de voci care, credeți-ne, se armonizează excelent.

Ei bine, Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară, uimeşte (într-o lume din ce în ce mai acrită de Pandemie şi Război) printr-un gest superb: o chitară pentru un tânăr refugiat ucrainean. Pare banal, dar nu este – important este contextul, relatat de către chiar solistul trupei Luna Amară, care este şi un cunoscut activist civic, pe pagina sa de Facebook:

„O mamă și fiul ei au intrat azi in magazinul de instrumente muzicale unde lucrez. Erau ucraineni din Odessa. Mama zice „only look”, apoi îmi spune în engleză că băiatul nu a mai apucat să-și ia chitara clasică când au fugit și acum îi e dor și de aceea au intrat, să se uite. Soțul, tatăl, a rămas în Odessa, să lupte. Îmi vine o idee, vorbesc cu colegii și ne decidem pe loc să contribuim toți și să-i facem o chitară cadou. Îi spunem mamei, care se emoționează foarte tare, mă îmbrățișează și zice „you are all so good people here”. Băiatului nu-i vine să creadă. Apoi mama zice „now he can play with his teacher on the internet”. Cum adică? întreb. Profesorul e și el în Odessa, așteptând lupta, iar acum – pentru că are o chitară – elevul își poate relua lecțiile. Cumva, viața continuă. Uneori, însă, e nevoie de ajutorul tuturor.
P.S. Și-a ales o chitară albastră.
#PeaceForUciana!”
Jos pălăria, Man!