Sanatate

Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”

Scris de 381

Peste 2.200 de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Asta în condiţiile în care s-au făcut puţin pste 1.700 de teste PCR. Experţii atrag atenţia că tot mai mulţi români infectaţi ajung pe patul de spital.

Ministerul Sănătăţii a publicat luni ultimele date ale evoluţiei pandemiei de COVID-19 în România. Astfel, în 24 de ore au fost diagnosticate 2.254 de cazuri noi, cu 397 mai puţine faţă de ziua anterioară şi s-au înregistrat 9 decese. Cel mai multe cazuri – 476 – au fost raportate în Bucureşti, după care urmează judeţele Cluj – 190, Bacău – 120, Braşov – 112 şi Ilfov – 109. În restul judeţelor, numărul de cazuri s-a situat sub 100 fiecare.

În ciuda scăderii numărului de cazuri, pacienţii internaţi în secţiile COVID-19 sunt tot mai mulţi.

Cifrele arată că în spitale sunt internate 3.740 de persoane, cu 122 mai multe faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 281 persoane. Din cei 281 pacienţi internaţi la ATI, 241 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 494 sunt minori, 493 fiind internaţi în secţii şi 1 la ATI.

Au fost raportate 9 decese, dintre care unul la categoria de vârstă 50-59 de ani şi trei la categoria 60-69 de ani. Potrivit datelor oficiale, în ultimele 24 de ore au fost efectuate doar 1.719 teste RT-PCR şi 7.306 teste rapide antigenice.

JURMA: „SE TRECE LA O STRATEGIE DE SUPRAVIEŢUIRE CU VIRUSUL“ 

Cercetătorul Octavian Jurma scrie pe pagina sa de Facebook despre CDC – Centers for Disease Control an Prevention, agenţia naţională americană de sănătate publică – că a anunţat relaxarea măsurilor nonfarmaceutice pentru contacţi şi asimptomatici, măsuri care implică şi renunţarea la testarea elevilor pentru a rămâne în clasă în cazul unui caz pozitiv de COVID-19. „Înainte ca negaţioniştii să vă anunţe că CDC a declarat că e mai bine să te infectezi decât să te vaccinezi, e bine să reţinem că acest anunţ înseamnă că SUA se recunoaşte învinsă de virus pe frontul prevenţiei şi încearcă o retragere organizată în faţa pandemiei”, comentează cercetătorul. Virusul este aici ca să rămână. CDC se focalizează acum pe izolarea persoanelor care sunt bolnave activ şi prevenirea formelor grave de boală, adaugă Octavian Jurma, citând agenţia guvernamentală americană.

”Practic, se trece de la o strategie de trai cu virusul, la o strategie de a supravieţui cu virusul. Chiar dacă această decizie a CDC de a relaxa măsurile de prevenţie este puternic contestată, trebuie să remarcăm că noi suntem deja cu mult înaintea lor. Vom afla şi noi în curând diferenţa dintre a trăi cu virusul (sub protecţia măsurilor de siguranţă) şi a supravieţui cu virusul (în absenţa măsurilor de siguranţă) pentru că noi am făcut deja pasul de la relaxare la abandonarea măsurilor preventive şi ignorarea pandemiei. Diferenţa este că la noi nu se mai focalizează nimeni nici pe prevenţia cazurilor grave şi nici pe izolarea bolnavilor simptomatici. De asemenea, decizia de a nu se mai ţine cont de starea de sănătate a copiilor în şcoli a fost deja anunţată de Ministerul Sănătăţii în România”, conchide cercetătorul.

POPOVICI: „O MARE LOTERIE“

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, îndeamnă, la rândul său, la prevenţie şi la respectarea măsurilor deja ştiute pentru a nu contracta infecţia cu SARS-CoV-2.

Specialistul spune că această infecţie este „o mare loterie în care odată intrat nu ştii cu ce te alegi”.

Pe lângă problemele generate de boala acută, infecţia cu SARS-CoV-2 poate genera sindromul post-COVID, adaugă expertul, principalele grupe de simptome fiind cele cardiopulmonare – scăderea capacităţii de efort, dispneea, oboseala, disfuncţia autonomă, tahicardia, palpitaţii, dureri toracice şi modificări radiologice pulmonare – cele care ţin de activarea generală autoimună şi statusul proinflamator şi care se materializează în sechele multi organ de nivel mediu, simptome gastrointestinale, dermatologice, precum şi neurologice-psihiatrice – înceţoşarea gândirii, tulburări de comportament, ameţeli, slăbirea memoriei, dureri de cap, dureri şi oboseală musculară, parestezii. „Sunt cele prezentate mai sus motivaţii temeinice de a evita infecţia pe cât posibil? Pentru cei care conştientizează problema cu siguranţă că sunt! Pentru ceilalţi care consideră că infecţia SARS-CoV-2 e o simplă răceală, probabil că nu există. Tot ce am scris mai sus este pentru a-i informa pe cei responsabili vizavi de propria sănătate şi de sănătatea celor din jur! Restul, le ştiu pe toate atât de bine încât nu au nevoie de ştiinţa nimănui”, conchide universitarul.

66.357 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat până acum în România, scrie adevarul.ro.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 mins Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 2 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 2 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 3 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 4 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 5 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 5 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 5 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu
 • Acum 6 hours Justitie
  23 de ani de închisoare pentru clujeanca ce a omorât un bătrân. Cadavrul a fost găsit cu mâinile și picioarele legate. Procurorul ceruse condamnarea pe viață
 • Acum 7 hours Straineze
  România și alte 8 țări NATO susțin aderarea Ucrainei la Alianță. Sunt țările care au simțit ”gheara otrăvită” a Moskovei
 • Acum 8 hours Din oras
  VÂNĂTORI DE NESIMȚIRE CLUJEANĂ: Garsonieră-celulă-de-pușcărie de închiriat la peste 200 de euro pe lună
 • Acum 18 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE