Sanatate

Sanatatea si armonia relatiilor de cuplu

Ca si relatiile de prietenie, si cele de dragoste pot fi marcate de perioade dificile si de disfunctionalitati. Ce se intampla de fapt? Poate ca acceptati prea mult si nu indrazniti sa refuzati ceea ce nu va convine.

Poate ca nu reusiti sa va faceti intelesi indeajuns. Poate ca valorile dvs. sunt prea diferite sau chiar incompatibile cu cele ale partenerului. Poate ca sunteti prea sensibili (e). Poate ca de prea multe ori nu va simtiti bine cu partenerul. Poate ca nu stiti care sunt nevoile dvs. cele mai importante sau ale partenerului…

Forme ale dragostei

Dragostea nu este perfecta! Ea nu seamana in realitate cu cea din basmele cu Feti Frumosi si Ilene Cosanzene. Ea este ceva mai mult decat o simpla idila. Ea este un drum lung in care partenerii trebuie sa se ghideze dupa repere clare si sanatoase. Ea se manifesta, cel putin la vechii greci, in trei ipostaze:

1. Sub semnul lui Eros. Este o dragoste asociata cu dorinta fizica, instinctual-animalica, in care partenerii se doresc si se iubesc reciproc fara a respecta morala sau regulile sociale. Este o relatie de obiect prin care se urmareste numai satisfacerea dorintei si atingerea supremei exaltari. In acest gen de dragoste exista riscul saturatiei si al plictisului.

2. Sub semnul lui Fileo. Este dragostea bazata pe prietenie, complicitate, interese comune si reciprocitate, in care partenerul este fericit de fericirea celuilalt.

3. Sub semnul lui Agape. Aceasta dragoste se ofera tuturor celorlalte fiinte umane si se imparte in cel mai generos mod posibil.

Dragostea ar trebui acceptata sub toate aceste trei forme daca dorim sa avem o relatie sentimentala solida. Numai astfel vom trai momente intense de fuziune amoroasa, vom cunoaste prietenia si ne vom deschide catre lume.

Nevoile de baza

Pentru a nu se lasa antrenati intr-o aventura nereusita, la inceputul oricarei relatii amoroase fiecare partener trebui sa stie ce vrea de la ea. Pentru sanatatea relatiilor dintr-o posibila casnicie partenerii trebuie sa inteleaga anumite nevoi de baza. Iata care sunt:

–    Nevoia de a spune, adica de a va putea exprima in cuvinte sentimentele sau resentimentele in vederea comunicarii lor ulterioare.
–    Nevoia de a fi inteles, adica de a nu avea sentimentul ca mesajele transmise partenerului au fost zadarnice, negate, deformate sau neacceptate.
–    Nevoia de a fi recunoscut (a) asa cum sunteti de fapt in realitate si nu asa cum celalalt (cealalta) ar vrea sa fiti.
–    Nevoia de a simti ca sunteti o persoana importanta pentru partenerul (a) dvs.
–    Nevoia de intimitate, adica de un spatiu inaccesibil celuilalt fara acordul dvs.
–    Nevoia de a exercita o anumita influenta asupra partenerului (rei) pentru a va limita dependenta de el.

Implinirile dragostei

Intr-o relatie sanatoasa si armonioasa partenerii nu ar trebui sa se oblige a fi perfecti. Cum sa va simtiti impliniti in dragoste ca parteneri? Iata in acest sens cateva sfaturi pentru partenerii unui cuplu care doresc sa inceapa si sa traiasca o poveste adevarata de dragoste:

–    preferati pe cei de care va simtiti apropiati dar si liberi in ceea ce faceti;
–    preferati pe cei cu care va intelegeti cel mai usor;
–    preferati pe cei cu care va simtiti bine, va fac sa radeti si sa zambiti;
–    evitati promisiunile vagi;
–    nu va incurcati cu parteneri care nu si-au legalizat despartirea, cu cei fara stabilitate financiare, cu cei bolnavi grav sau dependenti de alcool sau droguri;
–    incercati sa il cunoasteti in mai multe ipostaze ale vietii curente: acasa, la serviciu, in societate;
–    nu-i scormoniti trecutul intim daca el (ea) nu se dezvaluie din proprie initiativa;
–    depistati-i si apreciati-i sau intelegeti-i partile (pozitive si negative) personalitatii lui (ei) si retineti ca aceasta este unica;
–    nu lasati pe altii sa decida in problemele relatiilor dvs. cu posibilul partener (a);
–    nu cautati partenerul (a) perfect (a) pentru ca nu exista in realitate;
–    faceti promisiuni clare pe care sa le impliniti si cereti-i partenerului dvs. sa le respecte si el (ea) pe ale sale;
–    nu asteptati totul de la partener; el nu are rolul de a se ocupa de fericirea dvs., ci doar cea de a va ajuta sa o obtineti;
–    depinde numai de dvs. sa aveti o viata amoroasa interesanta, satisfacatoare sau excelenta.
–    descoperiti ce este mai important pentru dvs. spre a avea o viata deplina si personala;
–    comunicati in fiecare zi nevoile, dorintele si asteptarile dvs. partenerului…

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *