Sex

Cum sa te certi civilizat in cuplu

Certurile in cuplul conjugal poate sa lase in urma nemultumiri si nevoi care pot fi solutionate. Afli lucruri de care nu erai constient inainte. Poti face schimbari. Exista cerere si oferta. Totul se poate desfasura in mod calm si civilizat.

Toate certurile au reguli si ritualuri. In primul si in primul rand, o cearta trebuie sa se desfasoare in siguranta. Cu aceste ocazii, fereste-te sa faci promisiuni de genul hotararilor luate in pragul Anului Nou. Daca promiti schimbari, stabileste termene apropiate pentru ca promisiunea sa fie realista si de incredere – o saptamana, o luna, dar nu mai departe de un an. Poti face intelegeri pe tema fidelitatii sexuale, a violentei, a sofatului prudent, a perioadei in care veti ramana parteneri de cuplu. Nu face insa contracte privind lucruri pe care vreunul dintre voi nu poate sau nu vrea sa le indeplineasca. Cand incalci o intelegere inseamna ca ai promis mai mult decat poti face. Daca cineva incalca un contract de trei ori, atunci gandeste-te ca s-ar putea sa fi mintit. E putin probabil ca o relatie bazata pe necinste sa reuseasca.

La adulti, certurile scapa rareori de sub control. Chiar si in familiile violente si aparent haotice se respecta cateva reguli. Iata cele mai bune sugestii ale consilierilor in terapia cuplului in privinta regulilor unei certe:

1.    Concentreaza-te asupra scopului. Nu uita de ce si pentru ce va certati. Nu deturna discutia spre alte subiecte.

 

2.    Nu jigni. Nu folosi epitete jignitoare. Nu il batjocori pe celalalt. Controleaza-ti vocabularul.

 

3.    Nu-ti exprima emotiile si aprecierile pentru eternitate. Toate declaratiile sau parerile tale cu incarcatura emotionala puternica trebuie sa se limiteze la aici si acum: “Acum te urasc!”, “Acum n-am incredere in tine!”. Ce scoti la iveala din tine in timpul unei “furtuni de vara” va disparea apoi curand. Deci evita declaratiile definitive de tip “intotdeauna” sau “niciodata”.

 

4.    Fixati-va de comun acord o pauza, printr-un semn inainte stabilit. De exemplu, o farfurie intoarsa pe masa din bucatarie de un partener poate fi un semnal de incetare automata a certei. Fa o plimbare, vizioneaza un film sau mananca o ciocolata.  Oprirea certei are rezultate: atenueaza furia, calmeaza spiritele, ofera timp pentru clarificarea unor aspecte ale subiectului abordat (care sunt problemele tale, de fapt) sau chiar gasirea unor solutii de rezolvare a lui.

 

5.    Nu face compromisuri, dar fii flexibil(a). Uneori, momentan, poti sa mai lasi de la tine. Alteori, pentru a fi tu insesati, trebuie sa-ti mentii opiniile. In acelasi timp, trebuie sa-ti recunosti greselile si sa accepti pretentiile rezonabile ale partenerului si criticile valabile/realiste pe care ti le adduce. Fii bun si iertator, asa cum ti-ar placea sa fie toata lumea cu tine.

 

6.    Accepta prezentul si uita trecutul. Trecutul e trecut, nu mai poate fi schimbat. Treci si traieste in prezent. Actioneaza acum. Doar asta conteaza.

 

7.    Nu uita ca scopul oricarei certe este sa duca la apropiere. Intr-o relatie intima, cearta are ca scop limpezirea atmosferei, indepartarea balastului care impiedica libera desfasurare a energiilor si a comunicarii. O cearta corecta si civilizata iti va da senzatia de clarificare si de deschidere spre noi posibilitati.

Cearta este o optiune pe care o faci ca sa provoci apropierea nu indepartarea. Secretul este sa inveti sa iti controlezi emotiile violente fara sa fii distructiv. Poti fi furios, dar stapan pe tine insuti. Cand, totusi simti ca esti pe punctual de a exploda, retrage-te in alta camera si calmeaza-te. Dupa o pauza, vei descoperi ca in realitate lucrurile se rezolva, ca te poti face auzit si inteles, dar vei afla si lucruri noi, uneori neplacute, despre tine. Vei sti ca cearta s-a incheiat atunci cand amandoi ati gasit o solutie comuna care va satisface pe fiecare in parte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *