Anchete

Să dormim pe banul public! Primăria sprijină din bugetul local un concurs de dormit în Parcul Central. Criteriile de jurizare vor fi durata și calitatea somnului

După ce a sprijinit din bani publici un festival al nesomnului, Untold, festival care, nopți la rând, nu i-a lăsat să doarmă pe locuitorii din mai multe cartiere, acum a venit rândul în Cluj la un festival al somnului, sprijinit, din mărinimia Primăriei Cluj-Napoca, tot din bani publici. 

Marele eveniment, care se întâmplă chiar în momentul de față, numit „Și clujenii dorm câteodată”, este organizat de grupul de inițiativă „Clujul altfel”, fiind una dintre inițiativele câștigătoare ale proiectului COM’ON Cluj-Napoca 2016, proiect finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

„Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor inițiative ale unor grupuri informale de tineri din localitate care au legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021. Obiectivul strategic este crearea unui portofoliu de cel puțin 60 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Bugetul total alocat în mod direct activităților culturale, educative, sportive, civice etc. preconizate a se realiza va fi de aproximativ 325.000 lei.

Proiectul își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public” precizează regulamentul proiectului COM’ON Cluj-Napoca 2016. 

Așadar, concursul de dormit, în viziunea somnelierilor din Primăria Cluj-Napoca, „are legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021”, însă, cum somnul rațiunii naște monștri, acest obiectiv a fost deja ratat. 

Clujenii au ales să doarmă pe banii Primăriei, dar vina municipalității este că a permis acest lucru

Primăria Municipiului Cluj-Napoca finanțează acest concurs de dormit pe bani publici „pe baza rezultatelor obținute” în urma votului clujenilor (proiectul a strâns 384 de voturi), „Și clujenii dorm câteodată” câștigând acest concurs de proiecte pe locul 43 din 65 de inițiative care au obținut finanțare. 

Clujenii au ales prin vot să doarmă pe banii municipalității, însă este vina Primăriei că a permis ca acest proiect să intre în concursul de proiecte Comʼon Cluj 2016, pentru că, conform regulamentului, toate proiectele înscrise în concurs au trebuit să treacă printr-o verificare tehnică în cadrul căreia s-au analizat proiectele prin prisma fezabilității (trebuiau să fie realizabile în termeni practici) și a respectării criteriilor de eligibilitate care presupuneau, printre altele, și ca proiectul să respecte „principiile și valorile COM’ON Cluj-Napoca și ale conceptului candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.” 

Principiile și valorile Comʼon Cluj-Napoca, proiect finanțat de către Primărie, și ale „conceptului candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii” au fost durata și calitatea somnului? Atunci, nu este de mirare că Clujul a pierdut acest important titlu. 

Printre principiile și valorile proiectului, care se regăsesc în regulament, găsim și necesitatea ca proiectele propuse să răspundă „într-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunității” și ca proiectele să  permită „obținerea unor rezultate clare, vizibile și care pot avea impact și pe termen lung”. 

Așadar, să dormim ziua, în amiaza mare, în Parcul Central, este, în viziunea autorităților locale, o nevoie identificată la nivelul comunității, municipalitatea dorind ca somnul prelung să aibă un impact și pe termen lung, adică să se doarmă în Cluj mult și bine, în locurile publice, să devenim cu toții boschetari, luând exemplul celor din Primărie, care dorm pe ei zilnic la birouri un somn profund și dulce, nederanjat de nimeni.

„Toate inițiativele propuse în cadrul acestui demers vor fi verificate din punctul de vedere al acestor condiții înainte supunerii acestora spre votul public”, mai precizează regulamentul Comʼon Cluj-Napoca, deci lucrurile sunt clare, verificate și aprobate, somnul în spațiile publice reprezentând un proiect aprobat și promovat de către autorități. 

Cluj-Napoca, singurul oraș din lume unde primăria te finanțează cu 1000 de euro ca să dormi ziua în parc

„Grupul de inițiativă poate propune un proiect cu un buget maxim de 9.000 lei. Alocarea financiară din partea Municipalității va fi de maxim 4.500 de lei”, specifică regulamentul Comʼon Cluj-Napoca 2016. 4 500 de lei, o sumă mică pentru bugetul Clujul, dar enormă dacă ne gândim la scopul pentru care este folosită – să dormi ziua în parc, pe 1000 de euro, pe banii municipalității, doar în Cluj-Napoca este posibil!

„Com’ON Cluj-Napoca ’16 este realizat pe baza unui parteneriat format între Fundația Comunitară Cluj și Grupul PONT. Partenerii demersului sunt, de asemenea, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeană a Culturii și Federația SHARE Cluj-Napoca. Aceste parteneriate servesc conectarea acestei inițiative cu demersurile de anvergură în derulare la nivelul Municipiului Cluj-Napoca.

Ediția 2016 a Com’ON Cluj-Napoca este finanțată de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca”, mai este precizat în regulamentul proiectului, pentru a ști clar cine sunt responsabilii acestei minunate inițiative care include, printre altele, și un concurs de dormit pe banii Primăriei.

Clujul altfel, mai somnoros, mai odihnit

Grupul de inițiativă „Clujul altfel”, cel care a propus și a câștigat finanțarea concursului de dormit în Parcul Central, este compus din Carina Mercea, Alexandru Bogdan și George Olteanu, care se prezintă pe site-ul proiectului Comʼon Cluj-Napoca drept  „trei tineri dornici de a face o schimbare în comunitatea în care locuiesc”: 

„Veniți din domenii diferite, suntem uniți de pasiunea pentru afaceri, creație și inovare. Suntem aici pentru a ne provoca și a dovedi ce poate face o mână de oameni dacă cred că ei sunt schimbarea ce vor să o vadă în ceilalți.”

O afacere foarte bună, într-adevăr, să dormi pe banii Primăriei, una inovativă, care dovedește ce poate face o mână de oameni cu o altă mână de oameni adormiți din Primărie, sau care arată cum o mână de oameni finanțează pe alta.

Locația propusă pe pagina inițiativei era „una dintre locațiile Piața Unirii / Eroilor/ Iulius Park/ Parcul Central/Detunata (opțional Pădurea Hoia)”. Păcat că nu a fost inclusă și locația de pe strada Moților, numărul 3, unde se moțăie mereu cel mai bine!

La întrebarea de pe pagina inițiativei: „Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?”, inițiatorii concursului de dormit au răspuns: „Nevoia de odihnă, conștientizarea importanței somnului”, ei sperând și la „crearea unui efect viral pentru acest concept”. Criteriile de jurizare ale concursului vor fi durata și calitatea somnului.

Așadar, clujeni, dormiți cu toții liniștiți, Primăria lucrează pentru voi!, ca să parafrazăm un celebru spot:

Dormiți liniștiți, visați frumos, doar de luni începe coșmarul!

Aproape 200 de clujeni și-au anunțat participarea la marele somn de astăzi din Parcul Central, peste 900 arătându-se interesați pe pagina de Facebook a evenimentului.

„Bună, drag Clujean! 

Grupul de inițiativă „Clujul Altfel” va organiza proiectul outdoor „Și clujenii dorm câteodată”, unde ești invitat ca pe parcursul zilei să participi la primul concurs de dormit din Cluj-Napoca, și să ne pui la încercare paturile amenajate special pentru tine în Parcul Central, în spate la Casino, intre orele 12 si 18. Dorim ca pe această cale să aducem în prim plan conștientizarea importanței dormitului pentru sănătate. Concursul se va termina seara când invităm toți participanții și toți doritorii la un pijama party de la ora 19, unde vom avea o proiecție de film în aer liber și multă, multă pizza. 

Așadar te așteptăm cu drag la primul eveniment din Cluj-Napoca conturat în jurul dormitului!”, anunță organizatorii, pe pagina de Facebook a ineditei inițiative.

După concursul de încălcat legea prin tulburarea liniștii publice până la orele dimineții, numit Untold, acum clujenii au la dispoziție un concurs de dormit ziua în parc, un fel de mare boschetăreală, așa cum se practică de obicei la Cluj, pe bani publici. Somn ușor, vise plăcute, coșmarurile urmând de luni încolo, când clujenii odihniți se vor izbi din nou de toate problemele Clujului pe care municipalitatea le gestionează dormind!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *