General

ROMÂNIA ”IEDUCATĂ”: Peste 100 de unități de învățământ din județul Cluj au fost desființate în ultimii 15 ani. Capele mortuare în loc de grădinițe

Scris de 350

Clujul este singurul județ din țară cu școli și grădinițe racordate integral la apă curentă și cu toalete în interiorul clădirilor, însă chiar și așa există suficiente probleme. Potrivit Făclia de Cluj, peste 100 de unități de învățământ din județul Cluj au fost desființate în ultimii 15 ani. Sursa citată se bazează pe un răspuns transmis de Ministerul Educației la întrebarea unui parlamentar clujean.

 • Potrivit datelor transmise de minister, în ultimii 15 ani, în județul Cluj s-au desființat 107 școli, iar acest proces s-a făcut prin comasare. Evident, de cele mai multe ori școlile care au fost afectate de aceste măsuri sunt din mediul rural.
 • În trei comune clujene unitățile de învățământ au ajuns să fie folosite pe post de capele mortuare, în condițiile în care există sate unde nu mai există copii sau numărul lor este prea mic pentru a se putea se justifica existența unor grădinițe sau școli.

Este cazul Grădiniței cu program normal din Domoș-comuna Sâncraiu, Grădinița din Rădaia-comuna Baciu și Grădinița din Finciu-comuna Călățele. Nu în ultimul rând, alte clădiri în care au funcționat unități școlare în județul Cluj găzduiesc acum farmacii, cabinete medicale sau au devenit case particulare. Pe de altă parte, clădirile a 69 de școli sau grădinițe pur și simplu nu mai sunt folosite și riscă să se degradeze.

S-a ajuns aici în primul rând datorită scăderii natalității, în condițiile în care în România raportul dintre numărul deceselor și cel al nașterilor este net favorabil primelor.

În plus, foarte multe familii au ales să părăsească România din cauza nivelului de trai scăzut și a lipsei perspectivelor. Există și cazuri în care, la nivel național, mulții copii nu mai urmează nicio școală pentru că pur și simplu nu își mai permit sau sunt obligați să muncească.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 8 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
la multi ani! General

10 ani cu Ziar de Cluj

Sunt deja 25 de ani de când fac presă de investigații. Am început în septembrie […]

Recomandările redacției
TOP CITITE