General

ROMÂNIA ”IEDUCATĂ”: Peste 100 de unități de învățământ din județul Cluj au fost desființate în ultimii 15 ani. Capele mortuare în loc de grădinițe

Clujul este singurul județ din țară cu școli și grădinițe racordate integral la apă curentă și cu toalete în interiorul clădirilor, însă chiar și așa există suficiente probleme. Potrivit Făclia de Cluj, peste 100 de unități de învățământ din județul Cluj au fost desființate în ultimii 15 ani. Sursa citată se bazează pe un răspuns transmis de Ministerul Educației la întrebarea unui parlamentar clujean.

  • Potrivit datelor transmise de minister, în ultimii 15 ani, în județul Cluj s-au desființat 107 școli, iar acest proces s-a făcut prin comasare. Evident, de cele mai multe ori școlile care au fost afectate de aceste măsuri sunt din mediul rural.
  • În trei comune clujene unitățile de învățământ au ajuns să fie folosite pe post de capele mortuare, în condițiile în care există sate unde nu mai există copii sau numărul lor este prea mic pentru a se putea se justifica existența unor grădinițe sau școli.

Este cazul Grădiniței cu program normal din Domoș-comuna Sâncraiu, Grădinița din Rădaia-comuna Baciu și Grădinița din Finciu-comuna Călățele. Nu în ultimul rând, alte clădiri în care au funcționat unități școlare în județul Cluj găzduiesc acum farmacii, cabinete medicale sau au devenit case particulare. Pe de altă parte, clădirile a 69 de școli sau grădinițe pur și simplu nu mai sunt folosite și riscă să se degradeze.

S-a ajuns aici în primul rând datorită scăderii natalității, în condițiile în care în România raportul dintre numărul deceselor și cel al nașterilor este net favorabil primelor.

În plus, foarte multe familii au ales să părăsească România din cauza nivelului de trai scăzut și a lipsei perspectivelor. Există și cazuri în care, la nivel național, mulții copii nu mai urmează nicio școală pentru că pur și simplu nu își mai permit sau sunt obligați să muncească.