Sanatate

Institutul de Transplant Cluj – de la ”funcționează ilegal” la ”să se spele cu el pe cap autoritățile locale”

După ce, în septembrie, Ministerul Sănătății a făcut valuri mediatice declarând ceea ce se știa încă de când a început să funcționeze în acea locație, că Institutului de Transplant Cluj este ”un pericol public” care ”funcționează ilegal într-o mansardă”, necesitând urgentă relocare, acum pasează problema în brațele administrației publice locale. Acea administrație locală care a fost capabilă să-l ”împroprietărească” pe Lucan cu un teren pentru o afacere privată care o mulgea pe aceasta ”ilegală” de pacienți și resurse, dar este incapabilă de a găsi soluții.

”Este necesară relocarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca (ICUTR) într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății de la începutul lunii septembrie.
Institutul funcționează ilegal, într-un pod, fără autorizație de securitate la incendii de la înființarea lui, în urmă cu 20 de ani, de către medicul Mihai Lucan.

ICUTR este o unitate sanitară de interes public național aflată în subordinea Ministerului Sănătății. ”Adevărul” l-a întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dacă problema sediului ICUTR ar trebui rezolvată de minister sau de către autoritățile locale. iar răspunsul este năucitor, un adevărat demers de scărpinat pe după ceafă cu mâna cu care se numără steagurile de la ”Pretură”.

Cică: Institutul ”deține în administrare imobile din domeniul public al statului situate în municipiul Cluj-Napoca”, dar Ministerul Sănătății a cerut ajutor autorităților locale pentru găsirea unui nou sediu pentru ICUTR.

Așa că s-a cerut prefectului, Consiliului Județean Cluj-Napoca, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca ”identificarea la nivel local a unor spații conforme și disponibile pentru desfășurarea activității Institutului.”

S-a primit răspuns doar de la Primărie, care ”a comunicat disponibilitatea în soluționarea problemei, dar nu dispune de un imobil care să corespundă necesității Institutului”. Adică: OSĂ caute și OSĂ găsească prin identificare.

Ar mai fi o soluție: banii din PNRRR, căci Institutul este pe lista celor 49 de unități spitalicești care concurează pentru finanțare din PNRR. Dintre acestea, ministerul OSĂ aleagă ”minimum 25 de spitale” care OSĂ fie finanțate. Doar că, în acest moment, nu există nici măcar aprobată o metodologie prin care să fie alese spitalele în care OSĂ se investească.

Chiar dacă va intra pe lista de investiții prin PNRR, este greu de crezut că Centrul va fi gata până la finalul anului 2024, când Institutul ar trebui să-și găsească un nou sediu.

Cică și Rafila at fi un simplu om, cu supărările sale. Și acesta ar cam fi supărat pe medicii de la ICUTR deoarece au luat atitudine împotriva lui Dan Sîmpălean, numit manager interimar în luna martie

Angajații ICUTR l-au respins pe Sînpălean și au trimis un memoriu lui Alexandru Rafila, cerând să revoce ordinul prin care l-a numit în funcția de manager interimar.

„Persoana numită a făcut obiectul mai multor articole de presă, din care rezultă suspiciunea unor probleme de integritate și moralitate ale acesteia”, se arăta în memoriu.

Sîmpălean, la rândul său, a trimis un memoriu Ministerului Sănătății în care arăta că a fost amenințat cu proteste și chiar cu bătaia.

Stomatologul Dan Sîmpălean a fost demis la finalul anului 2020 de primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru nereguli de la Spitalul Filantropia, maternitatea din București, unde a fost numit de Gabriela Firea. În final, noul manager al institutului clujean a fost ales în urma unui concurs, iar Sîmpălean a fost nevoit să părăsească Instituția.

Referitor la acuzațiile conform cărora controlul MS făcut la ICUTR ar fi fost o măsură de răzbunare pentru faptul că Sîmpălean nu a reușit să obțină funcția de director, Rafila a negat că acest lucru ar avea vreo legătură:

”Corpul de control al ministrului – Serviciul Control planifică, organizează și desfășoară acțiuni de control aprobate de ministrul Sănătății, în condițiile legii, drept pentru care acestea se dispun de ministrul Sănătății și sunt prioritizate în funcție de urgențele apărute, de planul anual de control, de măsurile trasate de Curtea de Conturi a României, și, nu în ultimul rând, în funcție de numărul mare de sesizări înregistrate la nivelul Ministerului Sănătății”.

În răspuns se mai arată că acțiunea de control la Institutul clujean s-a desfășurat în baza Ordinului de ministru care a aprobat tematica de control și componența comisiei mixte de control, ca urmare a sesizărilor transmise Ministerului Sănătății de către Avocatul Poporului, dar și de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj.

PS: În fotografie vedeți ceea ce trebuia să fie noul Centru de Transplant. Undeva, cândva…