EditorialJustitie

#Cine_nu_sare nu vrea pentru borfași eliberare! S-a luptat Ciolannis pentru Justiție până a pus-o ”umeri-craci”

Într-un moment de adevăr, pe care numai gura păcătosului îl poate zice, fostul premier Victor Ponta, prezent marți seară în emisiunea lui Robert Turcescu, la B1 TV, a spus despre decizia ÎCCJ de marți că este o ”reușită” a președintelui Klaus Iohannis, pe care nici el, Crin Antonescu sau Liviu Dragnea nu au atins-o: ”Iohannis a reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de marțea neagră, nici Dragnea cu OUG13”.

”Practic, cine nu a fost condamnat după 2014, a scăpat. E corect până la urmă. Să nu credeți că îmi pare rău. Dar ne amuzăm acum”, a mai declarat Victor Ponta în emisiunea de la B1TV.

”Eu cred că scapă și mulți nevinovați, dar și mulți vinovați”, a mai adăugat Ponta.

Ia ghiciți pentru cine intervine prescrierea faptei la un dosar despre fals, uz de fals și foloase necuvenite obținute prin fals și uz de fals la furgăsirea unei case în Sibiu? Da, ”Răvășitoarea” care numai nu făcea reumatism de la limba lui Tăpălabă în primul mandat al Klaunului, va beneficia și ea de clemența noilor reglementări.

Justiția în Romania s-a aplicat întotdeauna prin voință politică: pleacă ”ai lor” de la Putere, înfundă pușcăriile și sunt expuși oprobiului public. Se întorc la Putere după 4 ani, înfundă ”ai noștri” pușcăria și se confruntă cu tembeliziunile la poartă cu reporteri analfabeți care pun întrebări pe măsura IQ-ului lor subunitar: ”ați luat mită, ați furat?” – adică chestii pe care ”intervievatul” nu le recunoaște în fașa procurorului în așteptarea revenirii la Putere alor ”lui”.

Când a intervenit voința politică în Codul Penal, acesta s-a transformat în Codru și s-au făcut dosare, ”curat necosntituțional, dar umflați-l”. La fel și invers: clemența intervine din momentul în care greșitul lor îți recunoaște greșeala și execută ce ommisese să execute.

Cum era cam obositor ca bietul politician să stea permanent cu valiza pregătită la căpătâiul patului, mai bine au operat la Lege până i-au pus toate portițele, chichițele și virgulele necesare încât ei să se regăsească la ”excepții” și să scape.

PS: În 2014, Curtea Constituțională a României, în unanimitate, a ajuns la concluzia că în “marția neagră” “s-a distrus încrederea cetățeanului în stat, s-au încălcat statul de drept și democrația, nu s-au respectat tratatele internaționale anticorupție semnate de România”. Toate acestea sunt elemente constitutive ale unei tentative de lovitură de stat. Iar în Codul Penal, inclusiv cel nou, tentativa se pedepsește exact ca și fapta. România este, mă rog, era cu mult mai mult în vara anului 2012 decât azi, o democrație. Prin toate acțiunile intreprinse de către liderii Uniunii Social Liberale în vara anului 2012, aceștia au încercat să demoleze, să acapareze și să-și subordoneze instituții sau departamente ale statului de drept. Cu unele le-a reușit figura: au reușit să-și însușească președinția celor două Camere ale Parlamentului, au ocupat instituția Avocatului Poporului și și-au subordonat-o definitiv, au fugit cu Monitorul Oficial sub braț – și de atunci îl folosesc ca pe un registru de casă al propriilor banditisme.