General

Român extrădat în SUA sub acuzația că ar fi lansat un virus informatic care a afectat NASA. Cine este Mihai Ionuț Păunescu, căruia i se mai spune şi „Virus”. Cum l-a vânat justiţia americană, pe tot Mapamondul, pentru o afacere din 2007

Potrivit unui anunț de marți al procurorilor federali, un român, acuzat că ar fi facilitat răspândirea unui virus care a afectat peste 1 milion de computere provocând mari pagube financiare în lumea întreagă, a fost extrădat ân SUA, scrie US News & World Report, citată de Rador.

Mihai Păunescu, 37 de ani, este acuzat că ar fi condus un serviciu care a ajutat la răspândirea virusului Gozi, sustrăgând informații legate de conturi bancare personale și rămnând practic imposibil de depistat. Luni, el a compărut pentru prima oară în fața unei instanțe federale din Manhattan, care a ordonat reținerea sa.

Procurorii au afirmat că virusul se numără printre cei mai distrugători din istorie, victimele sale suferind pagube de milioane de dolari.

Virusul a fost depistat pentru prima oară în 2007 și a infectat cel puțin 40000 de computere din Statele Unite, inclusiv peste 160 care aparțineau Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA).

Păunescu a fost extrădat din Columbia, unde fusese arestat anul trecut sub acuzația de conspirație în vederea imixtiunii în diverse computere și conspirație în vederea unor fraude bancare și informatice.

Avocatul lui Păunescu nu a răspuns imediat cererii de a comenta situația. Anterior, Păunescu fusese arestat în România în 2021, fiind ulterior eliberat pe cauțiune.

În anul următor, procurorii americani au formulat acuzații la adresa lui Păunescu și a lui Nikita Kuzmin, creatorul rus al virusului, care, în urma unui acord de cooperare și-a recunoscut în secret vina, în 2011.

Cine este Mihai Ionuț Păunescu, hackerul român arestat în Columbia la cererea FBI

I se spune ”Virus” și este considerat o bombă nucleară în domeniul furtului de date online. Românul Mihai Ionuț Păunescu, unul dintre cei mai căutați hackeri din lume a fost capturat pe un aeroport din Columbia. Era dat în urmărire de FBI din 2015 pentru că a creat virusul Gozi, unul dintre cele mai distrugătoare din lume. Click îți spune cine este ”Virus”

Mihai Ionuț Păunescu, alias ”Virus” are 38 de ani și este considerat de FBI unul dintre creatorii și principalul distribuitor al ”Gozi” relatează stiridiaspora.ro preluând elnuevosiglo.com.co. Acesta este un virus informatic prin intermdiul căruia ar fi fost furate informații de la peste un milion de computere din lume. El a fost capturat marți pe aeroportul El Dorado din Bogota și va fi extrădat în SUA. Românul, alături de alți doi bărbați, un rus și un lituanian au furat date informatice care au creat pagube de milioane de dolari.

Povestea uimitoare a hackerului român Mihai Ionuț Popescu alias ”Virus”

Brațul lung al legii te găsește mai devreme sau mai târziu. A simțit-o pe pielea lui Mihai Ionut Paunescu, din Bucuresti, acuzat ca a accesat calculatoare din Romania, Statele Unite, Germania, Regatul Unit, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia. Românul acționa fie de la New York fie din România, având la un moment dat o firmă pe numele mamei sale în localitatea Afumați. Serverele infectate și piratate sunt ale unor mari corporații multinaționale, bănci și organizații precum NASA. Conform procurorilor americani, Păunescu și cei doi complici au răspândit în afară de ”Gozi” alți trei viruși devastatori: „banking Trojan”,”Zeus Trojan” și „SpyEye Trojan”, care permit accesarea conturilor bancare electronice și sustragerea informațiilor clienților băncilor.”Virus” este acuzat ca astfel, a preluat controlul asupra unor servere si adrese IP pe care le-a pus la dispoziția unor infractori care actionau pe Internet. Incepând din 2011 și până în noiembrie 2012, Mihai Ionut Păunescu a conspirat pentru accesarea in mod neautorizat a unor calculatoare protejate.

Cum a fugit hackerul român după ce a fost arestat de FBI

O instanţă federală din New York l-a condamnat, în 2016 la trei ani şi o lună de închisoare pe Păunescu pentru complicitate la comiterea unei înșelătorii bancare și instigarea la comiterea de înșelătorii prin mijloace electronice. Este însă doar unul dintre procesele începute pe numele lui”Virus” care este pasibil de 60 de ani de închisoare. Mihai Ionuţ Păunescu, alias „Virus” a fost arestat în România la finalul lui 2012. Acesta a fost extrădat în SUA în februarie 2015, după ce acțiunea a fost întârziată ani de zile întrucât hackerul a atacat decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Odată extrădat, românul a fost judecat pentru că a creat viruși care au infectat circa 40.000 de calculatoare numai în SUA, inclusiv 160 aparţinând NASA. Daunele rezultate se ridică la aproximativ 50 milioane dolari potrivit acuzării din procesul deschis la New York. Dar odată ajuns și condamnat în SUA, Păunescu a plătit cauțiunea și a dispărut.

În 2013, extrădarea hackerului Păunescu în SUA era amânată de Curtea de Apel Bucureşti şi trena la ICCJ

MEDIAFAX: „CAB a admis, marţi, cererea de extrădare făcută de SUA în cazul hackerului Mihai Ionuţ Păunescu, pe care americanii îl acuză de răspândire de viruşi informatici, inclusiv în reţeaua NASA, şi facilitarea fraudelor electronice, dar a amânat executarea până după finalizarea procesului penal românesc. Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a admis, marţi seară, cererea de extrădare a hackeruluiu Ionuţ Mihai Păunescu, urmărit internaţional. Totodată, instanţa a stabilit amânarea predării acestuia către autorităţile judiciare americane, până la finalizarea procesului penal în faţa autorităţilor judiciare române sau, în caz de condamnare la închisoare cu executare, până la punerea in libertate a persoanei extrădate de sub puterea mandatului de executare ce se va emite, cu respectarea regulii specialităţii, prevăzută în Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite.”

Ca să aflăm, în 2016 (Agerpres), că „o instanta federala din New York l-a condamnat, luni, la trei ani si o luna de inchisoare pe creatorul virusului informatic „Gozi”, care a afectat peste un milion de calculatoare, inclusiv ale NASA, provocand pagube de milioane de dolari, intr-un dosar in care au fost inculpati trei cetateni din Europa de Est, intre care si un roman.

Potrivit Parchetului federal, cetateanul rus Nikita Kuzmin, de 28 de ani, a fost condamnat la 37 de luni de inchisoare si la plata unei amenzi de 6,9 milioane dolari, transmite EFE.

Kuzmin, care a fost arestat in noiembrie 2010, a negociat cu Parchetul pe timpul investigatiei si a acceptat sa se declare vinovat, in mai 2011, in schimbul unei reduceri a pedepsei.

Virusul „Gozi”, creat in 2007, s-a transformat intr-unul din cele mai distructive din istoria informaticii, cu care s-au furat „zeci de milioane de dolari”, potrivit autoritatilor citate de EFE.

Al doilea acuzat din dosar, letonul Deniss Calovskis, a fost condamnat de aceeasi instanta federala din New York la 21 de luni de inchisoare, potrivit comunicatului Parchetului.

Acesta a fost extradat in SUA in februarie 2015, dupa cum nota AFP, care adauga, la acel moment, ca extradarea programatorului leton a fost intarziata mai multe luni, intrucat acesta a facut apel, fara succes, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Al treilea acuzat, identificat ca Mihai Ionut Paunescu, alias „Virus”, de origine romana, a fost arestat in Romania la finalul lui 2012, dar extradarea sa in Statele Unite este inca in asteptare.

Cum a functionat reteaua

Potrivit EFE, Calovkis a fost angajat sa dezvolte programe informatice pentru alterarea formei in care paginile de internet ale bancilor apareau in computerele infectate de virus. Paunescu ar fi creat si operat un sistem de servere securizate pentru accesul grupurilor de delincventi informatici, intre care cel al creatorilor acestui virus.

Autoritatile judiciare americane i-au inculpat pe cei trei in ianuarie 2013, acestia fiind acuzati ca ar fi furat milioane de dolari, informatii bancare din computere din Europa si Statele Unite ale Americii.

„Acesti presupusi infractori cibernetici internationali sunt responsabili pentru crearea si raspandirea unui virus informatic care a infectat peste un milion de calculatoare – cel putin 40.000 in Statele Unite ale Americii – si a provocat milioane de pierderi procedand, printre altele, la furtul de parole ale unor conturi bancare on-line”, informa la acea data biroul procurorului federal din Manhattan.

Pagube uriase

Virusul a infectat circa 40.000 de calculatoare numai in SUA, inclusiv 160 apartinand NASA, dupa cum arata documentele judiciare. Daunele rezultate se ridica la aproximativ 50 milioane dolari.

La ancheta FBI, care a inceput in 2010, au luat parte organismele de aplicare a legii si servicii de informatii din Letonia, Romania, Republica Moldova, Olanda, Germania, Finlanda, Elvetia si Marea Britanie. In afara de retinerea celor trei, au fost confiscate 51 de unitati de echipamente tehnice (servere, laptop-uri, PC-uri si hard discuri).