Sanatate

Remedii naturiste in tratarea febrei

Febra este modalitatea naturii de a ne avertiza ca in organismul nostru ceva nu este in regula. In general ea se datoreaza unei infectii aparute in corp, dar si altor boli, inclusiv tumorile.

 

Tratamente naturiste

In cazul starilor de greata si a prezentei materiilor reziduale in stomac, se recomanda administrarea unui emetic (medicament pentru provocarea varsaturilor) pentru curatarea acestuia. Daca temperatura este prea ridicata iar pacientul se simte prea rau pentru a lua emeticul, este indicata o ceasca de ceai din Hydratis canadensis si smirna care ca ajuta la eliminarea substantelor toxice din stomac. Pentru prepararea a ½ l de ceai lasati sa se infuzeze o lingurita de Hydras canadensis si o jumatate de lingurita de smirna intr-o ½ l apa clocotita, timp de 20 de minute. Dupa prima ceasca, se ia cate o lingurita la fiecare ora. Se poate bea si mai mult iar rezultatul este foarte bun.

 

Clismele cu apa rece scad rapid temperatura. Apa trebuie sa aiba o temperatura putin mai scazuta decat cea a corpului. Clisma cu plante este si mai eficienta. Se poate folosi si sapunul dar nu esteabsolut necesar mai ales ca poate irita colonul. Daca totusi se foloseste, apa trebuie sa fie usor spumoasa.

 

Indepartarea substantelor toxice din organism este cea care determina scaderea temperaturii. Pacientul trebuie dezbracat si bagat intre paturi de bumbac. Apoi se frectioneaza cu apa calduta incepand cu fata si, coborand, se frectioneaza tot corpul. Trebuie frecata bine zona capului, insistand asupra cefei. Picioarele trebuie foarte bine frectionate  iar talpile se lasa umede.

 

Daca febra este mare, procedeul se repeta din 5 in 5 minute. La fiecare 5 minute, se da sa se bea cate o inghititura de apa rece. Daca pacientul are frisoane, opriti frectionarea, inveliti bine bolnavul si puneti-i pe stomac sticle cu apa fierbinte sau comprese fierbinti. In general, acestea opresc frisoanele. Daca ele persista, aplicati comprese fierbinti  pe sira spinarii sau faceti-i bolnavului o baie fierbinte la picioare si dati-i o bautura fierbinte. Frisoanele se vor opri imediat.

 

Intestinele trebuie sa fie bine evacuate prin administrarea de laxative din plante. Daca temperatura este numai putin ridicata, uneori, simplul suc de lamaie poate sa faca sa scada febra. Sucul de lamaie se bea diluat in apa si fara nici un fel de indulcitor.

 

In tratarea unor cazuri grave de febra de folos sunt si ceaiurile de plante. Ceaiul din ulm rosu este excelent pentru toate cazurile de febra deoarece are un puternioc efect laxativ si calmeaza stomacul si tractul intestinal. Oricare din plantele mentionate in continuare este utila pentru scadera febrei. Preparati din ele un ceai si beti din abundentapana cand febra cedeaza: coada soricelului, salvie rosie, iarba matei, menta, scoarta de malin american, odoleanCimicifuga racemosa, vetrice, musetel, soc, Eupatorium perfoliatum, salcie (scoarta sau frunze), Asclepias tuberoza, galbenele, urzica si lobelia. Frunzele de zmeur rosu sunt excelente pentru scaderea febrei la copii.

 

Diete

In toate cazurile de febra si de afectiuni asociate cu stari de prostratie, cateva zile de regim alimentar bazat pe lichide atenueaza din gravitatea bolii si asigura stomacului o perioada, atat de necesara de odihna.

 

Primul punct asupra caruia trebuie insistat este consumarea unei cantitati importante de apa deoarece aceasta dilueaza si ajuta la eliminarea toxinelor prin rinichi. Nu trebuie uitat faptul ca apa este cel mai bun solvent cunoscut.

 

Sucul de portocala este extrem de util. Bauturile preparate din fructe de orice gen sunt benefice atata timp cat nu contin zahar din trestie de zahar. Produsele derivate din trestia de zahar ridica temperatura msi au tendinta de a crea o reactie acida in sange. Limonada putin concentrata, bauta fara restrictii, este foarte buna. Daca bauturile trebuie intr-adevar indulcite, se pot folosi miere din malt sau miere de albine.

 

Consumati ori de cate ori este posibil fructe proaspete. In cazul in care febra persista, trebuie acordata o atentie speciala regimului alimentar care va fi compus din alimente usoare, hranitoare, care se digera fara probleme. Urmatoarele alimente  sunt hranitoare si pot fi consumate in perioada de convalescenta: lapte de soia, supa de legume cu un continut bogat de potasiu, pesmet, cartofi copti, orez brun natural si banane (foarte coapte).

 

Laptele de soia are o reactie alcalina, este foarte hranitor si se digera cu usurinta. Fulgii integrali de grau, dizolvati in lapte de soia fierbinte, fortifica organismul. Bananele bine coapte si preparate ca piure sunt excelente, mai ales pentru pacientii subponderali.

 

In perioada febrila trebuie evitate cu strictete urmatoarele alimente: carne de orice fel, supa de carne, peste, vanat, stridii, castraveti murati, condimente, branza, ciuperci si oua. Alimentele amintite trebuie evitate datorita continutului ridicat de proteine care depaseste nivelul necesar organismului, producand procese de putrefactie. De fapt, consumul regulat al unor astfel de alimente intotdeauna antreneaza, intr-o forma sau alta, o afectiune.

 

Consumul de sare trebuie redus pe cat posibil sau eliminat complet, fapt care va permite nu numai savurarea gustului natural al hranei ci si reducerea tensiunii arteriale in cazul in care este prea ridicata.

 

2 litri de suc de portocale si o cantitate egala de zeama de faina de ovaz constituie ratia zilnica in cazurile de febra tifoida sau orice alt fel de febra. Se poate consuma si mai mult, obtinandu-se rezultate bune, dar sucul de portocale nu trebuie baut in acelasi timp cu zeama de faina de ovaz la un interval de cel putin o ora.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *