Diete

Ceapa si verdeturile

Nefiind foarte bogate in vitamine si minerale, speciile din familia liliaceelor (ceapa, prazul, usturoiul) au o aroma aparte si abunda in substante fitochimice. Dar sunt sarace in calorii si bogate in antioxidanti.

 

Recomandare. Ceapa verde se vinde cu tot cu codite primavara sau vara. Nu le arunca, pentru ca ele contin betacaroten. Ceapa de apa contine mai putine glucide decat ceapa alba uscata. Totodata, este si mai saraca in sulfurile care ii dau iutimea inconfundabila. Astfel se explica gustul mai dulce al cepei de apa. Bulbul cepei are un miros specific si un continut bogat in vitamine si albumine.

 

Ce este indicat? Sulfurile. Cepele contin hidrogen sulfurat diaftalat care se crede ca neutralizeaza agentii cancerigeni. Usturoiul contine peste 100 de sulfuri. Alicinul, care ii da usturoiului aroma si mirosul, se formeaza in maximum 10 minute, cand leguma este supusa actiunilor oxigenului din aer. Punerea usturoiului  pe foc imediat dupa ce l-ai sfaramat sau tocat impiedica formarea alicinului. Odata format insa, nu mai poate fi distrus de temperaturile ridicate.

 

Ce nu este indicat? Sulfurile care ajung la ochi. Daca vei curata ceapa tinand-o sub jet de apa de la robinet, nu iti vor mai da lacrimile. Daca ai mancat ceapa sau usturoi si vrei sa iti improspatezi respiratia, mesteca patrunjel crud sau frunze de menta.

 

Verdeturile (laptuci, salate verzi, arugula, macris de balta, spanac, andive, busuioc, menta, patrunjel verde etc.) sunt foarte sarace in calorii, dar bogate in fibre, vitamine si minerale.

 

Ce contin? O cana de laptuci contine aprox. de doua ori mai mult calciu, fosfor, fier si potasiu decat salata verde, cam de opt ori mai multa vitamina A si aproape de sase ori mai multa vitamina C.

 

Recomandare. Busuiocul, menta si patrunjelul adauga substante nutritive si dau un plus de savoare salatelor.
Ce este indicat? Spanacul. Contine aproape la fel de mult betacaroten ca si dovleacul. Clorofila se aseamana  cu pigmentul portocalei.

 

Verdeturile spalate. Aproape toate supermarketurile si pietele alimentare comercializeaza verdeturi la punga, dar inainte de a-ti pregati salata, nu uita sa le clatesti si sa indepartezi frunzele uscate sau putrede.

 

Ce nu este indicat? Sosurile la sticla. Mai bine prepara-ti sosul singur. Pune trei linguri de ulei de masline si una de vin rosu sau otet de mere. Adauga usturoi pisat, mustar sau verdeturi tocate marunt, dupa gust.

 

Verdeturile deschise la culoare, care contin mai putine vitamine si substante antioxidante ca cele mai inchise la culoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *