Flexibilitatea este vitala in cadrul exercitiilor fizice si multi oameni o neglijeaza, deoarece nu-i dau importanta cuvenita. Dar flexibitatea, sau supletea, este extrem de importanta pe termen lung. Persoanele in varsta pot fi atat de intepenite incat nu se pot apleca sa se incalte. Flexibilitatea este foarte importanta pentru libertatea muschilor, iar o persoana supla este si gratioasa.
Lunile dupa nastere sunt ideale pentru inceperea exercitiilor pentru flexibilitate, deoarece puteti folosi laxitatea naturala a articulatiilor data de hormonii prezenti in aceasta perioada, in beneficiul dvs. Oricum, sunt necesare masuri de siguranta care previn posibilele accidente.
Flexibilitatea sporeste prin intindere, care alungeste si relaxeaza muschii, deci articulatiile, tendoanele, muschii si ligamentele sunt apte sa depaseasca nivelul maxim al unei miscari. In general, femeile sunt mai flexibile decat barbatii. Cand intindeti muschii, ii relaxati si alungiti, deci vor deveni mai elastici. Intinderea pregateste muschii inaintea exercitiilor, il ajuta sa se refaca dupa antrenament si mareste limitele miscarii. De exemplu, puteti ridica genuchii in timpul sedintei de aerobic, apoi veti putea efectua exercitii mai grele si mai eficace.
Daca doriti intr-adevar sa va mariti flexibilitatea, merita sa urmati sedinte de yoga. Veti invata pozitii particulare numite asana, si veti invata cum sa respirati corect in timp ce va mentineti pozitia. Yoga relaxeaza si ofera o linie intregului organism, mareste capacitatea de intindere, flexibilitatea, imbunatateste postura, reduce tensiunea si aduce linistea.
Sfaturi practice:
– Nu mentineti intinderea mai mult de 10 secunde in primele 6 luni dupa nastere, deoarece organismul nu este complet refacut.
– Intindeti-va cand sunteti incalzita si ramaneti imbracata in timpul exercitiilor.
– Respirati calm, ritmic si adanc.
– Incercati sa relaxati muschiul pe care il intindeti.
– Intindeti pana la nivelul maxim si nu depasiti acest nivel.
– Sesizati / simtiti tensiunea in mijlocul muschiului si nu la capetele acestuia.
– Cand tensiunea scade, prelungiti intinderea.
Persoanele care si-au petrecut o mare parte din viata sezand au de multe ori muschii incordati in partea din spate a picioarelor (tendoanele), in partea din fata a soldurilor (flexorii) si la nivelul toracelui (pectoralii). Muschii incordati pot suferi in urma antrenamentelor, fata de muschii alungiti, relaxati, elastici. De aceea, este important sa intindeti muschii dupa fiecare antrenament.
Exercitiile de intindere trebuie efectuate dupa incalzire. Fiecare intindere trebuie mentinuta intre 6-8 secunde. Dupa antrenament, muschii contractati vor fi alungiti si relaxati prin intindere, astfel incat se vor reface mai rapid si vor fi mai putin durerosi in urmatoarele doua zile. Daca vreti sa va sporiti flexibilitatea, acum este momentul, cand sunteti incalzita, sa incepeti alungirea. Alegeti pozitia in care acea portiune a corpului unde veti efectua exercitiile este relaxata. Mentineti muschiul intins, pana cand veti simti tensiunea. Daca simtiri dureri sau tremuraturi, ati exagerat. Cand va simtiti din nou confortabil, prin reducerea intinderii, puteti relua exercitiul si mentineti extensia aproximativ 30 de secunde (Asteptati cel putin 3 luni dupa nastere pentru acest tip de exercitiu).
Ideal ar fi sa efectuati acest antrenament zilnic. Obisnuiti-va sa va intindeti dimineata la trezire sau intindeti-va totdeauna cand puteti, la birou, in pat, cand va uitati la televizor. Este deosebit sa intindeti musculatura spatelui, dupa nastere, pentru diminuarea curburilor si a durerilor acestuia.