Din oras

Raiul copiilor se deschide in curand la Apahida: Exploratoriu – Muzeul Copiilor

Fostul Garden Center Magnolia din Apahida, situat in stanga soselei care duce de la Cluj-Napoca la Campenesti, s-a transformat in Exploratoriu-Muzeul Copiilor. Realizat din fonduri europene, proiectul aduce la Cluj un nou concept, acela de muzeu interactiv, unde copiii vin alaturi de parinti si incearca diversele exponate create special ca sa ii ajute sa invete noutati despre lumea din jur, de la legile fizice si pana la notele muzicale. 

Proiectul are si o componenta sociala, iar beneficiarul direct este Primaria Sebes.

„Ideea s-a nascut din dorinta mea de a face ceva si in partea cealalta a Clujului. Fundatia noastra are sediu in Floresti, am lucrat pana acum pe proiecte educationale si, de ani buni, si pe proiecte POSDRU, cu fonduri europene. In acest proiect, fundatia e partenera a municipiului Sebes, care e beneficiarul proiectului si am infiintat trei structuri de economie sociala. Unul este acest spatiu de joaca, pe care l-am dorit si pentru copiii din partea cealalta a Clujului, pentru cei din Apahida, Jucu, Gherla sau Dej. Sa aiba si ei unde sa vina. In Floresti exista si piscina, si aquaparc, tot ce vrei, dincoace nu era nimic. O contributie importanta au avut-o Mircea Rusu cu sotia sa, prietenii mei care au stat 10 ani in SUA si au vazut acest proiect care se numeste Muzeul Copilului si s-au jucat acolo cu copilul lor”, a explicat Ioana Sbarcea, presedinta Fundatiei Doctrina, coordonatoarea proiectului. 

Daca in marile orase exista proiecte de tip Muzeul Copilului, in Romania mai exista doar unul, de dimensiuni mici, la Bucuresti. Cel de la Apahida va avea 700 de metri patrati.

„Am numit spatiul Exploratoriu si e un loc de joaca interactiv. Acolo pot sa se joace si parintii cu copiii, nu lasi copilul acolo si pleci la cumparaturi. Inveti fizica, este despre legea gravitatiei, despre legea magnetica, despre de unde vine lumina. Inveti muzica. Ai un pian-covor, inveti sa canti pe note. Exista un mini-supermarket de unde copiii pot cumpara. Exista locul pompierilor. Poti sa inveti cum se salveaza oameni de la foc. Se joaca ei intre ei, interactioneaza in diverse locatii. Exista un labirint. Pot sa isi dea seama ce inseamna o persoana oarba: exista un puzzle in care trebuie sa cauti piesele fara sa le vezi. Incercam sa ii invatam sa reactioneze la cate ceva, sa stie sa se joace altfel. Cam asta facem acolo”, a detaliat coordonatoarea. 

Muzeul mai are si o curte interioara, de 5.000 metri patrati, pentru care organizatorii planuiesc sa achizitioneze anul viitor biciclete sau minikarturi.

„In toamna asta, pana va fi vreme buna, copiii se vor mai putea juca cu rolele, parintii pot sta afara. Exista trambulina, leagan, mini-cascada…”, a adaugat ea. 

Spatiul care gazduieste noul obiectiv a avut mai multe utilizari. 

„Apartine de Magnolia. Era scos la inchiriat, pe bani mult mai multi. Inainte asta cineva dorise sa faca acolo ceva, si-a dus utilajele acolo si apoi a plecat si nu a mai venit. Cand noi i-am spus patronului de acolo ca vrem sa facem un proiect european, pentru copii si ca are o componente sociale, a fost de acord cu un pret mai mic. E o structura de economie sociala. Femeile care lucreaza acolo sunt persoane vulnerabile, isi cresc singure copiii. Ne dorim sa le oferim posibilitatea sa se bucure de proiectul nostru si copiii necajiti, cu dizabilitati sau ADHD. Vom avea zile in care acestia vor putea sa intre cu reducere de pret de 50%. Incercam sa dezvoltam abilitatile copilului. Fiind structura de economie sociala, suntem indreptati prin lege spre social, nu neaparat spre profit”, a  explicat Sbarcea. 

Bugetul proiectului este de 512.000 de lei, din care contributie proprie 2%. Demersurile realizatorilor sai au inceput din luna aprilie.

„Ne dorim ca totul sa fie perfect pentru cei mici care vor veni la noi, asa ca deschiderea va avea loc pe la sfarsitul saptamanii”, a precizat si Alida Cunneen, Event Manager in cadrul proiectului. 

Potrivit site-ului oficial, personalul Exploratoriului „este prezent pentru a demonstra unele jocuri si pentru a va oferi informatii, insa nu au rol de supraveghetor”, asa incat copiii nu pot sa ramana neinsotiti acolo. Intrarea se face din Apahida, inainte de intrarea in Campenesti, pe stanga, pe directia de mers inspre Dej.

„Va rugam sa virati stanga spre Campenesti pentru a reveni apoi in siguranta pe drumul national, pe directia de mers inspre Cluj-Napoca. Dinspre Dej accesul in parcarea Exploratoriului este pe partea dreapta, imediat dupa Arons Lift, zona de inchiriat utilaje”, se mai arata aici. 

Copiii au acces nelimitat pentru un bilet care costa 25 de lei sau 15 lei incepand cu al treilea copil al familiei. O familie formata din doi adulti si doi copii va plati 60 de lei, iar pentru copiii care vin in grupuri intrarea costa 20 de lei, iar insotitorul lor are acces gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *