Diete

Putin si de calitate: Dieta frantuzoaicei

Scopul acestei non-diete este realizarea unui echilibru intre alimentatie si placerea de a manca si pledeaza in favoarea unei strategii permanente in care calitatea primeaza asupra cantitatii, astfel incat sa mananci cu capul, si nu cu stomacul.

Dieta are la baza succesul de librarie a lucrarii “Frantuzoaicele nu se ingrasa: Secretul alimentatie de placere” (2005) de Mireille Guiliano.

Cum functioneaza?

Dieta frantuzoaicei furnizeaza strategii permanente de slabire femeilor care doresc sa piarda pana la 15 kg si se bazeaza pe experienta autoarei. Guillano propune un plan in patru etape, care se concentreaza asupra “remodelarii pe termen scurt” (aproximativ 3 luni):

Faza 1
consta intr-o perioada de 3 saptamani de inventariere a hranei si actioneaza precum o alarma. Implica evaluarea individuala a obiceiurilor alimentare pentru a identifica acele alimente consumate in exces. Subiectul este indemnat sa reflecteze asupra motivelor pentru care doreste sa piarda in greutate si a modului in care obiceiurile actuale pot impiedica acest tel.

Faza a 2-a face parte din asa-numitul proces de remodelare. Poate dura de la o luna la trei luni si presupune o orientare lenta a dietei de la cantitate la calitate. In aceasta perioada, este importanta includerea unei largi varietati de alimente in dieta, dar si o atitudine si un mod de viata care sa conduca la obtinerea succesului – de exemplu, o abordare pozitiva a ritualului cumparaturilor la magazin si a pregatirii alimentelor, dezvoltarea placerii de a bea in mod regulat, degustarea pe indelete a meselor, portii echilibrate, abtinerea de la a face provizii de alimente ieftine si nesanatoase si gasirea de inlocuitori pentru alimentele-problema sau bogate in calorii.

Printre sugestiile utile se numara si schimbarea traseelor pentru a evita anumite tentatii de genul magazinelor alimentare. Planul sustine evitarea infometarii prin managementul foamei. Aceasta tehnica presupune identificarea gustarilor mici, dar satisfacatoare. Nu trebuie lasat loc frustrarii. Cand se cineaza in oras, trebuie sa fie comandate feluri de mancare realizate cu produse de calitate, dar in portii mici. Eventual, un pahar de vin poate fi consumat ca parte a mesei respective.

Faza a 3-a implica stabilizarea, care poate incepe chiar din faza precedenta. Toate tipurile de alimente revin in aceasta faza, dar in cantitati potrivite.

In faza a 4-a, greutatea propusa a fost atinsa, iar obiceiurile alimentare ale subiectului corespund acum cu preferintele sale culinare si nivelul de metabolism.

Planul face urmatoarele recomandari esentiale:

1.    Evitati cele doua extreme, infometarea sau senzatia de prea plin.
2.    Evitati obsesia privind consumul de alimente sau regimul alimentar.
3.    Nu sariti peste mese si nu va abtineti de la mancare.
4.    Consumati nuci intre mese sau presarati-le in mancaruri.
5.    Consumati cu moderatie alimente naturale in locul substituentilor.
6.    Luati trei mese pe zi, care sa contina carbohidrati, proteine si grasimi.
7.    Nu inlocuiti mesele regulate cu bauturi cum ar fi shake-urile.
8.    Mancati iaurt ce contine culturi active.
9.    Mancati fara sa va ghiftuiti si fara sentimentul vinovatiei.
10.     Consumati cu placere paine de calitate si ciocolata in cantitati moderate.
11.     Consumati cu placere alimente proaspete si fructele si legumele savuroase ale fiecarui anotimp din locurile unde traiti.
12.     Consumati cu placere diferite condimente, fie proaspete, fie uscate.
13.     Alegeti portii mici de alimente de calitate.
14.     Daca va abateti de la program, nu abandonati ci reveniti la el.
15.     Faceti din activitatea fizica o parte integranta a programului zilnic, incepand cu plimbari zilnice, urmarind cresterea treptata a efortului (cum ar fi urcarea pe scari in loc de folosirea liftului). Utilizati gantere pentru imbunatatirea fortei fizice.
16.     Planificati-va dinainte mesele si meniul.
17.     Savurati mesele, nu va grabiti, relaxati-va si opriti-va din mancat.
18.     Mancati cu placere si concentrati-va asupra lucrurilor “bune”, si nu “rele”, de mancat.

Practica demonstreaza ca abordarea din punct de vedere comportamental a pierderii in greutate, incluzand atentia fata de portiile consumate, activitatea fizica regulata, randamentul personal si autodisciplina, se poate dovedi eficienta in managementul greutatii pe termen lung.

Pro si contra dietei

Dieta frantuzoaicei urmareste dezvoltarea unei atitudini inteligente fata de alimentatie, la care se adauga controlul portiilor consumate, pentru o schimbare lenta, dar permanenta. Neajunsul este acela ca se concentreaza asupra schimbarilor de atitudine si comportamentale, fara sa existe o structura stabila, interdictii alimentare sau un program alimentar.

Este potrivita pentru dvs.? Aceasta dieta se adreseaza celor care nu indragesc programele alimentare fixe si prefera o abordare care respecta stilul de viata si valorile personale. Celor care au nevoie de indrumare in ceea ce priveste ce, cand, unde si cat trebuie mancat li se va parea ca aceasta dieta este dificil de urmat. Disponibilitate: aproape toate alimentele din aceasta dieta pot fi cumparate de la un magazin alimentar sau supermarket.

Schimbari in stilul de viata

Subiectul ar trebui sa faca plimbari zilnice sau sa participe la alte activitati fizice ca parte a unei filozofii de viata ce corespunde spiritului francez. Dieta sustine “principiul fermoarului” ca mecanism de autocontrol: in locul obsesiei greutatii, orientati-va mai degraba dupa felul in care va vin hainele pentru a aduce schimbari modului de alimentatie sau nivelului de activitate. Verificati daca va sunt comode, sunt un pic largi sau foarte stramte si actionati in consecinta.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *