Diete

Prunele

Prunul, reprezentat in principal prin specia Prunus domestica L. – prunul comun – a fost si este specia pomicola cea mai raspandita in Romania. Dupa epoca de coacere, se deosebesc soiuri de pruni de vara, care se coc in iulie-august (Timpurii Rivers, Silvia, Centenar, Tuleu gras) si soiuri de prune de toamna, cu perioada de recoltare si de consum in septembrie-octombrie (Agen, Stanley, Vinete romanesti, Vinete de Italia, Anna Spath, Grase romanesti).

In general productia soiurilor de vara este destinata consumului in stare proaspata. Prunele din soiul autohton Tuleu gras sunt neintrecute ca fructe de masa, iar cea mai tare tuica se obtine din soiul Grase romanesti, care este cel mai bogat in zaharuri si are coacerea cea mai tarzie. Prunele Agen sunt foarte bune pentru uscat si industrializat.

Prunele contin apa 73-87 %, zaharuri (7-16 %), acizi , substante pectice, taninuri, proteine, celuloza, cantitati moderate de saruri minerale, vitamine.
In stare proaspata, prunele au si utilizari culinare: la placinta, tarta, prajituri etc., precum si al prepararea de magiun, dulceata, compot, jeleu s.a. Din prune uscate se pregatesc diverse mancaruri, cu sau fara carne (de post).
Dar, trebuie sa se recunoasca ca majoritatea productiei de prune a Romaniei se foloseste pentru distilare (fabricarea tuicii), cu retete specifice fiecarei zone (aroma, tarie, culoare).

In scopuri terapeutice se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obtinute din prune (compoturile, indeosebi) si decoctul din frunze.

Cura de prune (3 zile pe saptamana) este indicata in ateroscleroza, hipertensiune, reumatism si obezitate. Prunele sunt energetice, diuretice, laxative, dezinfectante, decongestionante, stimulente hepatice si nervoase, precum si regeneratoare ale nervilor. Se recomanda in anemie, astenie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colica biliara, ciroza hepatica, dischinezie biliara, oligurie, hemoroizi s.a.

Prunele sunt considerate cele mai igienice purgative naturale. In acest scop, se consuma sub diferite forme, dar exista persoane care nu le pot consuma, de exemplu, in compot. De aceea, in asemenea cazuri, se recomanda magiunul cu miez de nuca.

Ca laxativ, se recomanda, indeosebi, prunele uscate, inmuiate in prealabil in apa timp de 6-8 ore; se consuma 8-20 de prune, dimineata, pe stomacul gol, eventual cu paine integrala si iaurt. Si compotul de prune are efect laxativ, mai ales cand este consumat, la aceeasi masa, cu miez de nuca usor prajit.

Datorita continutului mare de zahar, prunele uscate sunt contraindicate in diabetul zaharat. Fiind foarte nutritive, se recomanda sportivilor, copiilor, precum si persoanelor cu regimuri hipoazotate. Prunele uscate sunt un tonic al sistemului nervos.

Jeleul si gemul de prune salbatice sunt un remediu excelent pentru gatul uscat si iritat. Pentru efecte imediate, dizolvati o lingurita cu varf intr-o cana cu apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamiae si putina scortisoara si beti acest amestec inainte de culcare.

Decoctul din frunze de prun, 25-30 g frunze la 1 litru de apa, are proprietati diuretice, laxative, febrifuge si vermifuge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *